Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Angelus din 9 iunie 2013

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Luna iunie este în mod tradițional dedicată preasfintei inimi a lui Isus, exprimare umană maximă a iubirii divine. De fapt, chiar vinerea trecută am celebrat solemnitatea Inimii lui Cristos și această sărbătoare dă intonare întregii luni. Evlavia populară valorizează mult simbolurile, și inima lui Isus este simbolul prin excelență al milostivirii lui Dumnezeu; dar nu este un simbol imaginar, este un simbol real, care reprezintă centrul, izvorul din care a țâșnit mântuirea pentru întreaga omenire.

În evanghelii găsim diferite referințe la inima lui Isus, de exemplu în textul în care însuși Cristos spune: "Veniți la mine toți cei osteniți și împovărați și eu vă voi da odihnă. Luați asupra voastră jugul meu și învățați de la mine, că sunt blând și smerit cu inima" (Mt 11,28-29). Apoi este fundamentală relatarea morții lui Isus după Ioan. De fapt, acest evanghelist mărturisește ceea ce a văzut pe Calvar, adică faptul că un soldat, când Isus era deja mort, i-a străpuns coasta cu sulița și din rana aceea au ieșit sânge și apă (cf. In 19,33-34). Ioan a recunoscut în acel semn, aparent întâmplător, împlinirea profețiilor: din inima lui Isus, Miel jertfit pe cruce, izvorăște pentru toți oamenii iertarea și viața.

Însă milostivirea lui Isus nu este numai un sentiment, este o forță care dă viață, care îl învie pe om! Ne spune asta și evanghelia de astăzi, în episodul cu văduva din Nain (cf. Lc 7,11-17). Isus, cu discipolii săi, ajunge chiar la Nain, un sat din Galileea, chiar în momentul în care se desfășoară o înmormântare: se duce la îngropare un tânăr, fiu unic al unei femei văduve. Privirea lui Isus se îndreaptă imediat spre mama care plânge. Spune evanghelistul Luca: "Când a văzut-o, Domnului i s-a făcut milă de ea" (v. 13). Această "milă" este iubirea lui Dumnezeu față de om, este milostivirea, adică atitudinea lui Dumnezeu în contact cu mizeria umană, cu lipsurile noastre, cu suferința noastră, cu angoasa noastră. Termenul biblic "milă" amintește de măruntaiele materne: de fapt, mama simte o reacție în întregime a sa în fața durerii copiilor. Așa ne iubește Dumnezeu, spune Scriptura.

Și care este rodul acestei iubiri, al acestei milostiviri? Este viața! Isus i-a spus văduvei din Nain: "Nu plânge!", și apoi l-a strigat pe tânărul mort și l-a trezit ca dintr-un somn (cf. v. 13-15). Să ne gândim la asta, este frumos: milostivirea lui Dumnezeu dă omului viață, îl învie din moarte. Domnul ne privește mereu cu milostivire; să nu uităm asta, ne privește mereu cu milostivire, ne așteaptă cu milostivire. Să nu ne fie teamă să ne apropiem de el! Are o inimă milostivă! Dacă îi arătăm rănile noastre interioare, păcatele noastre, el ne iartă mereu. Este curată milostivire! Să mergem la Isus!

Să ne adresăm Fecioarei Maria: inima sa neprihănită, inimă de mamă, a împărtășit la maxim "mila" lui Dumnezeu, în special în ceasul pătimirii și morții lui Isus. Să ne ajute Maria să fim blânzi, smeriți și milostivi cu frații noștri.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat