Gherăești: lansare de carte
Cu ocazia celebrării bâlcișorului bisericii catolice din Gherăești, a avut loc, vineri, 11 iunie, lansarea cărții Gherăești, un sat din ținutul Romanului, culegere de studii istorice realizate de specialiști în domeniu: Ion H. Ciubotaru, Anton Despinescu, Dănuț Doboș, Dragoș Moldovanu și Petronel Zahariuc.
Lansarea cărții a avut loc după celebrarea euharistică prezidată de episcopul Petru Gherghel, fiu al satului Gherăești, căruia i-a fost dedicat volumul, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de când este în fruntea Episcopiei Romano-Catolice de Iași. Momentul a fost prefațat chiar în cuvântul de salut al părintelui Isidor Mocanu, paroh de Gherăești, care i-a sensibilizat pe sutele de credincioși prezenți la eveniment de însemnătatea istorică a zilei. Alături de aceștia, au fost prezenți numeroși preoți și invitați speciali, precum și autoritățile civile. A fost prezent și parohul bisericii ortodoxe din localitate, însoțit de mai mulți credincioși, precum și PS Ioachim Băcăoanu, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului.
În cuvântul său, academicianul Alexandru Zub a evidențiat buna conlucrare și deschiderea pe care episcopul Petru Gherghel a avut-o cu oamenii de cultură și istoricii din Iași, ceea ce a dus la finalizarea a numeroase proiecte editoriale, unul dintre ele fiind și cartea lansată astăzi. Pornind de la aceeași idee, prof. univ. Ioan Caproșu a subliniat importanța colaborării specialiștilor pentru a reuși să descopere și să transmită adevărul istoric. Domnia sa a apreciat munca autorilor și a făcut o scurtă prezentare a cărții.
Dintre autorii cărții au vorbit doar pr. Anton Despinescu și prof. univ. Ion H. Ciubotaru, care au expus pașii pe care i-au urmat în alcătuirea capitolelor și au evidențiat unele particularități ale satului Gherăești.
Momentul cel mai emoționant al manifestării a fost cuvântul de învățătură al PS Ioachim Băcăoanu. Venind direct de la Sinodul episcopilor ortodocși din Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Preasfinția sa a transmis salutul confraților săi și a evidențiat una dintre constantele fundamentale ale creștinilor: comunitatea. Oferind diverse argumente în favoarea comuniunii și unității care trebuie să existe între creștini și făcând numeroase referințe la istoria Moldovei, PS Ioachim a făcut ca inimile tuturor să vibreze după acea dorință a unității Bisericilor. Ca semn al prețuirii față de Biserica Catolică și ca simbol al prezenței aceluiași Mântuitor în comunitățile ecleziale surori, episcopul vicar de Roman i-a înmânat episcopului Gherghel o frumoasă icoană reprezentându-l pe Cristos.
Răspunzând antevorbitorilor săi, Preasfințitul Petru Gherghel a mulțumit celor care s-au trudit să apară această carte, precum și celor care, într-o formă sau alta, conlucrează la deslușirea istoriei creștinismului din Moldova. Excelența sa a dorit să împartă onoarea ce i s-a făcut prin dedicarea acestei cărți cu ceilalți locuitori ai satului Gherăești și a evidențiat potențialul cultural și spiritual al satului românesc.
Finalul manifestării a aparținut gazdelor, care, printr-un reprezentant al comitetului parohial, prin glasurile a câtorva copii și a coriștilor, precum și prin sunetele fanfarei, și-au manifestat bucuria de a avea o adevărată carte de identitate.
Pr. Alois Moraru
lecturi: 123.