ZMT (Rio de Janeiro): Angelus / Ora Mariei - 26 iulie 2013
(Din balconul arhiepiscopiei de Rio de Janeiro, vineri, 26 iulie 2013)
Iubiți frați și prieteni, bună ziua!
Aduc mulțumire Providenței Divine pentru că a condus pașii mei până aici, în cetatea São Sebastião do Rio de Janeiro. Mulțumesc din toată inima monseniorului Orani și vouă pentru primirea călduroasă, cu care manifestați afectul vostru față de succesorul lui Petru. Aș vrea ca trecerea mea prin acest oraș Rio să reînnoiască în toți iubirea față de Cristos și față de Biserică, bucuria de a fi uniți cu el și de a aparține Bisericii și angajarea de a trăi și de a mărturisi credința.
O foarte frumoasă exprimare populară a credinței este rugăciunea Angelus [în Brazilia, Ora Mariei]. Este o rugăciune simplă care trebuie recitată în trei momente caracteristice ale zile care marchează ritmul activităților noastre zilnice: dimineața, la amiază și la apus. Însă este o rugăciune importantă; îi invit pe toți să o recite cu Bucură-te, Marie. Ne amintește un eveniment luminos care a transformat istoria: Întruparea, Fiul lui Dumnezeu s-a făcut om în Isus din Nazaret.
Astăzi Biserică îi celebrează pe părinții Fecioarei Maria, bunicii lui Isus: sfinții Ioachim și Ana. În casa lor a venit pe lume Maria, aducând cu sine acel mister extraordinar al Neprihănitei Zămisliri; în casa lor a crescut însoțită de iubirea lor și de credința lor; în casa lor a învățat să-l asculte pe Domnul și să urmeze voința sa. Sfinții Ioachim și Ana fac parte dintr-un lung lanț care a transmis credința și iubirea față de Dumnezeu, în căldura familiei, până la Maria care a primit în sânul ei pe Fiul lui Dumnezeu și l-a dăruit lumii, ni l-a dăruit nouă. Valoarea prețioasă a familiei ca loc privilegiat pentru a transmite credința! Privind la ambientul familial, aș vrea să subliniez un lucru: astăzi, în această sărbătoare a sfinților Ioachim și Ana în Brazilia, ca și în alte țări, se celebrează sărbătoarea bunicilor. Cât sunt de importanți în viața familiei pentru a comunica acel patrimoniu de umanitate și de credință care este esențial pentru orice societate! Și cât de importantă este întâlnirea și dialogul dintre generații, mai ales în interiorul familiei. Documentul de la Aparecida ne amintește acest lucru: "Copiii și bătrânii construiesc viitorul popoarelor; copiii pentru că vor duce înainte istoria, bătrânii pentru că transmit experiența și înțelepciunea vieții lor" (nr. 447). Acest raport, acest dialog dintre generații este o comoară care trebuie păstrată și alimentată! În această Zi a Tineretului, tinerii vor să-i salute pe bunici. Îi salută cu mult afect. Bunicii. Să-i salutăm pe bunici! Ei, tinerii, îi salută pe bunicii lor cu mult afect și le mulțumesc pentru mărturia de înțelepciune pe care ne-o oferă încontinuu.
Și acum, în această piață, în străzile adiacente, în casele care trăiesc cu noi acest moment de rugăciune, să ne simțim ca o unică mare familie și să ne adresăm Mariei pentru ca să păzească familiile noastre, să le facă sălașuri de credință și de iubire, în care să se simtă prezența Fiului său Isus.
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 12.