Numai tu ai cuvintele vieții veșnice
Duminica a patra din Postul Mare, 31 martie, ne dă ocazia și anul acesta să celebrăm Duminica Bibliei, așa cum a fost precizat și de către episcopul Petru Gherghel în scrisoarea din 1 ianuarie 2017. Această duminică poate deveni o frumoasă oportunitate de a reîmprospăta atașamentul nostru față de Sfânta Scriptură, dar și de a o propune și altora ca lumină pentru viață, ca să știm să ne încredem cu adevărat în singurul cuvânt care contează cu adevărat, cel al lui Dumnezeu.
Experiența de fiecare zi arată o oarecare superficialitate cu care oamenii folosesc cuvintele, multe dintre ele aruncate-n vânt, producând atâta neîncredere și suspiciune. Probabil aceeași constatare l-a condus pe apostolul Petru să-i spună lui Isus: "La cine să mergem, Doamne? Numai tu ai cuvintele vieții veșnice". Ce profunde, cât de adevărate sunt aceste cuvinte! Cu toții știm că doar Dumnezeu, doar cuvântul său ne umple inima atunci când ea se golește din cauza neîncrederii și adeseori a goliciunii cuvintelor oamenilor. De aceea, e mai mult decât oportun să scoatem încă o dată în evidență, în mod mai solemn, faptul că acest cuvânt al lui Dumnezeu este singurul cuvânt în care ne putem încrede, este singurul aducător de viață veșnică.
Anul acesta se împlinesc 1600 de ani de la moartea sfântului Ieronim, un iubitor plin de pasiune al cuvântului divin. E un alt model de raportare și trăire a cuvântului lui Dumnezeu. Din acest motiv, Federația Biblică Catolică a decis ca anul pastoral 2019-2020 să fie numit Anul Bibliei. Devine o altă ocazie de a aprofunda misterul, rodnicia și mai ales frumusețea Scripturii.
Îi invităm pe toți părinții parohi și vicari, precum și toate comunitățile călugărești să celebreze această Duminică a Bibliei cu entuziasm și grijă pastorală, îndemnându-i pe credincioși să se raporteze curajos și în mod concret la cuvântul lui Dumnezeu. Ar fi frumos și util ca în respectiva duminică să se favorizeze și să se faciliteze întâlnirea cu Sfânta Scriptură prin prezentarea concretă în fața credincioșilor a Bibliei, în traducerea catolică; apoi, la predică, la cateheză și/sau la un moment de rugăciune, să reînnoim împreună cu credincioșii și persoanele consacrate recunoștința față de Dumnezeu pentru darul cuvântului său din Biblie și să revigorăm raportarea noastră la el.
Pr. Eduard Patrașcu, Oficiul pentru Pastorația Biblică