- În apararea sanatatii - |
Bolile copilăriei: rujeola
Vârsta copilăriei predispune organismul firav la numeroase afecțiuni, cele mai multe dintre acestea fiind contagioase - adică se transmit de la o persoană la alta. Numeroase organizații internaționale guvernamentale și nonguvernamentale au luptat de-a lungul timpului și luptă în continuare să găsească soluții pentru eradicarea lor. Pentru a sublinia gravitatea acestor boli și importanța vaccinurilor, mi se pare potrivită comparația din campania provaccinare pe care o face Ministerului Sănătății: "Toate războaiele din secolul trecut au luat aproape 200 de milioane de vieți - o nimica toată" comparativ cu decesele cauzate de boli precum "variola, poliomielita, tusea convulsivă, tetanosul și rujeola [care] au luat cam 600 de milioane de vieți. Însă vaccinurile au învins toate aceste boli mortale. Și tot mai multe vieți vor fi salvate, dacă ne vaccinăm".
Rujeola (denumită și pojar) este o infecție determinată de virusul cu același nume, extrem de contagioasă, care afectează în special copiii (dar și alte persoane nevaccinate sau cu imunitatea compromisă) și care în zonele temperate apare cu precădere iarna târziu și primăvara.
Ceea ce o face să fie extrem de contagioasă este transmiterea pe calea aerului - direct sau prin "transfer". În momentul în care tușește sau strănută, persoana infectată elimină în aer picături de secreții încărcate cu virus. Ulterior, aceste picături pot fi inspirate odată cu aerul de către persoanele din jur - astfel se transmite în mod direct. O altă posibilitate de pătrundere în organism este prin "transfer": picăturile ajung pe diferite suprafețe, omul atinge cu mâna suprafețele respective, apoi atinge cu aceeași mână ochii, nasul sau gura. Virusul supraviețuiește în aer în aceste picături până la două ore. Odată ajuns pe mucoasa căilor respiratorii, pătrunde în celulele de la suprafață. În interiorul celulei se multiplică, apoi iese pentru a infecta alte celule. În următoarele zile reușește să se răspândească din plămâni în tot organismul, ajungând în special la nivelul intestinelor și al creierului.
Infecția are patru faze: 1. Incubația - fază fără manifestări, care durează până la 10-14 zile din momentul în care virusul ajunge în corp. 2. Prodromul - în următoarele trei zile, când apar manifestările clinice: febră mare (40 grade C), tuse, conjunctivită (inflamarea mucoasei ochilor - vizibilă printr-o culoare roșie intensă a acesteia), coriză (inflamarea mucoasei nazale - manifestată prin eliminare de secreții clare, apoase), enantem (erupție punctiformă pe mucoasa obrajilor, în dreptul măselelor, de culoare albăstrui-cenușie - petele Koplik). 3. Exantemul - erupție pe piele, sub formă de pete roșietice, care se albesc la presiune și care ulterior vor conflua; începe la nivelul feței și se extinde spre mâini și picioare, iar ulterior va dispărea prin detașarea unor mici scuame. 4. Recuperarea - durează circa 10-14 zile după apariția erupției cutanate, timp în care manifestarea unică poate fi tusea persistentă. Persoana este contagioasă cu patru zile înainte și patru zile după apariția erupției cutanate. După vindecare, persoana are imunitate pentru toată viața la această infecție.
Complicațiile sunt grave, putând conduce la deces. Acestea decurg din afectarea celor trei organe amintite: plămânii - pneumonie; intestine - diaree; creier - encefalită. Infecția suprimă sistemul imun pentru circa șase săptămâni, existând risc de suprainfectare cu bacterii, cu apariția pneumoniei bacteriene și a otitei medii (inflamarea urechii medii).
Tratament antiviral specific nu există. Medicația vizează însă tratarea suprainfecțiilor, menținerea unei hidratări eficiente și înlăturarea durerii. Această infecție periculoasă pentru viață poate fi prevenită prin vaccinare. Vaccinarea are o eficiență de 95%, ceea ce înseamnă că, din 100 de cazuri, 95 pot fi prevenite. Vaccinul se administrează în două reprize: prima la 12 luni de viață (până atunci sugarul este protejat de anticorpii proveniți de la mamă), iar a doua în jurul vârstei de 5 ani.
Dr. Bianca Hanganu