

Mesajul papei pentru Postul Mare
Necumpătarea şi creaţia
Acestea sunt cele două cuvinte cheie care traversează mesajul papei Francisc pentru Postul Mare din acest an, având drept moto scripturistic: "Creaţia aşteaptă cu nerăbdare revelarea fiilor lui Dumnezeu" (Rom 8,19). Păcatul are în primul rând de a face cu omul, însă efectele lui nefaste se răsfrâng şi asupra creaţiei. Acest lucru se întâmplă cu precădere în cazul păcatului de lăcomie sau necumpătare.
Prima lucrare a lui Dumnezeu este creaţia; a doua este re-creaţia în Isus Cristos. Între cele două s-a interpus păcatul, care a produs un dezechilibru nu doar în om, ci şi în ansamblul creaţiei. Dacă omul trăieşte ca fiu al lui Dumnezeu, "el face bine şi creaţiei". Dacă, în schimb, este sub influenţa păcatului, el îi va resimţi forţa negativă şi distructivă. Această forţă se manifestă mai ales în necumpătare, care este o marcă a celor care nu-l au pe Dumnezeu. Necumpătarea afectează creaţia, distruge ceea ce la început a fost ca o grădină în stare să smulgă admiraţia omului. Prin lăcomie, ea devine tot mai mult un deşert: "Este vorba despre acel păcat care-l face pe om să se considere dumnezeu al creaţiei, să se simtă stăpânul său absolut şi să o folosească nu pentru scopul voit de Creator, ci pentru propriul interes, în dauna creaturilor şi a celorlalţi".
Cu logica lui "totul şi imediat", omul trăieşte iluzia de a domina, care se demască treptat ca fiind o lucrare malefică de autodistrugere. De aceea, omul de astăzi trebuie să-şi asume "travaliul" convertirii, iar postul, rugăciunea şi pomana rămân pentru el cele trei mari coordonate ale transformării lui şi, implicit, ale creaţiei care îl înconjoară. Raportat la necumpătare, a posti înseamnă trecerea de la ispita de "a devora" totul pentru a sătura lăcomia noastră la "capacitatea de a suferi din iubire"; a ne ruga înseamnă "renunţarea la idolatria şi autosuficienţa eului nostru şi declararea că avem nevoie de Dumnezeu şi de milostivirea sa"; a da de pomană este ieşirea din nesăbuinţa de a trăi pentru noi înşine.
Postul Mare al Fiului lui Dumnezeu a fost - subliniază Sfântul Părinte - "intrarea în deşertul creaţiei pentru a o face să redevină acea grădină a comuniunii cu Dumnezeu, care era înainte de păcat". De aceea - citim în încheierea mesajului -, "să abandonăm egoismul, privirea îndreptată spre noi înşine şi să ne îndreptăm spre Paştele lui Isus", pentru ca prin victoria lui să ne putem transforma pe noi înşine şi creaţia.
Pr. Cristian Diac