Roma: "Voi toți vreți să vă oferiți viața pentru totdeauna lui Cristos"
Acestea au fost primele cuvinte pe care Sfântul Părinte ni le-a adresat nouă, seminariștilor și novicilor, aflați în Aula "Paul al VI-lea" în după-amiaza zilei de sâmbătă, 6 iulie 2013. Cuvinte profunde care ne-au însoțit în cele patru zile de pelerinaj la mormântul sfântului Petru.
Între 4 și 7 iulie 2013, Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări a organizat, la Roma, unul dintre evenimentele importante ale Anului Credinței: "Întâlnirea seminariștilor, novicilor, novicelor și tuturor celor care urmează un drum vocațional". Conform datelor oferite de organizatori, au răspuns invitației peste 6.000 de seminariști și persoane consacrate din 66 de țări. Din Dieceza de Iași au participat un grup de surori și doi seminariști însoțiți de preoții Cristian Ignat, Eduard Soare și Alois Fechet.
Au fost patru zile dedicate în întregime "bucuriei vocației" și au avut ca moto: Mă încred în tine! "pentru a indica actul prin care tinerii pot găsi în continuare puterea și curajul de a se consacra lui Dumnezeu în preoție și la viața consacrată ca un semn de generozitate față de Domnul, care îi cheamă să-l urmeze", a declarat Monseniorul Rino Fisichella.
Acest pelerinaj a fost caracterizat de momente comunitare și personale de rugăciune, fraternitate și împărtășire a experienței de credință. Șirul de evenimente s-a deschis cu pelerinajul pe care l-am făcut joi seara, 6 iulie, de la Grădinile de lângă Castelul Sant' Angelo la mormântul sfântului Petru. A fost un drum al credinței, în care ne-am oprit pentru a aprofunda chemarea noastră, ascultând o scurtă lectură și o meditație. Momentul central a fost recitarea Crezului, fiecare în limba proprie, în fața obeliscului din piața bazilicii, urmată de pelerinajul în tăcere la mormântul sfântului Petru.
Ziua de vineri, 5 iulie, a fost dedicată catehezelor organizate pe diferite grupuri lingvistice în diverse biserici din centrul istoric al Romei. Vineri după-amiază am avut posibilitatea să vizităm mai multe biserici importante care adăpostesc moaștele unor sfinți de referință pentru drumul vocațional: sfântul Augustin, sfânta Monica, sfântul Francisc de Assisi, sfântul Ignațiu de Loyola, sfântul Alois Gonzaga, Sfânta Tereza de Lisieux etc. Ziua s-a încheiat cu o seară de muzică și divertisment în Piața Capitoliului Roman, cu spectacole și mărturii de la diverși artiști, dintre care unii s-au angajat într-un drum vocațional, precum: cântăreața Rosalia Misseri, un seminarist american fost dansator de step, un seminarist nigerian și un novice italian.
În prima parte a zilei de sâmbătă, 6 iulie, am avut posibilitatea de a participa la sacramentul Reconcilierii în câteva biserici din Roma, în timp ce responsabilii de formare din seminariile diecezane și formatorii din casele pentru viața consacrată au fost invitați la Universitatea Pontificală din Lateran pentru o întâlnire cu Monseniorul Fisichella despre "Rolul formatorilor în serviciul Noii Evanghelizări". Cel mai așteptat moment a fost întâlnirea, din după-amiaza zilei, cu papa Francisc din Aula "Paul al VI-lea". Tonul simplu și direct al discursului său despre vocație a transmis în primul rând dragostea, solidaritatea și încrederea sa față de noi. A subliniat că dăruirea vieții lui Cristos, în slujba Bisericii trebuie să fie "pentru totdeauna", chiar dacă astăzi trăim într-o "cultură a provizoriului". A mai spus că bucuria trebuie să caracterizeze viață celor care se consacră lui Dumnezeu. Dar trebuie să fie o bucurie sfântă care se naște din urmarea lui Isus, o bucuria pe care ne-o dă Duhul Sfânt, și nu o bucurie superficială pe care unii o caută în posesia de lucruri cât mai extravagante. Tristețea, a spus papa, apare atunci când "un preot nu este părinte al comunității sale, când o soră nu este mamă a tuturor celor cu care lucrează", iar acesta este un lucru grav pentru că "nu există sfințenie în tristețe!" În încheierea discursului papa și-a prezentat dorința: "Eu aș vrea o Biserică mai misionară. Să nu vă fie frică să ieșiți și să mergeți împotriva curentului". După încheierea audienței s-a desfășurat procesiunea mariana în Grădinile Vaticanului unde ne-am rugat Rozariul și am cântat.
Întâlnirea s-a încheiat duminică, 7 iulie, prin participarea la sfânta Liturghie celebrată de Sfântul Părinte în bazilica "Sfântul Petru" umplută până la refuz de pelerini. La predică papa ne-a vorbit despre trei aspecte care caracterizează misiunea ucenicului: bucuria mângâierii care trebuie să fie misiunea noastră în lume, despre misiunea pe care trebuie să ne-o desfășurăm la umbra și conform Crucii lui Isus, semn al renunțării și al dăruirii de sine, și nu în ultimul rând despre rugăciune pentru că ea este legătura noastră cu Domnul care dă rodnicie misiunii.
Fiecare moment la care am participat a fost un prilej de a redescoperi frumusețea chemării lui Dumnezeu și o reînnoire a elanului de a participa cât mai rodnic la misiunea la care suntem chemați. Întâlnirea cu ceilalți seminariști și persoane consacrate venite din diferite colțuri ale lumii, alături de care ne-am mărturisit credința, ne-am rugat și am cântat, în Cetatea Eternă, împreună cu papa, a fost o experiență atât de frumoasă. O experiență de prietenie în care fiecare a dat mărturie despre minunile pe care Dumnezeu le realizează prin noi.
Aducem sincere mulțumiri celor care au organizat și celor care au făcut posibilă participarea noastră la acest pelerinaj, în special Episcopiei Romano-Catolice de Iași, în persoana episcopilor Petru Gherghel și Aurel Percă.
Gabriel Hălănduț
lecturi: 16.