- Stiri • Stiri • Stiri - |
Știri externe
Mesajul pentru pace
"Cultura îngrijirii ca o cale a păcii": aceasta este tema Mesajului Papei Francisc cu ocazia celei de-a 54-a Zile Mondiale a Păcii, marcată la 1 ianuarie 2021, în solemnitatea Sfânta Maria, Născătoare de Dumnezeu. Mesajul a fost publicat joi, 17 decembrie 2020, în ziua în care pontiful a împlinit 84 de ani. Textul evidențiază importanța îngrijirii reciproce și a creației pentru edificarea unei societăți bazate pe relații de fraternitate.
Anul "Familia Amoris Laetitia"
La cinci ani de la exortația apostolică dedicată familiei (19 martie 2016), Papa Francisc a decis proclamarea unui an special pastoral "Familia Amoris Laetitia", care va începe la 19 martie 2021 și se va încheia la 26 iunie 2022, când va avea loc cea de-a X-a Întâlnire Mondială a Familiilor, programată la Roma cu participarea Sfântului Părinte. Întreaga Biserică este îndemnată să promoveze inițiative spirituale, pastorale și culturale cu scopul de a promova frumusețea și bucuria iubirii familiale, pentru a însoți familiile care se confruntă cu provocările timpurilor noastre.
Vizită în Irak
"Primind invitația Republicii Irak și a Bisericii Catolice locale, Papa Francisc va face o călătorie apostolică în această țară între 5 și 8 martie 2021, vizitând Bagdadul, câmpia Ur, legată de amintirea lui Abraham, orașul Erbil, precum și Mosul și Qaraqosh în câmpia Ninive. La momentul oportun va fi publicat programul călătoriei, care va ține cont de evoluția crizei sanitare mondiale", a precizat directorul Sălii de Presă vaticane, Matteo Bruni.
Vaccinuri acceptabile
O Notă a Congregației pentru Doctrina Credinței, publicată cu aprobarea Papei Francisc, consideră "acceptabile" din punct de vedere moral vaccinurile anti-COVID-19, produse în urma folosirii secvențelor de celule provenind din doi fetuși umani avortați în anii '60. Există răspunderi diferențiate în lanțul decizional al unui vaccin, se subliniază în Nota doctrinară, iar cei care doresc să se vaccineze nu au, de cele mai multe ori, nicio putere de decizie în ce privește partea de producție a unui produs farmaceutic.
Întâlnirea Europeană Taizé
A 43-a Întâlnire Europeană a fost ținută chiar la Taizé, doar on-line, între 27 decembrie 2020 și 1 ianuarie 2021. În mesajul său adresat participanților la această întâlnire, Sfântul Părinte îi îndeamnă să lase ca speranța să locuiască în ei și să nu se numere printre cei care seamănă neîncrederea constantă și neutralizează speranța, ci să activeze împreună în sprijinul celor defavorizați, în special în sprijinul persoanelor care nu reușesc să facă față dificultăților din prezent. Din cauza pandemiei de COVID-19, s-a decis ca Întâlnirea Europeană din Torino să fie amânată un an: se va desfășura între 28 decembrie 2021 și 1 ianuarie 2022.
Preoți arestați
În Belarus, în orașul Vitebsk din nordul țării, au fost arestați doi preoți: părintele iezuit Viktar Zhuk, parohul Bisericii "Sfântul Vladislav", și preotul vicar greco-catolic Alyaksei Varanko, de la Parohia "Învierea Domnului". Cei doi prelați au fost arestați marți, 8 decembrie 2020, sub acuzația de încălcări administrative, și conduși la Ministerul Afacerilor Interne. Cei doi preoți au fost eliberați și se află în prezent în așteptarea procesului. La 3 decembrie 2020, un alt preot catolic, pr. Viachaslau Barok, parohul Bisericii "Sfântul Iosafat Kuncewycy" din Rasony (Dieceza de Vitebsk), a fost condamnat la zece zile de închisoare.
Decorație
În semn de înaltă apreciere pentru contribuția deosebită avută la dezvoltarea și aprofundarea relațiilor pe multiple planuri dintre România și Sfântul Scaun și pentru susținerea dialogului interconfesional, ES Mons. Miguel Maury Buendía, decanul Corpului Diplomatic și nunțiu apostolic în România și Republica Moldova (din anul 2015), a fost decorat cu Ordinul Național "Serviciul Credincios" în grad de "Mare Cruce" de către Klaus Werner Iohannis, președintele României, marți, 22 decembrie 2020. Mons. Maury Buendía s-a îngrijit de numirea a diverse scaune episcopale catolice din țară și a fost direct implicat în pregătirea și realizarea vizitei apostolice a Papei Francisc în România, din perioada 31 mai - 2 iunie 2019.
Fără schele
Restauratorii Catedralei "Nôtre Dame" din Paris au finalizat recent lucrările preliminare și au îndepărtat cele peste 200 de tone de schele. Privită cu îngrijorare de către unii experți, operațiunea s-a încheiat cu succes. Simbol al creștinătății catolice din Franța și din lume și capodoperă a arhitecturii gotice, catedrala a fost devastată de un incendiu în seara de 15 aprilie 2019. Datorită solidarității internaționale, a fost inițiat un proiect de reconstrucție care, potrivit președinției franceze, ar trebui să se finalizeze în cinci ani.
Har și dar
"Har și dar, lumină și bucurie de Crăciun" a fost evenimentul muzical unic organizat și produs de Arhiepiscopia Romano-Catolică de București, transmis de TVR 2 pe 24 decembrie 2020, la ora 22.00 - un cadou pentru telespectatori, un concert susținut de Orchestra Simfonică București, sub bagheta compozitorului Andrei Tudor și participarea artiștilor Andra, Paula Seling, Luminița Anghel, Dalma, George Miron și mulți alții, în Catedrala "Sfântul Iosif" din București. Evenimentul a fost realizat în coproducție cu SRTv, în parteneriat cu Asociația Cultura pe Cuvânt și Asociația SIGNIS România și cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte.