Paștele la Catedrala din Iași
de pr. Paul Budău
Prin mila bunului Dumnezeu și străduința celor care au conlucrat la obținerea unor înlesniri absolut necesare, anul acesta ne-am putut bucura în tihnă de toate celebrările specifice săptămânii celei mai importante din întreg anul liturgic: Săptămâna Sfântă.
Deși înainte de sărbătorile pascale se strecurase în sufletul nostru teama că s-ar putea să se repete situația de anul trecut, când celebrările s-au desfășurat în lipsa credincioșilor, am avut parte, slavă Domnului, de celebrări normale, cu participarea fizică a credincioșilor.
A fost necesar, fără îndoială, să ținem cont de măsurile de siguranță cerute de lupta neîncheiată încă împotriva acestei pandemii și să căutăm cele mai potrivite mijloace pentru a înlesni participarea cu demnitate și în siguranță a credincioșilor la toate ceremoniile și celebrările prevăzute.
Prin urmare, lumânările aprinse și așezate în bănci anul trecut, ca semn al comuniunii dintre preoții din altar și credincioșii de acasă, au fost înlocuite de prezența efectivă a credincioșilor care au participat cu evlavie și dorință îndoită de a se bucura de sărbătorile pascale de care nu au putut avea parte anul trecut.
Chiar dacă nu a mai fost posibilă organizarea obișnuitei procesiuni din Duminica Floriilor și celebrarea Liturghiei de seară, cu participarea credincioșilor din parohiile ieșene, totuși, cu ramurile sfințite și cu binecuvântarea primită în prima zi a Săptămânii Mari, am intrat din plin în atmosfera specifică sfintelor sărbători de Paști.
Bolnavii parohiei, care sunt vizitați pentru Spovadă și Împărtășanie în fiecare primă vineri din lună, s-au bucurat și ei de iertarea Domnului și de împărtășania de Paști în ziua de luni.
La rândul lor, ceilalți credincioși care s-au putut deplasa și au dorit din tot sufletul să facă acest lucru au avut posibilitatea de a se spovedi și a se pregăti cum se cuvine pentru sărbătorile pascale. În fiecare zi, atât preoții de la parohie și episcopie, cât și Preasfințitul Iosif și Preasfințitul Petru au stat la dispoziție în scaunul de spovadă pentru a oferi iertarea lui Dumnezeu tuturor acelora care, cu suflet căit, s-au apropiat de taina Spovezii.
În Joia Sfântă, PS Iosif Păuleț, fiind înconjurat de preoții din dieceză, a celebrat împreună cu ei Liturghia crismei în cadrul căreia s-au sfințit uleiurile și au fost reînnoite promisiunile făcute în ziua hirotonirii. Seara, Liturghia Cinei Domnului a adus bucuria și emoția în sufletele credincioșilor prezenți la celebrare, și chiar dacă nu s-a putut desfășura ceremonia deosebit de sugestivă a spălării picioarelor, am simțit cu toții puterea exemplului de iubire și de slujire pe care Mântuitorul ni l-a lăsat tuturor în cadrul ultimei cine cu ucenicii săi, Cina cea de taină. Ne-am împărtășit cu Cristos, Pâinea Vieții, și l-am adorat în comun și în particular în prezența sa reală și perpetuă în Sfânta Euharistie.
În Vinerea Sfântă ne-am arătat recunoștința față de jertfa supremă pe care Mântuitorul a adus-o pe sfânta cruce pentru mântuirea noastră. Am adorat cu toții în spirit de reculegere și adâncă pietate sfânta cruce dezvelită solemn în cadrul celebrării pătimirii și așezată în centrul prezbiterului.
Vigilia pascală, în ciuda vremii ceva mai capricioase, s-a desfășurat în condiții normale, cu participarea unui mare număr de credincioși doritori de a împărtăși cu orice preț bucuria Învierii Domnului.
Îi mulțumim Domnului pentru că ne-a învrednicit anul acesta de sărbători liniștite și binecuvântate și le mulțumim și credincioșilor pentru responsabilitatea de care au dat dovadă.
Îl rugăm pe Cristos cel viu să ne binecuvânteze în continuare cu lumina și pacea aduse de învierea sa glorioasă și să ne scape cât mai curând de această apăsătoare pandemie.