Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul episcopului -

Pe drumul crucii spre înviere

Timpul sfânt al Postului Mare ne introduce an de an pe drumul greu al crucii, dar cu speranța sigură că acest drum ne poartă spre înviere.

Înaintea noastră merge mereu Cristos, purtându-și crucea pe umeri, și ne încurajează. Nu-l putem urma decât ascultându-i și meditându-i îndemnul: "Cine vrea să vină după mine, să renunțe la sine, să-și ia crucea și să mă urmeze!" (Mc 8,34).

Am simțit și simțim tot mai mult pe umerii noștri povara crucii, mai ales în acest timp de pandemie care pare că nu se mai termină. Se va termina cu siguranță, dar nu știm când. "Niciodată crucea nu a fost mai grea ca acum", zic unii. Dar nu cred că este adevărat. În toate timpurile omenirea a trecut prin perioade grele și foarte grele, adică a simțit povara crucii. Această povară devine insuportabilă numai pentru cei care nu au credință, adică pentru cei care vor să poarte crucea singuri, fără Cristos. În schimb, pentru cei care poartă crucea împreună cu Cristos, povara ei devine suportabilă, chiar plăcută.

Sfânta Faustina Kowalska a avut o viziune cu cele două porți și cele două căi despre care vorbește Cristos în evanghelie: "Intrați pe poarta strâmtă, pentru că largă este poarta și lată calea ce duce spre pieire și mulți sunt cei care intră pe ea! Dar cât de strâmtă este poarta și cât de îngustă calea care duce la viață! Și puțin sunt cei care o găsesc" (Mt 7,13-14). "Pe calea largă - zicea Faustina - erau numai flori, bucurie, muzică și tot felul de plăceri. Oameni foarte mulți mergeau pe această cale dansând și distrându-se fără să le pese de nimic, dar când ajungeau la capăt, se prăbușeau într-o prăpastie oribilă, infernală. Erau așa de mulți, încât nici nu-i puteam număra. Dar am văzut și cealaltă cale, îngustă, ca o cărare, presărată cu mărăcini și pietre ascuțite. Oamenii care mergeau pe ea aveau lacrimi în ochi, sufereau cu resemnare. Unii cădeau pe pietre, dar se ridicau îndată și continuau drumul anevoios. La capăt era o grădină frumoasă, plină cu flori și cu bucurii de tot felul și toți intrau în ea și uitau imediat de toate suferințele."

În ziua de 11 februarie comemorăm aparițiile Maicii Domnului de la Lourdes (Franța). Este Ziua Internațională a Bolnavului (a XXIX-a). Lourdes-ul este cunoscut pentru numărul mare de bolnavi care sunt aduși aici din toată lumea pentru a-și găsi alinare. Este și un număr impresionant de voluntari care poartă bolnavii în cărucioare, de la locul de cazare la grota aparițiilor, în procesiune și la adorație.

Este o imagine vie a lui Cristos care își poartă crucea chiar și în zilele noastre. Crucea este grea, dar este purtată cu răbdare și cu speranța că totul se va încheia într-o zi în mod fericit. Crucea purtată alături de Cristos capătă un sens, aduce mângâiere și orientează spre înviere. Ultimul cuvânt în viața lui Cristos nu a fost crucea și moartea, ci viața și învierea. Creștinul care își poartă crucea cu răbdare, mergând pe urmele lui Cristos, va ajunge la răsplata învierii, în Ierusalimul ceresc, acolo unde "va fi ștearsă orice lacrimă din ochi" (Ap 21,4), iar bucuria va fi deplină.

+ Iosif Păuleț, episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat