Respectul față de părinți
prelucrare de pr. Felician Tiba
Când mi-am dat seama pentru prima dată de ce spuneam "mamă" mamei și "tată" tatălui, atunci am înțeles cât de importanți sunt părinții în viața unui copil. Până atunci eu credeam că așa îi cheamă.
Niciodată nu mi-am pus problema că au un alt nume decât cel pe care eu îl învățasem încă de mic și pe care îl repetam insistent, mai ales atunci când aveam nevoie de ei.
Curând aveam să-mi dau seama că și modul de a mă adresa era diferit de cel pe care îl aveam față de frații sau prietenii mei. Nu era "tu", ci "matale", o formă aparent arhaică, dar plină de semnificație, o formă care îmi amintea de fiecare dată când o pronunțam că eu eram copilul, iar ei erau părinții.
Și chiar dacă "matale" mă ținea mai la distanță, aceasta m-a învățat că eu am intrat în lume prin ei, nu ei prin mine, m-a învățat că așa cum ei au obligații față de mine, la fel am și eu față de ei. Și m-a mai învățat un lucru: că în viață voi reuși doar dacă voi ști să respect. Respectul este acela care ți-l apropie pe om, așa cum tot el te face plăcut în fața oamenilor. Lipsa de respect te îndepărtează de oameni, în timp ce prezența lui ți-i face prieteni.
Pe undeva, de când "tu" a luat locul lui "matale" sau al lui "dumneavoastră" și relația cu Dumnezeu a avut de suferit. Totul e relativ, totul este permis, totul trebuie să fie în favoarea noastră. Cu alte cuvinte, drepturi, da, obligații, dacă se poate, mai puține. Viața însă ne demonstrează de multe ori că așa cum ne-am format de mici, cum am știut să-i respectăm pe părinți, așa vom fi respectați și noi. Respectați ca să fiți respectați!