

Misterul din iesle
prelucrare de pr. Felician Tiba
Unul dintre cele mai așteptate momente din preajma Crăciunului era chiar pregătirea ieslei din biserică. Îmi amintesc că eram copii și, împreună cu grupul nostru de prieteni, mergeam să o ajutăm pe sora de la parohie la pregătirea bisericii pentru sărbătoarea Nașterii Mântuitorului.
Evident, cel mai așteptat moment era atunci când începeau să lumineze toate instalațiile electrice puse în iesle și în brazii care o înconjurau. Ceva feeric, mai ales că părintele avea o preferință pentru albastru.
Revăd și acum ieslea, o căsuță frumos lucrată, cu mușchi de tot felul în ea, cu paie și fân, cu personajele cunoscute - Maria și Iosif, păstorii și animalele, dar și îngerul care îl veghea pe micul Isus. Pruncul nu-l puneam niciodată în iesle, aceasta era misiunea părintelui în timp ce se cânta imnul "Mărire" din timpul Sfintei Liturghii din seara de Crăciun.
Pusă între brazii împodobiți cu luminițe albastre, ieslea era piesa de bază a Crăciunului. Luminată și ea în interior cu albastru, îți dădea impresia de mister, misterul din iesle. Tocmai pentru că erau albastre, acele steluțe nu te lăsau să vezi clar ceea ce se afla în interior, forțându-te cumva să te apropii și să contempli misterul.
Toată această atmosferă, întregită de colindele care se auzeau în surdină și de splendoarea bisericii luminată ca niciodată în noaptea de Crăciun, te făcea să te simți mândru că ai luat parte la o astfel de pregătire. Urma să fie Crăciunul! Ziua se încheia cu un ceai pe care îl luam împreună cu sora, la rândul ei bucuroasă că încă o dată i-a ieșit frumos decorul de Crăciun, un decor atât de important pentru a trăi bine sărbătoarea ca atare. (Otilia)