Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Angelus (14 iulie 2013)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi întâlnirea noastră duminicală pentru rugăciunea Angelus o trăim aici la Castel Gandolfo. Îi salut pe locuitorii din acest frumos orășel! Vreau să vă mulțumesc mai ales pentru rugăciunile voastre și același lucru îl fac față de voi toți pelerinii care ați venit aici în număr mare.

Evanghelia de astăzi - suntem la capitolul 10 din Evanghelia lui Luca - este vestita parabolă a samariteanului milostiv. Cine era acest om? Era unul oarecare, ce cobora de la Ierusalim spre Ierihon pe drumul care străbate deșertul Iudeii. De puțin timp, pe acel drum, un om a fost atacat de tâlhari, prădat, bătut și abandonat pe jumătate mort. Înainte de samaritean trec un preot și un levit, adică două persoane angajate la cult în Templul Domnului. Îl văd pe sărmanul acela, dar trec mai departe fără să se oprească. În schimb samariteanul, când îl vede pe omul acela, "i s-a făcut milă" (Lc 10,33), spune Evanghelia. S-a apropiat, i-a pansat rănile, vărsând peste ele un pic de untdelemn și de vin; apoi l-a urcat pe animalul său de povară, l-a dus la un han și a plătit găzduirea pentru el... Așadar, s-a îngrijit de el: este exemplul iubirii față de aproapele. Dar pentru ce alege Isus un samaritean ca protagonist al parabolei? Pentru că samaritenii erau disprețuiți de iudei, din cauza tradițiilor religioase diferite; și totuși Isus arată că inima acelui samaritean este bună și generoasă și că - spre deosebire de preot și de levit - el pune în practică voința lui Dumnezeu, care vrea mai mult milostivire decât jertfe (cf. Mc 12,33). Dumnezeu vrea întotdeauna milostivirea și nu condamnarea față de toți. Vrea milostivirea inimii, pentru că El este milostiv și știe să înțeleagă bine mizeriile noastre, dificultățile noastre și chiar păcatele noastre. Ne dăruiește nouă tuturor această inimă această inimă milostivă! Samariteanul face tocmai asta: imită chiar milostivirea lui Dumnezeu, milostivirea față de cel care are nevoie.

Un om care a trăit pe deplin această Evanghelie a samariteanului milostiv este sfântul pe care îl amintim astăzi: sfântul Camil de Lellis, fondator al Slujitorilor Bolnavilor, patron al bolnavilor și al lucrătorilor sanitari. Sfântul Camil a murit la 14 iulie 1614: chiar astăzi se deschide al patrulea centenar al său, care va culmina peste un an. Îi salut cu mare iubire pe toți fiii spirituali și fiicele spirituale ai sfântului Camil, care trăiesc carisma sa de caritate în contact zilnic cu bolnavii. Fiți asemenea lui samariteni milostivi! Le urez și medicilor, infirmierilor și celor care lucrează în spitale și în casele de îngrijire să fie însuflețiți de același spirit. Să încredințăm această intenția mijlocirii Mariei Preasfinte.

Și o altă intenție aș vrea să încredințez Sfintei Fecioare Maria, împreună cu voi toți. Este aproape de acum Ziua Mondială a Tineretului de la Rio de Janeiro. Se vede că sunt mulți tineri cu vârsta, dar toți sunteți tineri cu inima! Eu voi pleca peste opt zile, dar mulți tineri vor pleca în Brazilia chiar mai înainte. Deci să ne rugăm pentru acest mare pelerinaj care începe, ca Stăpâna Noastră de la Aparecida, patroana Braziliei, să călăuzească pașii participanților și să deschidă inimile lor ca să primească misiunea pe care Cristos le-o va da lor.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat