Roman: Consacrarea altarului și sfințirea bisericii "Fericitul Ieremia"
Evenimentul consacrării altarului și al sfințirii bisericii "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman a avut loc la 29 octombrie 2006. A fost aleasă această perioadă a anului deoarece în data de 30 octombrie 1983 Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea, de vie și fericită amintire, în cadrul unei ceremonii solemne care a avut loc în Piața "Sfântul Petru" din Roma, l-a ridicat pe fratele Ieremia la cinstea altarelor declarându-l fericit.
La ora 12.15, pr. paroh Alois Moraru, un grup de preoți, o mare mulțime de credincioși, dintre care două persoane îmbrăcate în costum național purtând pâinea și sarea, și fanfara i-au întâmpinat în mod tradițional pe PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă și PS Anton Coșa.
Ceremonia liturgică a început la 12.30 pe treptele de la intrarea în biserică, aceasta fiind închisă și complet goală.
După cuvântul de introducere al PS Petru, părintele paroh a explicat pe scurt semnificația chipului lui Cristos de pe fațada bisericii, a turnului ce spintecă nemărginirea, a ușilor, a vitraliilor, a covorului de marmură și a celorlalte componente din biserică. Apoi a urmat binecuvântarea apei, stropirea poporului și a pereților bisericii înconjurată de 200 de nași, tăierea panglicii ținută de doi copii îmbrăcați în frumoase costume naționale, deschiderea ușii bisericii și intrarea în biserică într-un mod disciplinat.
A urmat liturgia cuvântului și omilia ținută de PS Aurel în care a menționat locul pe care îl ocupă lăcașul de cult într-o comunitate, diferența dintre alcătuirea bisericii din bucăți de piatră și Biserica alcătuită din pietrele vii care sunt credincioșii și chemarea la adevărata fericire ce se face în biserică.
Un moment deosebit a fost constituit de așezarea unei relicve a fericitului Ieremia în altar și ungerea cu sfânta crismă a altarului de către PS Petru. PS Aurel și PS Anton au oficiat ritualul ungerii bisericii cu crismă a locurilor prestabilite, respectivele locuri fiind însemnate cu douăsprezece cruci. A urmat tămâierea altarului și a bisericii, iluminarea ei, aranjarea mesei de altar de către două surori și liturgia euharistică.
La sfârșitul celebrării, la care au participat trei episcopi, 55 de preoți și peste două mii de credincioși, PS Petru Gherghel a dăruit câte o diplomă de merit și o cruce pr. paroh actual, Alois Moraru, și fostului pr. paroh, Ludovic Butnărașu. Câte o diplomă de prețuire au primit pr. dr. Iosif Antoci și familia Maria și Sebastian Neculai pentru susținerea deosebită în construirea bisericii.
Întreaga ceremonie a fost însoțită de cântarea corului condusă de pr. Claudiu Iștoc.
După încheierea acestei Liturghii speciale, în cântul fanfarei, fiecare participant a primit un pachețel și un pahar cu vin.
Din cuvântul PS Petru Gherghel, cei care l-au ascultat din biserică ca și cei care l-au urmărit pe cele două ecrane mari de lângă ea, au putut să-și dea seama că Biserica nu trăiește decât în noi, trăiește din lupta pentru sfințenie a celor ce nu sunt sfinți, luptă care, bineînțeles, trăiește din darul lui Dumnezeu, fără de care ea nu poate exista. Această luptă devine rodnică și constructivă numai dacă este însuflețită de spiritul unei adevărate iubiri.
Minodora Mărtinaș
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
29 octombrie: Roman: Consacrarea altarului și sfințirea bisericii "Fericitul Ieremia".
lecturi: 16.