Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Legea si dreptul tau -

Curier juridic

* Petrea Susan (Bălușești, jud. Neamț). "După revoluție, mie și altor două persoane (frate și văr) ne-a fost eliberat un titlu de proprietate pentru o suprafață de 2 ha de teren agricol. Terenul a fost împărțit între mine, fratele și vărul meu în 3 loturi, dar acum are doar o singură cale de acces. Pe suprafețele de teren stăpânite de ceilalți doi proprietari sunt amplasate 2 case de locuit, iar terenul deținut de mine este cultivat. În urmă cu mai mulți ani, spre terenul deținut de mine aveam o cale de acces de un metru, dar ea a fost desființată de fratele și vărul meu care au închis-o, iar la acest moment nu-mi mai pot lucra terenul. Care sunt posibilitățile legale de a intra pe teren?"

Din scrisoarea dv., am înțeles că dețineți un titlu de proprietate în comun cu fratele și vărul dv. pentru o suprafață de 2 ha teren agricol. În cazul în care nu ați solicitat ieșirea din indiviziune, va trebui să vă adresați unei instanțe de judecată care să stabilească clar care este suprafața de teren din actul de proprietate asupra căreia sunteți proprietar. Prin titlul de proprietate aveți un drept asupra unei suprafețe de 2 ha teren, fără a se stabili care este proprietatea dv. în mod concret. În cadrul procesului de ieșire din indiviziune, este necesar să se efectueze o expertiză topometrică care să individualizeze întreaga suprafață de teren, să îl împartă în funcție de numărul de proprietari și cotele succesorale ale fiecăruia, iar la formarea loturilor, expertul topometrist trebuie să aibă în vedere ca fiecare proprietar să aibă deschidere la drumul public și să nu fie un loc înfundat, cum este cazul dv.

În situația în care s-a dispus ieșirea din indiviziune și nu aveți acces la drumul public, tot pe cale judecătorească, dacă nu există bună învoială, puteți solicita stabilirea unei servituți de trecere, potrivit art. 617 cod civil. Textul menționat anterior prevede: Proprietarul fondului care este lipsit de acces la cale publică are dreptul să i se permită trecerea pe fondul vecinului său sau pentru exploatarea fondului propriu. Trecerea trebuie să se facă în condiții de natură să aducă o minimă stânjenire exercitării dreptului de proprietate asupra fondului ce are acces la calea publică; în cazul în care mai multe fonduri vecine au acces la calea publică, trecerea se va face pe fondul căruia i s-ar aduce cele mai puține prejudicii. Dreptul de trecere este imprescriptibil. El se stinge în momentul în care fondul dominant dobândește un alt acces la calea publică.

Având în vedere situația expusă mai sus și împrejurarea că ceilalți proprietari nu sunt de acord să vă permită accesul spre terenul dv. de pe proprietatea lor, singura cale de a rezolva situația conflictuală este pe cale judecătorească prin una din cele două modalități expuse mai sus.

* E. Ionescu (Iași). "Am cumpărat un imobil casă de locuit prin contract de vânzare-cumpărare și am prevăzut un drept de abitație în favoarea vânzătorului până la sfârșitul vieții, cu obligația să achite cheltuielile de întreținere, întrucât doar el locuiește în imobil. Precizez că am procedat în această manieră întrucât, din cauza datoriilor acumulate la întreținere, apartamentul era scos la vânzare. În acest moment, vânzătorul produce daune apartamentului și nu achită nici cheltuielile la întreținere, existând riscul ca eu să pierd dreptul de proprietate asupra bunului achiziționat. În ce condiții pot solicita radierea dreptului de abitație din contractul de vânzare-cumpărare?

Potrivit dispozițiilor Codului civil, dreptul de abitație poate înceta la cererea proprietarului atunci când cel în folosul căruia a fost constituit acest drept abuzează de folosința bunului, aduce stricăciuni acestuia ori îl lasă să se degradeze. Dreptul de abitație se constituie în temeiul unui act juridic, iar el nu poate fi cedat, iar încetarea acestui drept poate fi solicitată prin instanța de judecată.

Av. Mihaela Ciobanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat