Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Lucrători pastorali uciși în anul 2018

Conform Agenției Fides, în cursul anului 2018 au fost uciși în lume 40 de misionari, aproape dublu față de cei 23 din anul precedent, și este vorba în cea mai mare parte de preoți: 35. Numărul întreg este completat de patru laici și un seminarist. După opt ani consecutivi în care numărul cel mai ridicat de misionari uciși a fost înregistrat în America, în 2018 Africa este pe primul loc al acestui clasament tragic.

Distribuția pe continente este variată. În Africa au fost uciși 19 preoți, 1 seminarist și 1 laică (21); în America au fost uciși 12 preoți și 3 laici (15); în Asia au fost uciși 3 preoți (3); în Europa a fost ucis 1 preot (1).

Folosim termenul "misionar" pentru toți botezații conștienți că, "în virtutea Botezului primit, fiecare membru al poporului lui Dumnezeu a devenit ucenic misionar. Fiecare botezat, oricare ar fi funcția sa în Biserică și gradul de instruire a credinței sale, este un subiect activ de evanghelizare" (EG 120). De altfel, lista anuală de la Fides de mult timp nu se mai referă numai la misionarii ad gentes în sens strict, ci încearcă să înregistreze pe toți botezații angajați în viața Bisericii, morți în mod violent, nu în mod expres "din ură față de credință". Pentru aceasta se preferă să nu se folosească termenul "martiri" decât în semnificația sa etimologică de "martori", pentru a nu intra în evaluarea pe care Biserica o va putea da eventual cu privire la unii dintre ei.

Și anul trecut mulți misionari și-au pierdut viața în timpul tentativelor de răpire sau de furt și cu ferocitate, în contexte sociale de sărăcie, de degradare, unde violența este regulă de viață, autoritatea statului șovăie sau este slăbită de corupție și de compromisuri, sau unde religia este instrumentalizată pentru alte scopuri. La orice latitudine, preoți, călugărițe și laici împărtășesc cu oamenii obișnuiți aceeași viață zilnică, aducând mărturia lor evanghelică de iubire și de slujire pentru toți, ca semn de speranță și de pace, încercând să aline suferințele celor mai slabi și ridicându-și glasul în apărarea drepturilor lor călcate în picioare, denunțând răul și nedreptatea. Și în fața situațiilor de pericol pentru propria integritate fizică, a atenționărilor autorităților civile sau ale propriilor superiori, misionarii au rămas la locul lor, conștienți de riscurile la care se expuneau, pentru a fi fideli față de angajamentele asumate.

Unii preoți au murit în timp ce se pregăteau pentru celebrarea sfintei Liturghii (ex.: pr. Richmond Nilo din Filipine); au fost persoane consacrate care au intervenit pentru apărarea drepturilor sociale ale oamenilor sau și-au riscat propria viață apărând alte vieți (ex.: Thérese Deshade Kapangala, din Republica Democratică Congo); alții au fost victime colaterale ale violenței.

Memorabil este cazul seminaristului Gérard Anjiangwe (19 ani) din Camerun. El se afla în fața bisericii, după sfânta Liturghie de dimineață. Câțiva soldați coborâți dintr-un camion au început să tragă în credincioși. Acesta s-a refugiat în biserică și s-a prosternat la pământ recitând Rozariul. Militarii au încercat să ajungă la cei care se refugiaseră în sacristie. Apropiindu-se de seminarist, i-au ordonat să se ridice. După ce l-au interogat, i-au ordonat să îngenuncheze din nou, apoi i-au tras trei gloanțe la gât, acesta murind pe loc.

Dincolo de acest număr de 40 de lucrători pastorali uciși există numărul mare de episcopi, preoți, persoane consacrate sau laice care au parte de maltratări și amenințări. Domnul să primească jertfa vieții lor, întărind prin ei credința și fidelitatea noastră!

Prelucrare de pr. Cristian Diac



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat