"Dumnezeu este bun pentru că mănâncă zahăr"
Prelucrare de pr. Felician Tiba
Cum să o uit pe străbunica mea care, atunci când o vizitam, ar fi făcut orice, doar să ne simțim bine!? Nu erau prea multe dulciuri la acea vreme, iar dulceața, cine avea posibilitate să o facă, era un lux.
Și pentru că nu ar fi vrut să ne-o amintim ca fiind o persoană zgârcită, imediat cum îi călcam pragul, se și ducea în camera de curat de unde se întorcea cu o lingură de zahăr. Nu mai mult, pentru că nici ea nu prea avea. Punea zahărul pe o foaie de ziar, ne aducea o bucată de mămăligă rece și ne spunea să întindem în el până când umezeam ziarul. Noroc că între timp terminam și zahărul, altfel s-ar fi amestecat cu cerneala ziarului.
După o astfel de binefacere, ne lua lângă ea și trecea la partea a doua: cateheza despre Dumnezeu. "Vedeți, ne spunea ea, așa e și Dumnezeu, dă din ceea ce are. E bun Dumnezeu cu noi, pentru că ne rabdă. Noi facem atâtea păcate, dar el le trece cu vederea și ne iartă. E bunătate și milostivire infinită! Doar noi o luăm de fiecare dată de la capăt."
La mintea noastră de atunci credeam că Dumnezeu e bun pentru că mănâncă zahăr. Drept dovadă, la întoarcerea acasă, ca să fim și noi buni, îi mâncam aproape tot zahărul mamei, lăsând-o fără el, mai ales atunci când avea mai mare nevoie.
Cum era de bună străbunica și cât de bun era la acea vreme zahărul cu mămăligă! Acum avem zahăr din belșug, avem și posibilitatea să facem mămăligă și să o mâncăm cu ce vrem. Mai mult, putem să avem toate dulciurile din lume, doar că nu mai avem poftă pentru ele așa cum aveam odată. Dumnezeu, singur, a rămas la fel: bunătatea infinită, milostivirea prin excelență, exact așa cum ne vorbea străbunica despre el. (Claudiu)