Lumina Creştinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2025
  Arhiva 2024
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toţi anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Vieţile sfinţilor


adevăratele modele de viaţă se găsesc aici


 LUMINA CREŞTINULUI 
- Stiri • Stiri • Stiri -

Ştiri interne

Reînhumare
O parte din osemintele preotului misionar Francisc Anton Tasso de Savona, originar din Italia şi care a murit în faimă de sfinţenie la Răchiteni, în ziua de 5 martie 1765, au fost reînhumată duminică, 30 august, într-un mormânt nou, amenajat în absida din partea dreaptă a bisericii din localitatea unde a trecut la Domnul. Sfânta Liturghie desfăşurată la altarul din curtea bisericii a fost prezidată de PS Iosif Păuleţ, cu participarea mai multor preoţi din dieceză şi preoţi originari din Răchiteni şi Izvoarele. După reînhumare, a vorbit despre cel răposat pr. Alois Moraru, iar pr. Ştefan Lupu a prezentat cartea Tasso de Savona "Sfântul de la Răchiteni", scrisă de dr. Dănuţ Doboş.

Pentru cadrele medicale
În curtea Catedralei Romano-Catolice ieşene, artiştii Operei Naţionale Române din Iaşi au interpretat Recviemul în re minor (K. 626) de W.A. Mozart, în seara zilei de sâmbătă, 5 septembrie. Spectacolul, care a durat o oră, a fost dedicat victimelor COVID-19, dar şi ca recunoştinţă pentru cadrele medicale implicate "în linia întâi" în lupta cu noul virus. Alături de cadrele medicale prezente şi de ceilalţi ascultători a fost şi episcopul Iosif Păuleţ, care a felicitat iniţiativa acestui spectacol, dar şi lucrarea aleasă.

Monument dedicat eroilor
Comunitatea catolică din Oţeleni l-a avut oaspete pe PS Iosif Păuleţ duminică, 6 septembrie, venit pentru a sfinţi pe Dealul Boghicea de lângă Oţeleni un monument dedicat eroilor căzuţi în Primul Război Mondial. La Liturghia pontificală care a precedat această sfinţire, au fost prezente 4 familii care au sărbătorit 25 de ani de căsătorie, 5 familii cu 50 de ani de căsătorie, respectiv o familie cu 70 de ani de căsătorie, care au primit felicitări din partea episcopului, a părintelui paroh Isidor Gheorghieş şi de la primarul comunei. În această comunitate, episcopul Iosif a slujit pentru prima oară ca vicar parohial în urmă cu 41 de ani.

Profesiuni
• În cadrul Provinciei "Sfântul Iosif" din România a Ordinului Franciscan Conventual, şase novici au făcut profesiunea simplă sâmbătă, 5 septembrie, în curtea bisericii din Prăjeşti, iar sâmbătă, 12 septembrie, în cadrul Liturghiei celebrate în curtea Institutului Teologic Franciscan din Roman, 13 fraţi au emis profesiunea solemnă. Ambele Liturghii au fost prezidate de pr. Damian-Gheorghe Pătraşcu, ministrul provincial.
• La Traian (BC), 11 fraţi şi surori terţiari franciscani au depus voturile pe viaţă la Liturghia prezidată de pr. Cristian Blăjuţ, asistentul provincial pentru Ordinul Franciscan Secular, sâmbătă, 19 septembrie.

Altar consacrat
În cadrul Sfintei Liturghii solemne a hramului comunităţii din Pralea, sâmbătă, 12 septembrie, PS Iosif Păuleţ a prezidat consacrarea altarului şi sfinţirea lucrărilor la Biserica "Preasfântul Nume al Mariei" din localitate. Iniţial, celebrările au fost programate pentru 15 mai, la 30 de ani de la înfiinţarea parohiei, însă, din cauza pandemiei, ele au avut loc odată cu sărbătoarea hramului. În altar au fost aşezate relicvele următorilor fericiţi: Anton Durcovici, Vladimir Ghika, Veronica Antal, Ieremia Valahul, Iacob Cusmano şi Maica Speranţa a lui Isus. Înainte de Liturghie, PS Iosif a sfinţit şi grota din curtea bisericii.

Început de an şcolar
Celebrări de deschidere a anului şcolar 2020-2021, la 14 septembrie, au fost la următoarele instituţii de învăţământ: Colegiul Naţional Catolic din Bacău, cu Liturghia prezidată de pr. Tarciziu Grădinaru; Liceul Teologic "Sfântul Francisc din Assisi" din Roman, cu Liturghia prezidată de pr. Damian-Gheorghe Pătraşcu, ministrul provincial; Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" din Oneşti, cu Liturghia prezidată de pr. Leon Budău, custodele Fraţilor Minori Capucini din România; Liceul Tehnologic "Sfântul Ioan de La Salle" din Pildeşti, cu Liturghia prezidată de pr. Alois Farţadi.

Centenar
În urmă cu 100 de ani a fost sfinţită piatra de temelie a Bisericii "Sfinţii Apostoli Petru şi Paul" din Oneşti. Marţi, 15 septembrie, centenarul a fost marcat prin Liturghia prezidată de PS Iosif Păuleţ. În cuvântul de bun venit, pr. Gheorghe Cojocaru, paroh al comunităţii şi decan de Trotuş, a menţionat istoricul celor trei biserici catolice pe care această comunitate le-a avut încă din negura istoriei (secolul al XVII-lea), numele părinţilor parohi, care au avut o contribuţie deosebită în construirea şi înfrumuseţarea bisericii, dar şi ale acelor specialişti şi credincioşi care au făcut posibilă edificarea acestui sfânt lăcaş. Episcopul Iosif a fost paroh la Oneşti în perioada 1 martie 1996 - 31 august 2010.

Exerciţii spirituale şi profesiuni
Fraţii capucini din România, împreună cu un grup de surori capucine, au participat la exerciţiile spirituale "Întâlnirea cu Dumnezeu în rugul aprins", ţinute la Oneşti de pr. Mihai Afrenţoae, OFMConv. La sanctuarul diecezan "Fericitul Ieremia", luni, 15 septembrie, fraţii Alois Bulai şi Gabriel-Marin Mihoc au reînnoit voturile călugăreşti pentru încă un an; vineri, 18 septembrie, pr. Leon Budău, custodele Fraţilor Minori Capucini din România, a sărbătorit, în cadrul unei Sfinte Liturghii de mulţumire, 25 de ani de profesiune călugărească, făcând şi reînnoirea voturilor, iar sâmbătă, 19 septembrie, doi fraţi au făcut profesiunea solemnă, intrând definitiv în Ordinul Fraţilor Minori Capucini.

Comemorare
S-au împlinit recent 60 de ani de la moartea martirică a pr. Anton Benedict Bişoc, decedat la domiciliul obligatoriu din localitatea Fundata, judeţul Ialomiţa, în ziua de 15 iulie 1960. A fost comemorat la Hălăuceşti, duminică, 20 septembrie, la Liturghia prezidată de PS Petru Gherghel, episcop emerit. A fost lansată şi cartea scrisă de pr. Fabian Doboş: Părintele Anton Benedict Bişoc, OFMConv. Preot, profesor, provincial şi martir, publicată la Editura "Sapientia".

Pentru familii
Printre activităţile pastorale ale Oficiului pentru Pastoraţia Familiei, din luna septembrie, se numără: "Zilele familiei şi ale Sfintei Liturghii" la Valea Seacă (2-6 septembrie) şi Bahna (10-13 septembrie); "Duminica familiei" la Dofteana (20 septembrie), Fălticeni şi Dumbrava (27 septembrie); întâlnire cu un grup de familii la Iaşi (6 septembrie); curs pentru logodnici la Iaşi (7 septembrie).

Un nou Consiliu Prezbiteral şi un nou Colegiu al Consultanţilor
Prin decrete episcopale, PS Iosif Păuleţ a instituit un nou Consiliu Prezbiteral şi un nou Colegiu al Consultanţilor în Dieceza de Iaşi. Mandatul este pentru o perioadă de 5 ani, începând cu 1 septembrie. Membrii Consiliului Prezbiteral: pr. Egidiu Condac*; Mons. Benone Farcaş*; pr. Mihai Budău*; pr. Daniel Iacobuţ*; pr. Iosif Antili*; pr. Iosif Iacob*; pr. Cristian Blăjuţ (OFMConv.)*; pr. Romeo Neculai*; pr. Iosif Dămătăr*; pr. Vasile Petrişor*; pr. Isidor Dâscă*; pr. Petru Blaj*; pr. Paul Budău*; pr. Costel Ţăranu*; pr. Gheorghe Cojocaru*; pr. Iosif Demeterc*; pr. Sebastian Bilboc*; pr. Ciprian Antălucă*; pr. Petrică Dăncuţ*; pr. Daniel Mărtinaş*; pr. Iacob Stolnicu**; pr. Florin Jitaru**; pr. Aurel Iştoc**; pr. Marius Sabău**; pr. Pius Petru Iancu **; pr. Daniel Cimpu**; pr. Lucian Adam**; pr. Inocenţiu Arcana**; pr. Ştefan Cătălin Rotăraş **; pr. Romică Sociu**; pr. Damian-Gheorghe Pătraşcu (OFMConv.)***; pr. Leon Budău (OFMCap.)***; pr. Anton Săboanu***; pr. Ştefan Lupu***; pr. Cristinel Fodor***; pr. Petru Beşleagă*** (* membri de drept, în virtutea oficiului; ** membri aleşi de preoţi; *** membri aleşi de episcop). Membrii Colegiului Consultanţilor: pr. Egidiu Condac; Mons. Benone Farcaş; pr. Mihai Budău; pr. Romeo Neculai; pr. Daniel Iacobuţ; pr. Iosif Iacob; pr. Isidor Dâscă; pr. Iosif Antili; pr. Cristinel Fodor; pr. Ştefan Lupu; pr. Vasile Petrişor; pr. Petru Beşleagă.

Pe scurt:
• 13 septembrie: Prima Sfântă Împărtăşanie pentru 12 copii din Parohia "Sfântul Francisc de Assisi" din Cleja • 19-21 septembrie: Campus anual pentru zece dintre seniorii Centrului "Murialdo Into the Wild" din Roman, cu depunerea promisiunii pe viaţă de către trei seniori • 20 septembrie: Prima Sfântă Împărtăşanie pentru 17 copii din Parohia "Sfântul Anton" din Iaşi

Din agenda episcopului
• 5 septembrie: Moment de rugăciune şi comemorare la statuia Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, la Sanctuarul din Cacica • 5 septembrie: Cea de-a XV-a ediţie a Sărbătorii Roadelor a diasporei poloneze din România, la Soloneţu Nou • 13 septembrie: Celebrarea Liturghiei de hram în Parohia Bijghir • 20 septembrie: Celebrarea Liturghiei de hram în Parohia Nicoreşti • 26 septembrie: Celebrarea Liturghiei de hram în Parohia Săveni; • 27 septembrie: Celebrarea Liturghiei de hram în Parohia Satu Nou (Bc) • 29 septembrie: Celebrarea Liturghiei de hram în Parohia Săbăoani • 30 septembrie: Celebrarea Liturghiei la 8 ani de la consacrarea altarului şi 25 de ani de la înfiinţarea Parohiei "Sfânta Tereza" din Iaşi.

Numiri în Dieceza de Iaşi
Prin decrete episcopale, PS Iosif Păuleţ, episcop de Iaşi, a procedat la următoarele numiri în Dieceza de Iaşi, care au intrat în vigoare începând cu 1 septembrie: numiri de decani: pr. Sebastian Bilboc - Roman; pr. Costel Ţăranu - Moineşti; pr. Gheorghe Cojocaru - Trotuş; pr. Isidor Dâscă - Bacău (confirmat); pr. Petru Blaj - Valea Siretului (confirmat); alte numiri: pr. Ciprian Bejan-Piser - judecător diecezan; pr. Daniel Nicu Butacu - consilier episcopal pe probleme de resurse umane; pr. Gabriel Hălănduţ - profesor la Seminarul Mare din Iaşi; pr. Robert Râtan - director al Oficiului pentru Muzică Sacră; pr. Gabriel-Iulian Robu - profesor şi formator la Seminarul Mare din Iaşi; pr. Felix Măriuţ - asistent spiritual al credincioşilor vorbitori de limbă maghiară din Dieceza de Iaşi. La propunerea definitoriului provincial, PS Iosif Păuleţ a procedat la următoarele numiri: pr. Virgil Blaj, OFMConv. - rector al Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman; pr. Cristian Blăjuţ, OFMConv. - vicar episcopal pentru Secţiunea Viaţa Consacrată şi Vocaţii; director al Oficiului pentru Viaţa Consacrată; pr. Daniel-Anton Lucaci, OFMConv. - paroh la Hălăuceşti; pr. Gabriel Neculăeş, OFMConv. - paroh la Buruieneşti. La propunerea Consiliului Custodiei "Fericitul Ieremia", PS Iosif Păuleţ l-a numit pe pr. Ciprian Vacaru, OFMCap., rector al Sanctuarului Diecezan "Fericitul Ieremia" din Oneşti, iar pe pr. Daniel Tală, OFMCap., vicerector al aceluiaşi sanctuar. Începând cu 15 septembrie au intrat în vigoare numirile preoţilor nou-sfinţiţi: pentru Dieceza de Iaşi: pr. Paul-Eduard Amariei - vicar parohial la Valea Mare (BC); pr. Iulian-Michail Echert - vicar parohial la Bacău "Sfântul Nicolae"; pr. Iulian-Robert Gherghel - vicar parohial la Pustiana; pr. Leon Pişta - pastoraţie în Germania, în Dieceza de Limburg; pr. Paul-Alexandru Vîrgă - vicar parohial la Oneşti "Sfinţii Apostoli Petru şi Paul"; pentru Congregaţia "Mica Operă a Divinei Providenţe" - Don Orione: pr. Neculai-Marius Tiba - studii la Roma.



Urmăreşte ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iaşi
Vaticannews.va


Ştiri din viaţa Bisericii
Catholica.ro


ştiri interne şi externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastoraţie
Profamilia.ro


pastoraţia familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistenţă Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iaşi * Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 26, 700064-Iaşi (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design şi conţinut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat