Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Împreuna pe calea sperantei -

Cu mască și fără mască

de prof. dr. Alois Gherguț

Nemulțumiri, frustrări, revoltă, refuz și multe alte reacții față de impunerea purtării unei măști ca măsură de protecție față de viruși; așa am trăit în ultimele luni chinul sau obsesia măștii salvatoare.

Am văzut oameni care nu suportau să fie obligați să poarte mască, invocau dreptul la libertatea de alegere și exprimare, instigau la nesupunere și chiar violență. Oare chiar așa de sensibili am ajuns când este vorba de... Mască?

Eu aș privi și din altă perspectivă. Până să vină peste noi această pandemie, oare n-am mai purtat mască? Ba da! Uneori chiar și câte două-trei sau mai multe măști simultan. Și nu ne deranjau absolut deloc, ba chiar ne făceau să ne simțim superiori, în siguranță, respectați și apreciați de ceilalți. Ieșeam cu măștile la noi de fiecare dată când aveam de-a face cu lume multă sau cu prieteni, apropiați, colegi de la care așteptam laude, în fața cărora doream să ne impunem și să-i dominăm, să ne simțim superiori, să ne dăm nouă satisfacție. Iar dacă cineva ar fi îndrăznit să ne apostrofeze sau să se lege de masca pe care o purtam cu dezinvoltură (eventual să ne solicite să renunțăm la ea ca să ne arătăm adevărata față), deveneam irascibili, morocănoși, ne victimizam și dizolvam în aburul orgoliilor noastre încrederea, prietenia și respectul celorlalți față de noi.

Altfel spus, de câte ori nu purtăm cu nonșalanță masca fățărniciei, a invidiei, a minciunii, a lingușelii, a mândriei, a "omului de pus pe rană", a "mielului rătăcit de turmă", a neajutoratului, a infatuatului, a prețiosului, a descurcărețului fără scrupule... Vă las pe dumneavoastră să continuați cu alte măști purtate în propria viață. În fond, această pandemie ne-a pus în situația de a zări cu ușurință paiul din ochiul celuilalt, fără să observăm bârna din propriii ochi, fără să ne dăm seama că am purtat și până acum o diversitate de măști, confecționate din gândurile ascunse, emoțiile și interesele noastre, toate afișate pe chipul nostru ori de câte ori viața ne oferea ocazia să profităm din plin de ea. Luigi Pirandello ne spune: "Vei învăța pe cheltuiala ta că de-a lungul vieții vei întâlni mai multe măști decât chipuri". Da, este o realitate, o experiență de viață din care ne putem (re)descoperi, putem învăța și îndrepta tot ceea ce n-am putut observa sau conștientiza în viața noastră de până acum, fiind prinși cu agoniseala deșertăciunilor zilnice. Trăim situația soldatului din linia întâi care zile în șir a cărat în spate rucsacul greu și apăsător fără să aibă vreme să se uite de ce este atât de greu. Și când armistițiul de câteva ceasuri îi permite să scotocească în rucsac, descoperă că din cele pe care le căra cu el aproape nimic nu-i folosește și îl secătuiește de puteri.

Pe frontul acestei pandemii avem ocazia și timpul potrivit să ne privim cu sinceritate și autenticitate chipul și să ne analizăm masca purtată cel mai des până acum, să avem curajul să renunțăm la acele măști care ne îndepărtează de ceilalți, ne schimonosesc adevăratul nostru chip, adevărata noastră față. Poate așa, chiar de la începutul acestui nou an, asemenea artistei americane Tracy Chapman, vom descoperi și vom putea spune și noi că: "am văzut și am întâlnit îngeri, purtând masca unor oameni obișnuiți, care trăiesc o viață obișnuită".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat