Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Și totuși, doare...

de pr. Ioan Balan

Fiecare om are durerile lui și fiecare durere are povestea ei adânc cioplită în amintirea lacrimilor strivite între pleoapele obosite de atâta plâns. Deschiderea tainică a propriei inimi în care stau înmărmurite amintirile îndoliate te costă mereu.

Trece timpul, secundele se scurg, se duc și anii, și totuși negrele veșminte ale neuitării scâncesc sub marșul triumfător al picăturilor cristaline ce jilăvesc sufletul.

Privesc adesea oamenii gârboviți de apăsarea tiranică a maldărului de greutăți ce îndoaie biata ființă spre pământ: atâtea lipsuri, trupuri înfometate, guri însetate, suflete neînțelese, uitări vinovate, părăsiri mișele, șuvoaie de lacrimi coapte în cochilia sufletului, sute de frici, atâtea nedreptăți și strigăte, trădări și dezamăgiri... Câteodată, mă minunez de câtă forță poate avea sufletul încovoiat de vântul năprasnic ce scutură din temelii țâțânile unei biete vieți ce se târăște pentru supraviețuire. De unde are atâta putere omul pentru a trece peste o durere? Trebuie să recunosc că nu am găsit încă un răspuns viabil. Suferința nu o pot explica și mă mocirlește când vreau să o înțeleg.

Prea ușor ne dăm cu părerea despre celălalt care calcă împreună cu noi în același praf, mănâncă aceeași hrană, respiră același aer, se scaldă în aceeași lumină a soarelui; da, îl strigăm negreșit în propriul catalog, îi vorbim defectele în cele mai mici detalii, îi dezvoltăm hibele fără nicio ezitare, îi povestim cu de-amănuntul neajunsurile, îi observăm cu lupa lipsurile fără a-l cunoaște, fără a-i ști propria viață, fără a-i cunoaște povestea, fără a-i asculta drama, în fine... Fără a-l înțelege. E vinovat și atât!

Când ai stat ultima dată lângă un suferind, nu pentru tine, ci pentru durerea lui, nu pentru binele tău, ci pentru întărirea sa, nu pentru liniștea ta, ci pentru pacea lui, tăcând asemenea unei sălcii pletoase lângă lacul liniștit? În încercarea noastră de a ne demonstra buni sfătuitori se prea poate să ne facem avocați înverșunați ai durerii celuilalt văduvindu-l, din păcate, de compasiunea noastră!

Eu sunt/ tu ești/ el este purtător de răni ce așteaptă minunea vindecării în timp, așteptăm împreună oameni care să ne panseze durerea cu atenția și cuvântul lor, visăm la inimi curate și fără cicatrici, la ochi puri și chipuri fără măști, la priviri cristaline și tăceri pioase, la prezențe sfinte și fără metehne, la oameni senini și însăilați de Dumnezeu, care să nu ne amplifice durerea, ci să ne înțeleagă și să ne aline suferința.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat