Istorii de sfințenie la doi pași de instituții
De Maria Chiara Biagioni
Într-o Europă zdruncinată puternic de manifestații de piață, șomaj al tinerilor, greve, violență urbană și radicalisme, Bisericile europene intră în teren în numele unei speranțe care chiar acum nu poate să moară. Și pentru a face asta se întorc la rădăcinile istoriei creștine prezentând Europei de astăzi figurile de bărbați și femei care cu angajarea lor, uneori trăită până la moarte, au construit acest continent pe bazele dreptății sociale, a legalității, a dialogului cu credincioși de alte credințe, a rolului femeii, a primirii.
Programul original. Inițiativa se numește "Week for Hope" (Săptămâna speranței), inițiativa inedită pe care în Anul cetățeniei europene Comisia episcopatelor din Comunitatea europeană (Comece) o promovează de la 24 la 27 iunie 2013 la Bruxelles. Un calendar plin de întâlniri și mese rotunde, desfășurat însă folosind o formă de program neobișnuit: dimineața "Start your day", cu un moment de rugăciune la micul dejun înainte de a merge la serviciu; la miezul zilei "Have a break" cu o "gustoasă dezbatere în timpul pauzei de prânz"; și în sfârșit, la ora 20.00, "Finish your day", cu o "stimulantă discuție la cină". Și locurile întâlnirilor sunt semnificative despre prezența Bisericii alături de instituțiile UE: capela Europei din rue Van Maerlant; biserica dominicană și sediul Comece.
Cu curaj și răbdare. Acesta este modul în care episcopii din Comece intenționează să celebreze a 10-a aniversare a exortației apostolice "Ecclesia in Europa" a lui Ioan Paul al II-lea (28 iunie 2003). "Inițiativa - se citește într-o notă a Comece - vrea să redea speranță într-un moment foarte dificil în care viziunea «părinților fondatori» este eclipsată de consecințele dramatice ale crizei economice și de spectrele crescânde ale naționalismului, populismului și xenofobiei". Aceasta a fost invitația pe care și papa Francisc a adresată episcopilor din Comece întâlnindu-i la sesiunea lor plenară de primăvară, la 23 mai. Le-a cerut să înfrunte diferitele probleme ale Europei cu ar fi criza economică, scăderea demografică, semnificația familiei, apărarea vieții "cu curajul, speranța și răbdarea".
Temele. Temele care vor fi dezbătute la Bruxelles reprezintă marile puncte de actualitate pe care episcopii europeni încearcă să le aducă în agenda politică a Uniunii, adică educația tinerilor, slujirea persoanelor sărace și marginalizate, referința etică în economie și în finanțe, lupta împotriva crimelor, migrațiile. Fiecare dintre aceste aspecte va fi introdus de prezentarea diferitelor figuri de sfinți și fericiți, ca de exemplu părintele Jerzy Popieluszko (dreptate, pace și libertate), fericitul John Henry Newman (educație), părintele Pino Puglisi (lupta împotriva mafiei), frère Christian de Chergé, ucis împreună cu 6 confrați la Tibhirine în Algeria (comuniune și dialog).
Biserica, însoțitoare de călătorie. "În urmă cu zece ani - afirmă cardinalul Reinhard Marx, arhiepiscop de München-Freising și președinte al Comece - Uniunea Europeană era un loc diferit". Se trăia "o perioadă de optimism" în care "orice lucru părea posibil. Astăzi criza a stins entuziasmul. Scepticismul și îndoiala par să prevaleze uneori. Dar dacă privim în urmă în timp, ne vom da seama că am realizat în Europa lucruri mari". Mesajul cardinalului Marx se transformă într-un apel adresat cetățenilor: "Vă invit pe voi toți să fiți europeni cu speranță. În anul cetățeniei europene, vă încurajez să transmiteți speranțele voastre prin munca voastră și angajarea personală drept cetățeni europeni". Și în prezentarea Săptămânii de la Bruxelles, cardinalul vorbește despre posibilitatea oferită cu această ocazie pentru a cunoaște sfinți și martiri care au devenit cu viața lor "martori ai credinței care au marcat în mod deosebit istoria europeană". Și conform părintelui Patrick H. Daly, secretar general al Comece, "Săptămâna speranței își va atinge obiectivul dacă va arăta că virtutea și valorile creștine îndrăgite de societatea civilă, trăite în mod eroic și urmărite nu cu scopuri egoiste, contribuie la construirea unei lumi mai bune. Va obține rezultatele sperate dacă va fi clar că Biserica este o însoțitoare de călătorie pe drumul spre o integrare europeană caracterizată de solidaritate și dreptate socială" și că "Biserica este în slujba tuturor celor care caută să dea Europei un suflet".
(După agenția SIR, joi, 20 iunie 2013)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 21.