Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Isus Cristos, model al formării pentru Sfânta Preoție

de pr. Ionuț-Eremia Imbrișcă

Răspunzând invitației de a scrie câteva rânduri despre vocația și formarea la Sfânta Preoție în Seminarul Mare din Iași, primul gând care mi-a venit în minte a fost acela de a merge direct la ceea ce reprezintă pentru noi fundamentul și scopul ultim al formării în seminar, și anume Isus Cristos.

Orice proces de formare în Seminar are atât ca bază, cât și ca scop ultim relația personală cu Isus Cristos. Acesta este punctul stabil.

Observăm cum, odată cu trecerea anilor, diferite aspecte în formarea seminarială se schimbă, ceea ce "ieri" era important, "astăzi" sau "mâine" poate fi considerat ca fiind ceva secundar. Este suficient să ne gândim numai la schimbările aduse și în seminar în ultimul an de virusul SARS-CoV-2 (uneori cursuri on-line, purtarea măștii, distanțarea fizică, dezinfectarea mâinilor etc.), pentru a întări afirmația că modul în care este prezentată formarea în Seminar se schimbă cu trecerea timpului. Și este normal să fie așa. Ceea ce însă nu se schimbă niciodată în Seminar este temelia: relația personală cu Isus Cristos. Dacă în procesul de formare lipsește temelia, cu timpul, ceea ce se construiește se va prăbuși.

Relația cu Isus Cristos reprezintă însă și scopul formării în Seminar. Nu există un alt scop al formării decât a fi în Cristos. Apostolul Paul le scrie corintenilor: "Dacă cineva este în Cristos, este o creatură nouă: cele vechi au trecut, iată, au devenit noi" (2Cor 5,17). A fi în Cristos. Știm că deja prin sacramentul Botezului am fost "inserați" în Cristos, iar drumul nostru de credință are ca scop să creștem tot mai mult în relația personală cu el, călăuziți de lumina Duhului Sfânt. Pentru aceasta, pe drumul formării se dedică timp și pasiune prezenței lui Cristos.

Luându-l pe Cristos ca model de formare, poate ne întrebăm: Ce fel de educator este Cristos? Sau, altfel spus: Cum educă Cristos? Isus nu ne învață o teorie, ci este un educator care ne formează inima. Prin viața și învățătura sa, Isus vrea să ne pună în relație cu Dumnezeu Tatăl. Însă, pentru a ajunge să fie un astfel de educator, știm că mai întâi el însuși s-a format, el însuși a învățat. Înainte de a începe să predice, Isus a stat timp de treizeci de ani într-un loc fix, la Nazaret, într-o familie, și a învățat. Isus a predicat doar trei ani, și pentru cei trei ani s-a pregătit timp de treizeci de ani. Această proporție ne poate indica drumul spre diferite reflecții care să ne ajute să înțelegem îndelunga formare spre Sfânta Preoție.

La întrebarea: Cum educă Cristos?, subliniez că Isus educă plecând de la viața concretă a destinatarului, interogând și corectând acolo unde este cazul. Din evanghelie observăm cum Isus își desfășoară activitatea în mijlocul oamenilor: le cunoaște preocupările, intră în dialog cu ei și, în multe situații, se folosește de parabole pentru a transmite vestea cea bună. Să nu uităm însă că Isus Cristos nu ezită să atragă și atenția (să corecteze) atunci când este cazul sau când cei care îl urmează se îndepărtează de voința lui Dumnezeu (cf. Mc 9,33-35). Isus corectează pentru că vrea binele persoanei. Și mă întreb acum: Noi, când corectăm (în cazul în care corectăm), cu ce intenție facem acest lucru? Căutăm și noi mereu binele persoanei asemenea lui Isus?

Astfel, drumul de formare spre Sfânta Preoție presupune a fi în Cristos. Iar a fi în Cristos înseamnă a învăța de la el: nu în mod exterior, ci lăsând ca el - din interior - să formeze o persoană nouă după cum accentuează Apostolul Paul în textul amintit mai sus.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat