Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Fericitul Anton Durcovici - un ecou în continuă amplificare

de pr. Fabian Doboș

În ziua de 17 mai se împlinesc 7 ani de la importantul eveniment găzduit de capitala Moldovei: beatificarea episcopului martir Anton Durcovici, mort în urmă cu 70 de ani în închisoarea din Sighetu Marmației.

Sărbătoarea beatificării a fost un moment în care Biserica din România a respirat cu ambii plămâni: Biserica Catolică și cea Ortodoxă și-au îndreptat privirea spre firmamentul Bisericii, de unde steaua Fericitului Anton Durcovici va străluci până la sfârșitul timpurilor. De altfel, după cum afirma în predica sa ținută la Sfânta Liturghie de beatificare, cardinalul Angelo Amato, trimisul Papei Francisc, "prin beatificarea episcopului Anton Durcovici se aprinde încă o stea pe bolta cerească a martirilor lui Cristos".

Prin razele strălucitoare pe care le trimite asupra tuturor românilor, această stea - un autentic transmițător spiritual - continuă să ne vorbească despre frumusețea paradisului și despre veșnica și bogata răsplată pe care creștinul o va primi de la Dumnezeu, dacă pe pământ a împlinit voința sa. "Ecoul sărbătorii beatificării a trecut deja dincolo de granițele țării, iar razele acestei noi stele continuă să răspândească lumină și căldură în toate sufletele ce se deschid să-l întâlnească și să-l urmeze", scria episcopul Petru Gherghel în prefața lucrării "Ecouri on-line ale beatificării episcopului Anton Durcovici", apărută la Editura "Sapientia" din Iași, în anul 2017.

Din experiența cotidiană, cunoaștem că ecoul apare atunci când între emițător și receptor există o mare distanță, iar sunetul nu întâlnește obstacole. În cazul Fericitului Anton Durcovici lucrurile stau la fel: în hăul acestei lumi, abis lărgit de actuala pandemie, vocea episcopului martir răsună sub forma unui ecou, care se aude din ce în ce mai puternic, odată cu trecerea anilor. Cei care își fac timp să-și plece urechea la cuvintele acestui ecou pot distinge două invitații: păstrarea legăturii cu Dumnezeu și fidelitatea față de învățătura Sfântului Părinte.

Fericitul Anton Durcovici ne invită să rămânem ancorați în Dumnezeu prin rugăciune și, pe cât mai mult posibil, prin participarea la sacramente. Chiar dacă regimul ateu i-a luat libertatea trupească, episcopul martir și-a găsit refugiul în rugăciunea continuă. Mai mult, în închisoarea din Sighet, a reușit să celebreze câteva Sfinte Liturghii, chiar înainte de a-și încredința sufletul lui Dumnezeu. Până să aibă parte de acest "privilegiu de necrezut", episcopul martir a făcut exercițiile spirituale ignațiene "mari" (de o lună), avându-l ca director spiritual pe părintele iezuit Otto Canisius Farrenkopf, care, în memoriile sale, scria că episcopul cerea zilnic să se spovedească. Numai Spovada și Sfânta Împărtășanie i-au putut păstra integră credința în Dumnezeu.

A doua invitație care se poate desprinde, dacă ascultăm ecoul glasului episcopului Anton Durcovici, este aceea de a rămâne atașați de Biserica Catolică, mai ales de Papa. Încă înainte de arestarea sa, episcopul martir, în predicile pe care le ținea cu ocazia administrării Sfântului Mir, cerea credincioșilor catolici din Dieceza de Iași să nu se separe de Sfântul Părinte, indiferent de încercările prin care trebuiau să treacă. De asemenea, în celulele închisorilor, le vorbea deseori colegilor de suferință despre importanța legăturii cu Biserica Romei.

Deși societatea de astăzi a creat o prăpastie imensă între oameni și Dumnezeu, ecoul fericitului episcop devine din ce în ce mai puternic, iar creștinii care-I simt chemarea încearcă să-l imite pentru ca la sfârșitul vieții pământești să se poată bucura pe vecie împreună cu el, în lăcașurile paradisului.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat