Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Rankweil

de pr. Iosif Dorcu

În partea de vest a Austriei, în Dieceza de Feldkirch, pe colina Liebfrauenberg domină semeț sanctuarul "Vizita Sfintei Fecioare Maria" Rankweil.

Pare ca o fortăreață pe vârf de deal, iar de pe balcoanele circulare laterale se poate vedea o minunată panoramă asupra văii fluviului Rin. Deoarece colina Liebfrauenberg are o înălțime de aproape 70 m față de nivelul localității, sanctuarul poate fi observat de la mare distanță. Rankweil este cunoscut și ca popas în drumul spre Santiago de Compostela, pe traseul ce pornea de la Budapesta (nr. 4).

Prima consemnare istorică a sanctuarului ar fi la începutul Evului Mediu, în jurul anului 700, când se vorbește despre o biserică fortificată, cu ziduri împrejmuitoare și cimitir. Începând cu secolul al IX-lea devine biserică parohială.

În timpul primului război de la Zürich (1440-1446) biserica a fost avariată din cauza unui incendiu, dar a fost un motiv pentru a o mări și pentru a-I întări zidurile. Prin ziduri sunt multe creneluri, orificii pentru a putea arunca săgeți spre dușmanul din vale.

În anii 1657-1658, un mare artist specialist în arta barocă, Michael Beer, a construit în partea stângă a bisericii o vestită "Capela Loreto" (în Austria există azi 26 de asemenea capele). Intrând în sanctuar, care pare simplu la prima vedere, privirea este atrasă de frumusețea capelei. Tot el a construit în imediata apropiere a bisericii și un turn de apărare în formă de bastion, cu șase ferestre sub acoperiș, având și rol de clopotniță, chiar dacă biserica are turnul ei clasic.

Un pelerin care ajunge aici poate admira trei obiective foarte interesante, de mare valoare istorică și religioasă.

Mai întâi, este "Capela Loreto", supranumită și "Capela Harurilor", deoarece aici este amplasată o statuie a Fecioarei Maria, considerată miraculoasă. Este o sculptură în lemn de tei, realizată de Hans Rueland aus Opfenbach, și datează din jurul anului 1480. Imaginea excepțional de frumoasă a Fecioarei cu Pruncul în brațe este amplasată în altarul aurit ornat în stil rococo, realizat în anul 1757, când a fost renovată capela.

Al doilea obiectiv important este un crucifix de mari dimensiuni, numit și "Crucea miraculoasă". Probabil a fost adus de la Chur de către preotul Walter von Reutlingen când a fost numit paroh la Rankweil. Realizat din lemn de zadă, este foarte prețios datorită istoriei sale multiseculare. În anul 1723, s-a decis acoperirea crucii de lemn cu aramă, probabil pentru a o proteja, însă, în anul 1780, un bijutier din Feldkirch a schimbat în secret arama cu argint. A folosit toate obiectele de argint oferite de pelerini, mai ales că acestea erau în pericol de a fi confiscate de reprezentanții guvernului de la Viena. Crucea are o înălțime de 131 cm și cântărește aproximativ 36 kg.

Importantă mai este Capela "Sfântului Fridolin", care a fost construită în secolul al XX-lea. Aici se păstrează o placă de marmură cu urmele, amprentele genunchilor acestui sfânt. Se spune că într-o zi, fiind foarte abătut și trist, a îngenuncheat pe această placă și a rămas încrustată urma genunchilor săi. Toți pelerinii care vin aici îngenunchează și se roagă pe aceste amprente cerând vindecarea de reumatism sau de alte dureri.

Sanctuarul a fost ridicat la rangul de basilica minor de către Papa Ioan Paul al II-lea în anul 1985.

Anul 2008 a fost un an cu mari celebrări jubiliare, pentru că se împlineau 500 de ani de la edificarea bazilicii, 350 de ani de la construirea Capelei Loreto, a Capelei Harurilor, și 250 de ani de la inaugurarea altarului principal al Maicii Domnului. Motoul acestor celebrări a fost: "Fă-mi cunoscute căile tale".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat