Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sagna: Primirea relicvei însemnate a fericitului Ieremia

Răspunzând cererii parohului comunității din Sagna, pr. Iacob Stolnicu, de a avea relicva însemnată a fericitului Ieremia în parohia sa, pr. Ubaldo Oliviero, cel datorită căruia, astăzi, întreaga Românie se poate bucura de a-l avea din nou în sânul ei pe cel mai iubit dintre fii, fericitul Ieremia Valahul, nu a întârziat să răspundă acestei dorințe arzătoare a părintelui Iacob de a aduce această relicvă, în zilele de 16 și 17 octombrie 2010, spre mângâierea și alinarea suferințelor tuturor acelora care cer de la bunul Dumnezeu, prin mijlocirea fericitului Ieremia, harurile de care au nevoie.

Sâmbătă, 16 octombrie, la ora 17.00, pr. Ubaldo, însoțit de alți confrați capucini, a îndeplinit dorința părintelui paroh și a credincioșilor de a-l avea în mijlocul lor pe fericitul Ieremia. După primirea solemnă la intrarea în biserică de către părintele paroh și un număr mare de credincioși, programul s-a desfășurat prin celebrarea unui Rozariu solemn, invocând-o pe Preasfânta Fecioară Maria, Măicuța noastră pe care fericitul Ieremia o iubea foarte mult, de la care el însuși a obținut multe haruri.

A urmat apoi concelebrarea solemnă euharistică, prezidată de pr. Leon Budău, custodele Fraților Franciscani Capucini din România. După sfânta Liturghie, fiecare credincios în parte a putut venera relicva însemnată, oprindu-se pentru câteva momente în rugăciune pentru a cere lui Dumnezeu, prin meritele sale, harurile de la care au nevoie, pentru ei sau pentru cei bolnavi de acasă.

Duminică, 17 octombrie, la toate cele trei Liturghii de dimineață, s-a putut venera relicva însemnată. La orele 8.00, 9.30 și 11.00, s-au ținut predici tematice ale duminicii, dar punând în evidență și virtuțile fericitului Ieremia, un exemplu viu de sfințenie și demn de urmat. După sfânta Liturghie de la ora 8.00, toți copiii au primit dulciuri, căci fratele Ieremia iubea foarte mult copiii și era iubit de ei. El, ori de câte ori ieșea la cerșit în oraș, își umplea buzunarele cu fructe, pe care mai apoi le împărțea copiilor.

În cadrul concelebrării solemne de la ora 11.00, prezidată de părintele paroh, a fost sfințită o statuie a fericitului Ieremia, care va rămâne pentru totdeauna în biserica parohială.

Relicva însemnată a fericitului Ieremia Valahul face parte din piciorul stâng și este compusă din: diafiza femurului (23,50 cm lungime) și o rămășiță a epifizei (7 cm lungime; 2,20 cm înălțime și 3,50 cm lățime); relicva a fost luată din osemintele sale înainte de a fi așezate în interiorul statuii din cripta sanctuarului din Onești.

Relicva va fi purtată și în alte comunități, la cerere, la ocazii speciale.

Fericitul Ieremia este fratele nostru român, este unul dintre noi, este unul ca și noi. Prin totala sa disponibilitate la voința lui Dumnezeu, s-a făcut demn să fie ridicat la cinstea altarelor, drept imbold de sfințenie.

Totul s-a conclus prin a invoca de la Dumnezeu, prin mijlocirea fericitului Ieremia, har de sfințenie, de ocrotire și de binecuvântare pentru întreaga comunitate parohială.

Pr. Eugen Giurgică, OFMCap.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16-17 octombrie: Sagna: Primirea relicvei însemnate a fericitului Ieremia


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat