Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Gherăești: Funeraliile părintelui Anton Dănculesei

Zeci de preoți și sute de credincioși din Gherăești, Pralea și nu numai au participat în ziua de miercuri, 24 mai 2006, la Gherăești, la Liturghia de înmormântare a părintelui Anton Dănculesei. Liturghia cu requiem a fost prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași și coleg de promoție al părintelui decedat.

Aproximativ 80 de preoți și un frumos număr de credincioși din Gherăești și Pralea s-au adunat în jurul păstorului Diecezei de Iași la Liturghia de înmormântare a părintelui Anton Dănculesei, decedat în ziua duminică, 21 mai. În vârstă de aproape 72 de ani, părintele Anton a activat în ultimii 33 de ani în Parohiile Ștefan cel Mare (1973-1984) și Pralea (1984-2006). A slujit în aceste comunități cu mult devotament până în ziua în care Domnul l-a chemat la sine. A trecut prin multe suferințe: a stat în sacristie într-o iarnă geroasă, încălzindu-se cu sticle cu apă fierbinte pe când biserica era în construcție; a fost salvat într-o iarnă de un câine în urma unui accident pe când se întorcea de la Vizantea spre Pralea, după ce a dus materiale la Vizantea; a stat luni de zile în spital; a fost anchetat și amenințat din pricina construcțiilor...

Sicriul cu trupul părintelui a fost depus mai întâi în biserica parohială din Pralea, unde a rămas până în ziua de marți, când după sfânta Liturghie cu requiem a fost transportat la Gherăești, localitatea sa natală, și depus în biserică. Aici rudele și alți gherăeșteni au vegheat ore în șir în rugăciune.

La Gherăești, Liturghia cu requiem a fost celebrată în ziua de miercuri, ora 10.30, la altarul din curtea bisericii, unde părintele a fost adus cu jumătate de oră înainte de celebrare. Preoții au venit în procesiune din casa parohială, așezându-se în locurile special rezervate lor, în prezbiteriu. Între preoți s-au aflat colegii de promoție ai părintelui Anton, între care și părintele Isidor Mocanu, fostul paroh al comunității Gherăești, precum și mulți preoți originari din această comunitate. La treptele altarului, pe un catafalc, a fost pus sicriul cu trupul părintelui, însoțit de lumânarea pascală, alături așezându-se rudele apropiate ale celui decedat (frați, nepoți etc.). Un grup de 70 de credincioși din Pralea a înconjurat sicriul părintelui, manifestându-și în felul acesta dragostea și prețuirea lor față de cel care i-a păstorit cu drag atâția ani. Prezența lor în număr mare la Gherăești, precum și durerea ce li se citea pe chipuri, reprezintă o dovadă în plus a iubirii pe care părintele le-a purtat în toți acești ani.

Predica a fost rostită de părintele Ioan Tamaș, coleg de promoție al părintelui decedat. Cu mai puțin de un an în urmă, la 30 iunie 2005, promoția preoților sfințiți în 1965, din care face parte și părintele Anton, s-a întâlnit la Gherăești, pentru a marca 40 de ani de slujire în via Domnului. Părintele Anton a participat atunci la ultima Liturghie în satul natal. De această dată, colegii de promoție, precum și ceilalți preoți și credincioși, s-au adunat la Gherăești dintr-un cu totul alt motiv, mai puțin fericit: pentru a se ruga în jurul sicriului părintelui Anton, care era condus pe ultimul drum pe acest pământ: drumul spre cimitir. "Dacă trăim, pentru Domnul trăim, și dacă murim, pentru Domnul murim. Deci, fie că trăim, fie că murim, ai Domnului suntem" (Rom 14,8). Pornind de la acest fragment din Scrisoarea către Romani, părintele predicator a subliniat faptul că pentru omul credincios acestea nu sunt momente de jale și durere. Cel care a trăit toată viața în prezența Domnului nu experimentează sentimente de teamă și neliniște înainte de întâlnirea cu Domnul. Aceasta devine un motiv de bucurie, deoarece reprezintă împlinirea întregului itinerar al credinței și al speranței din timpul vieții pământești. Modul cum a murit părintele, "ca un sfânt, în liniște și pace, fără să fi fost tulburat sau neliniștit", este încă o dovadă vieții de "intimitate cu Domnul" pe care a trăit-o aici pe pământ, a subliniat părintele spre finalul predicii. Pentru omul credincios, care trăiește toată viața în frica de Domnul, moartea devine motiv de bucurie și de speranță.

Liturghia a continuat în mod obișnuit, toți cei prezenți aducând pe altar prinosul de mulțumire pentru viața părintelui Anton. La momentul împărtășaniei, mulți credincioși s-au împărtășit, ca o pregustare a banchetului ceresc la care a fost chemat și părintele Anton.

Din partea credincioșilor din Pralea a vorbit la finalul celebrării părintele Benone Lucaci, fiu al acestei comunități. "Părintele Anton a fost pentru noi ca o lumânare care arde și luminează la fel de puternic până la ultima picătură de ceară", a subliniat între altele părintele. Jertfa părintelui, realizată cu răbdare și devotament, "a schimbat fața întregii comunități din Pralea". Părintele a reușit, în condiții vitrege, să construiască o frumoasă biserică în această comunitate, a construit, de asemenea, casa parohială, o casă pentru preoții pensionari și un oratoriu pus la dispoziția credincioșilor din întreaga dieceză și nu numai. Dar dincolo de toate acestea, ceea ce a făcut părintele cel mai important, e că "a încercat să modeleze în fiecare dintre noi imaginea lui Cristos", a spus părintele Benone. Părintele a vorbit cel mai mult prin viața pe care a trăit-o, iar cuvintele ce l-ar caracteriza cel mai bine ar fi: "Învățați de la mine, căci sunt blând și smerit cu inima". În final părintele a spus: "Asemenea sfântului Augustin și noi, nu ne întrebăm de ce ni l-a luat Domnul, ci îi mulțumim Domnului că ni l-a dat!"

PS Petru Gherghel a ținut să rostească un cuvânt de prețuire la adresa celui decedat. Drumul părintelui Anton spre sfânta Preoție a fost lung și uneori anevoios, fiind nevoit, din anumite motive, să întrerupă de mai multe ori Seminarul, dar niciodată nu a abandonat chemarea pe care i-a dat-o Domnul. Episcopul s-a considerat un "ucenic al părintelui Anton" și își amintește cu drag de acele zile, când, pe atunci seminaristul Anton Dănculesei, trecând spre biserică pe strada Excelenței sale, îl striga mereu: "Petrică, nu vii la biserică?" Părintele Anton nu s-a rușinat să "cerșească" atunci când a fost nevoie pentru binele comunităților din Pralea și Ștefan cel Mare, iar atunci când a considerat oportun a făcut ceva și pentru întreaga dieceză: Oratoriul "Don Bosco", în care grupuri de copii, tineri, adulți sau preoți, se întâlnesc adesea în timpul anului.

Preasfințitul a ținut să mângâie și să încurajeze și rudele părintelui, apreciind faptul că în ultimele zile, la spitalul din Iași, l-au îngrijit cu atâta dragoste și dăruire. De asemenea, episcopul a transmis tuturor salutul PS Aurel Percă, al ÎPS Ioan Robu și al PS Anton Coșa, care nu au putut participa la acest moment. În final, episcopul a citat un fragment din testamentul părintelui Anton Dănculesei: "În ziua înmormântării aș vrea să plâng cu voi toți cei prezenți, dar nu voi putea. Tuturor celor care mă conduc la cimitir un salut din partea mea. Mai treceți pe la mormântul meu. Adio dragi săteni și tuturor celor prezenți".

Părintele a fost purtat apoi în procesiune spre cimitir, acolo unde își dorm somnul de veci și înaintașii Sfinției sale. Din procesiune nu au lipsit coroanele, pe care era inscripționate gânduri de aleasă prețuire din partea celor care l-au cunoscut. În ciuda căldurii caniculare, credincioșii l-au însoțit pe acest ultim drum pe părintele Anton cu rugăciunea și cântarea lor. Sicriul cu trupul părintelui a fost așezat în cavoul preoților, unde mai sunt înmormântați, între alții, pr. Ioan Mărtinaș și pr. Andrei Adam.

Părintele Anton a ajuns deja la "întâlnirea cu Domnul", iar acum așteaptă ziua învierii glorioase, la sfârșitul timpurilor. În pelerinajul său pământesc, părintele Anton a lăsat în urmă mireasma plăcută a preotului "îndrăgostit de Cristos", care i-a slujit pe ceilalți cu răbdare și blândețe. Dumnezeu să-l fericească alături de sfinții săi, dăruindu-i viața veșnic fericită.

Diac. Petru Tamaș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 mai: Gherăești: Înmormântarea pr. Anton Dănculesei.


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat