Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Craciun 2019 -

Crăciunul - sărbătoare sau fest(ch)in?

Așa cum se știe, apropiatele sărbători de Crăciun declanșează multă agitație socială, discuții și analize de tot soiul, interpretări, resemnificări și meditații oferite de fel și fel de personaje cu priză la public, scenografii și decoruri ambientale mai mult sau mai puțin reușite, colinde sau cântece de sezon în exces, multă emoție, inflație de chinezării sau kitch și, nu în ultimul rând, multă risipă de resurse financiare, materiale, pe alocuri chiar și excese de generozitate pentru a ne liniști sau satisface egoul. Până aici, nimic nou: același scenariu, pe aceeași scenă, cu aceleași personaje aproape în fiecare an. Și totuși, Crăciunul ne aduce ceva nou? Știm să trăim Crăciunul sau doar, luați de val, ca în fiecare an, devenim prizonierii unui festivism îmbibat în comercial, bună dispoziție, neputincioși fiind în fața avalanșelor de reclame și manipulări consumeriste, învinși de ispitele bunătăților de sezon și, finalmente sau fatalmente, după această experiență de schizomerie, plini de regrete că totul a trecut repede, ne convertim la "optimism" și, brusc, nutrim speranța că vom ajunge și la anul? Dar, chiar așa, oare ce s-ar schimba în modul nostru de a sărbători Crăciunul dacă cineva ne-ar spune că este ultimul nostru Crăciun în această lume? Oare am (mai) fi în stare să ne resetăm comportamentul acesta stereotip, standardizat, cu care am fost obișnuiți până acum, și să încercăm să ne trăim Crăciunul după tradiția creștină autentică?

De multe ori am spus că, din nefericire, Crăciunul a devenit și o sărbătoare a paradoxurilor; mulți așteaptă cu nerăbdare perioada Crăciunului (chiar și necreștinii), dar la fel de mulți se plâng de felul cum se întâmplă lucrurile. Cei mai mulți vorbesc de liniște și pace sufletească, dar în jur e mult zgomot, zumzet, foială, care te obosesc. Fericirea este pe buzele tuturor, dar foarte puțini se consideră fericiți, în timp ce majoritatea confundă fericirea cu euforia. Se împart cele mai multe daruri din an, însă nu ajung și la cei care au cu adevărat nevoie. Ne propunem să ne schimbăm viața, facem promisiuni, ne luăm angajamente, dar toate se uită a doua sau a treia zi după sărbători.

?i atunci, în acest context, de ce nu ne-am gândi să spargem rutina și modul acesta haotic în care ne-am plafonat în trăirea sărbătorilor? Prin urmare, cititorule, vin și te provoc: Cum ai reacționa dacă, în ajun de Crăciun, ai primi un mesaj în care cineva te invită să sărbătoriți împreună, lângă o iesle, într-o fermă, fără luminițe și brad împodobit, fără mese pline de bunătăți, doar cu multă liniște, cu un cer senin, plin de stele, dintre care una, cu o lumină puternică, îți atrage atenția, iar cineva îți spune că este steaua ta norocoasă? Cum ai reacționa? Unii ar spune: "Fugi, domnule, de aici, că fabulezi! Parcă mi-ai vorbi de Moș Crăciun sau de cine știe ce oglindă fermecată în care vrei să mă uit!" Și... dacă ar fi adevărat? Reformulez: N-ai vrea să fie adevărat?...

Rătăciți în timpul care ne-a fost dăruit, uneori nu mai avem vreme să ne imaginăm că ne-am putea trăi acest dar și în alte moduri. Pur și simplu, agitația vieții cotidiene ne blochează mintea, ne orbește și nu mai putem zări orizontul spre care ne îndreptăm. Și, totuși, cu riscul de a deveni agasant, mai vin cu o întrebare: Încotro te îndrepți de Crăciunul acesta? Spre același orizont ca în anii trecuți? Dar sufletul tău ce spune? Dacă nu-i auzi glasul, atunci caută Crăciunul adevărat, privește și spre tine, și trăiește-ți timpul cu rânduială, cu sens, cu demnitate! Ce vezi în jurul tău e doar un foc de paie (pentru mulți cu miros de șorici) care arde în fiecare an la fel. Nu-ți irosi timpul privind sau ațâțând acest foc, pentru că lumina lui dispare repede și riști să rătăcești iar și iar în întunericul și în rutina vieții de zi cu zi. Curaj!

Alois Gherguț



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat