Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Figuri ilustre -

Cauza "Dumitru Matei"

de pr. Alois Moraru

Răspunzând solicitărilor multiple primite din partea membrilor Departamentului de Cercetare Istorică "Fericitul Anton Durcovici" din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași, care au realizat deja mai multe investigații în Arhivele Securității Române, au adunat câteva mărturii verbale și au redactat mai multe studii, publicate în revista diecezană de istorie "Buletin istoric", în ziua de 12 martie, PS Iosif Păuleț m-a ales și m-a numit în misiunea de "responsabil diecezan pentru adunarea mărturiilor cu privire la viața de credință a părintelui Dumitru Matei, în vederea pregătirii documentației necesare pentru recunoașterea și declararea lui ca fericit și sfânt".

Misiunea acestui oficiu diecezan este de a coordona întreaga activitate de cercetare a martiriului preotului erou Dumitru Matei, care a fost executat prin împușcare în dimineața zilei de 21 februarie 1951. Mulți ani nu s-a știut nimic despre modul în care a murit acest preot în închisoarea comunistă de la Jilava, dar treptat, treptat, mai ales din mărturiile acelora care au supraviețuit în urma procesului "Legația Franței", preoți și laici din Dieceza de Iași au aflat câte ceva despre suferințele îndurate de acesta. Cine avea însă cunoștințe și putea scrie ceva până în anul 1990?! Primul care a scris și a publicat în revista "Lumina creștinului", din februarie 1991, a fost părintele Anton Despinescu, în articolul "Părintele Matei".

Preocupat de a face cât mai multă lumină în cazul "Matei", ca de altfel în toate acțiunile în care au fost implicați preoții catolici care au activat pe teritoriul Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel l-a desemnat pe arhivistul și cercetătorul Dănuț Doboș să aibă acces în Arhivele Securității și să afle informații despre urmărirea, persecuția, procesele și condamnarea acestora. Așa cum a mărturisit de mai multe ori, "în octombrie 1996 am inițiat o amplă cercetare arhivistică și documentară cu privire la episcopul Anton Durcovici și preotul Dumitru Matei". După numeroase intervenții și insistențe, multe dintre dosarele "martirilor" Bisericii noastre au fost copiate și studiate, iar roadele cercetării istoricilor au fost publicate în numeroase cărți, studii și articole.

În cazul "Matei", în anul 2001, la împlinirea unei jumătăți de secol de la moartea sa eroică, s-au celebrat Liturghii de pomenire, la 18 februarie, în catedrala din Iași, iar la 21 februarie, în biserica din Sărata, în prezența unei mari mulțimi de credincioși. Cu acea ocazie au fost realizate mai multe înregistrări audio ale celor care l-au cunoscut personal pe părintele Matei, iar membrii Departamentului de Cercetare Științifică i-au dedicat volumul al doilea al revistei "Buletin istoric". S-a afirmat atunci: "Suntem convinși că atotputernicia dumnezeiască îl va ridica de oriunde s-ar afla în țărâna pământească la gloria cerească, în văzul tuturor, chiar și al acelora care, mânați de prejudecăți sau pur și simplu la comanda cotropitorilor, l-au răpus mișelește. Rămânem ferm convinși că preotul Dumitru Matei, asemenea multora din acei ani eroici ai neamului românesc, s-a jertfit pentru o cauză dreaptă, aceea a neacceptării unui regim nedrept, ateu, nefiresc adevăraților și bunilor români". După cercetarea a mii de file din dosarele "Matei" și a mărturiilor celor care l-au cunoscut și au vorbit despre dânsul, s-a tras concluzia că preotul Dumitru Matei este un erou al credinței manifestate prin fapte de iubire, este un martir al Diecezei de Iași, un sfânt al Bisericii Catolice.

La finalul acestor rânduri, solicităm ca, dacă implorați mijlocirea acestui erou al carității creștine și primiți din partea lui Dumnezeu haruri trupești sau sufletești, să ne comunicați la telefon 0721.566.577 sau să ne scrieți pe e-mail: istorie@ercis.ro.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat