Măcar să-i ușurez povara!
Cine nu a dus ca ministrant măcar o dată crucea prin biserică atunci când s-a celebrat devoțiunea Căii sfintei cruci? Eu nici nu mai știu de câte ori am dus-o, deși era destul de grea.
Înainte însă de a fi ministrant mă uitam mereu la acele câteva obiecte care erau prinse de ea și mă tot întrebam de ce nu e Isus, așa cum era pe alte cruci, de ce aceea era una cu totul și cu totul specială. Și pentru că eram o fire curioasă, imediat după ce am ajuns acasă am și întrebat-o pe mama. Iar ea, pentru a nu mă răni în sensibilitatea mea, în cuvinte foarte simple, dar profunde, mi-a explicat cu de-amănuntul tot ce știa.
Cu biciul, spunea ea, l-au bătut pe Isus, cu sulița i-au străpuns inima, cele trei cuie i le-au bătut în mâini și în picioare, cu buretele i-au dat să bea oțet, cu ciocanul și cleștele de cuie i-au bătut cuiele, iar cu scara l-au tras către înălțimea crucii.
Între timp, trebuie s-o recunosc, m-am înfuriat pe toți cei care au făcut aceasta fără să le fie milă. Iar această furie creștea în mine cu fiecare element pe care mi-l explica mama.
"Cum de au putut? m-am întrebat în gândul meu. Cum să omori un om care nu a făcut nimic rău?" Și, pe când mă pregăteam să fac mamei această observație, parcă anticipând ceea ce voiam să spun, a continuat: "Uite așa îl răstignim și noi ori de câte ori facem un păcat. Și tu, atunci când nu mă asculți, când vorbești urât, când spui câte o minciună, faci ceea ce au făcut acei oameni răi. Când facem toate acestea și, noi îi batem câte un cui în mâinile și în picioarele lui".
M-au mișcat atât de mult aceste cuvinte ale mamei încât m-am hotărât să cer să fiu ministrant, să port și eu acea cruce. Măcar să-i mai ușurez povara lui Isus... (Felix).
Prelucrare de pr. Felician Tiba