Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Gherăești: Întâlnire formativă despre generozitate

Duminică, 13 ianuarie 2013, între orele 15.00 și 17.30, va avea loc la Gherăești a treia întâlnire formativă pentru tineri, organizată de surorile Campostrini, pe tema: "Generozitatea".

În învățătura lui mai spunea: "Feriți-vă de cărturari, cărora le place să umble în haine lungi și să fie salutați prin piețe, să ocupe primele locuri în sinagogi și locurile de onoare la ospețe. Ei mănâncă avutul văduvelor și se prefac că se roagă îndelung. Ei vor primi o condamnare mai aspră". Stând în fața vistieriei, privea cum punea mulțimea banii în caseta pentru ofrande. Mulți bogați puneau mult. A venit și o văduvă săracă și a pus două monede mici, câțiva bani. Atunci i-a chemat pe discipolii săi și le-a zis: "Adevăr vă spun că văduva aceasta săracă a pus mai mult decât toți cei care pun în caseta pentru ofrande, pentru că toți au pus din surplusul lor, ea însă, a pus din sărăcia ei totul, tot ce mai avea la viața ei" (Mc 12,38-44).

În textul de față, Isus ne dă o lecție de viață, punând față în față prefăcătoria cărturarilor, superficialitatea mulțimii care aruncă bani în caseta pentru ofrande și modestia unei femei sărace. Ne atenționează cu preocupare și deznădejde asupra cărturarilor, privind comportamentul lor arogant și ipocrit, atunci când cutreieră pe străzi, purtând și fluturând haine lungi, atunci când caută saluturile celorlalți și ocuparea primelor locuri în sinagogi și la banchete.

Isus ne deschide ochii și asupra modului în care mulțimea punea bani în caseta pentru ofrande și de aici putem înțelege că și la noi privește tot în acest mod, privește cum trăim, cum oferim, cum gândim, cum iubim. Nu privește ceea ce facem sau cantitatea muncilor pe care le ducem la bun sfârșit, sau frumoasele cuvinte pe care le rostim. Privește simplu cum trăim.

În același timp ne pune în față și exemplul văduvei, la care observă că din puținul pe care îl are, pune în caseta pentru ofrande doi bănuți care contau pentru ea enorm de mult, dar o face pentru că reușește să vadă datoria față de Domnul mai mare decât însăși grija pentru ziua de mâine.

În figura cărturarilor ne putem regăsi și noi atunci când facem ceva din interes, pentru a fi văzuți de ceilalți, pentru a obține atenție, când simțim nevoia să fim recunoscuți sau poate când ne simțim cineva în ochii altora. Cărturarii au pus în centrul existenței lor rolul pe care îl au în societate, dar înăuntrul lor se află doar gol, nimic. Vedem însă atitudinea văduvei, care, lipsită de apărare, face gestul său în tăcere și pe ascuns, aproape rușinată în fața acelora care pun mult în cutia de ofrande. Văduva dăruiește din tot sufletul, fără măsură, fără interes, căci nu are nimic de pierdut. Isus ne invită să-i privim pe toți, dar să imităm gestul unei femei sărace care oferă templului puținii bani rămași. Este un gest simplu, deloc spectaculos, un gest de împărtășire adevărată și tocmai acest aspect îl transformă în ceva important. Gestul văduvei tăcută și umilă este un gest de rugăciune, de credință și de iubire. Isus evidențiază importanța acestuia, deoarece nu este marcat de cantitate ci de calitatea dăruirii, de dragostea cu care a fost făcut. Putem înțelege că el privește inima noastră, evaluează omul în funcție de măsura valorilor interioare și de capacitatea și voința de a le concretiza zilnic în coerență în relația cu Dumnezeu și cu aproapele.

Plecând de la figura văduvei, putem sesiza că generozitatea este atitudinea dăruirii de sine necondiționate; înseamnă altruism, disponibilitate interioară de a fi pentru ceilalți la nevoie; înseamnă oferirea unui zâmbet, a unui gest de afecțiune, de recunoștință, de apreciere fără a aștepta nimic în schimb; înseamnă a da ceva ce-mi aparține și mă caracterizează, un gând, o emoție, o reflecție, ascultare, dorința de a intra în relație cu celălalt pentru a crește împreună. Generozitatea atinge, dacă vrem, fiecare aspect al vieții noastre - spiritual, material - întreaga noastră realitate construită de relațiile interpersonale, de sarcini, responsabilități, decizii, etc. Fiind generoși putem învăța să vedem și să apreciem zilnic în jurul nostru diferitele gesturi mici ale persoanelor pe care le simțim mai mult sau mai puțin apropiate, mai mult sau mai puțin importante și care ne ajută totuși să construim existența noastră pe valori durabile.

Sr. Anișoara Șandru

* * *

Fundația "Teodora Campostrini"
Strada Cobzaru, 21
617205-Gherăești (NT)
Tel. 0233/782580
E-mail: testcenter.gheraesti@campostrini.it

*

Gherăești și Tămășeni: Întâlniri formative pentru tineri (14 octombrie 2012 - 12 mai 2013)


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat