Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul episcopului -

Paternitatea Sfântului Iosif

În anul 1870, Papa Pius al IX-lea l-a proclamat pe Sfântul Iosif patron al Bisericii Universale. Anul trecut, la împlinirea a 150 de ani de la acel eveniment, Sfântul Părinte Papa Francisc a publicat, la 8 decembrie, o scrisoare apostolică intitulată Patris corde ("Cu inimă de tată"), stabilind ca anul liturgic în care ne aflăm să fie "Anul Sfântului Iosif". În Dieceza de Iași aveam deja stabilit "Anul Speranței", dar îl putem lega foarte bine de Anul Sfântului Iosif, luându-l pe el ca model de speranță.

Evangheliile nu ne redau nici măcar un cuvânt rostit de Sfântul Iosif, dar ne descriu exemplul minunat al vieții sale în câteva momente legate de nașterea și copilăria lui Isus. Iosif a trecut prin grele încercări, dar nu și-a pierdut niciodată speranța, pentru că era un "bărbat credincios", și aceasta l-a ajutat să nu capituleze în momentele de criză. Și noi trecem prin momente de criză, mai ales cele provocate de pandemie. Urmând exemplul Sfântului Iosif, vom ieși biruitori din ele.

De la Sfântul Iosif putem învăța multe lucruri bune. Papa Francisc, în scrisoarea Patris corde, ne îndreaptă atenția asupra paternității Sfântului Iosif, invitându-ne la refacerea modelului de paternitate. Autoritatea de "tată" a Sfântului Iosif în familia din Nazaret este o autoritate care nu se impune, ci este inspirată din duioșia lui Dumnezeu. Nimeni nu se naște tată, ci devine tată. Devine tată atunci când se naște primul copil și soțul începe să ia asupra sa responsabilitatea de tată. Această responsabilitate implică multe, iar el trebuie să fie pregătit. În mod paradoxal, chiar dacă astăzi nașterea primului copil este amânată mulți ani (pentru femei vârsta medie este 34 de ani, iar unii bărbați devin tați chiar și mai târziu), trecerea la rolul de tată rămâne dificilă. Lumea are nevoie de tați buni, ca Sfântul Iosif, iar bunătatea lor trebuie să se inspire din duioșia lui Dumnezeu, din paternitatea lui Dumnezeu. Este o paternitate demnă de admirat și de imitat.

Să mai adăugăm și faptul că Sfântul Iosif este un model de bărbat adevărat, un bărbat care nu a căutat niciodată aplauzele oamenilor, nu a căutat lumina reflectoarelor, nu a avut nevoie să urce pe scenă. Nu. Nu era nevoie. El a rămas mare prin hărnicia sa tăcută, prin delicatețea sa respectuoasă față de soția sa, Maria. Nu este "mare" bărbat acela care încearcă să oprime femeia. În spatele unui bărbat mare este mereu o femeie mare. Lucrul acesta se verifică perfect în viața Sfântului Iosif.

Îndemn pe toți credincioșii noștri să aibă o evlavie deosebită către Sfântul Iosif și să așeze la loc de cinste, în casa lor, o icoană sau o statuetă cu acest mare sfânt. Papa Francisc are pe biroul său o statuetă cu Sfântul Iosif care doarme. Sub această statuetă el pune foițele cu rugăciuni și cereri. Explică papa că Sfântul Iosif doarme ca să demonstreze că forța sa nu este în el însuși, ci derivă din forța lui Dumnezeu Tatăl.

În acest an avem și un alt mare motiv de bucurie în sărbătoarea Sfântului Iosif, pentru că tocmai în această zi de 19 martie vom inaugura postul de radio al diecezei noastre: ERCIS FM. Încredințăm grijii paterne a Sfântului Iosif acest post de radio mult așteptat.

De asemenea, vrem să parcurgem zilele Postului Mare cu Sfântul Iosif alături, ca să culegem roade îmbelșugate și să putem trăi din plin, la Paști, bucuria Învierii.

+ Iosif Păuleț, episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat