Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pagina familiilor -

De Crăciun, faceți bine binele!

Mulți știu că singurul loc unde ne întâlneam în perioada comunistă era biserica: în fața bisericii, înainte de sfânta Liturghie, sau în fața bisericii, după sfânta Liturghie. Înainte de Liturghie ne întâlneam mai ales când eram copii.

Că tot a început anul dedicat sfintei Liturghii, n-aș vrea să pierd ocazia să vă împărtășesc o experiență care mi-a marcat viața, care mi-a dat sens și care m-a făcut să fiu ceea ce sunt acum.

Cum să intrăm noi în biserică înainte să tragă clopotul de intrare?! Ar fi fost o mare minune! Mai întâi trebuia să ne obosim, să ne fugărim sau chiar să ne murdărim tăvălindu-ne prin iarba crudă și deasă. Abia după ce am crescut intram cu jumătate de oră înainte în biserică, pentru că eram noi, generația noastră, cei care conduceam rugăciunea Rozariului. Asta nu înseamnă că după Liturghie nu continuam să ne întâlnim în fața bisericii!

Acolo, în fața bisericii, după o Liturghie în care - și acum îmi amintesc - părintele a vorbit despre ce înseamnă să-l iubești concret pe aproapele, am remarcat-o printre tinerii prezenți pe viitoarea mea soție. După acea predică mi-a rămas o idee foarte clară: "Iubirea înseamnă să vrei binele persoanei pe care o iubești!" Clar și concis! Doar că lipsea persoana pe care să o iubesc sau, cum spunea părintele la predică, să-i vreau binele și doar binele.

Într-un fel sau altul, părinții m-au învățat încă de mic să fiu respectuos, să vorbesc frumos, să salut pe stradă, să ajut pe cei aflați în nevoie, dar niciodată nu mi-au spus așa de clar că, prin tot ceea ce făceam, eu, de fapt, iubeam. Așa încât, după acea predică mi s-a imprimat bine de tot că trebuie să fac bine binele sau binele să-l fac bine!

Cum spuneam, în fața bisericii, după acea predică, am întâlnit-o pe viitoarea mea soție. Era printre tinerii alături de care mai rămâneam să comentăm mai ales predica. Trebuie să precizez că eram un fel de elită critică și nu ne scăpa nimic din ceea ce ne-ar fi impresionat din spusele părintelui!

Din acel moment trebuie să mărturisesc că față de acea tânără am simțit ceva ce nu mai simțisem până atunci. Am simțit că aș fi fost capabil să fac orice pentru ea, doar să o știu bine și fericită. Nu știam că tocmai ceea ce simțeam se chema îndrăgostire și că mă îndrăgostisem de ea, dar îmi doream foarte mult să o știu bine.

Din discuție în discuție, am ajuns lângă ea, am întrebat-o cum a perceput ea acea definiție și, oarecum cu sfială, i-am spus că mi-aș dori ca eu să fiu cel care să fac să-i fie bine din acel moment.

Avea să-mi spună mai târziu, când deja eram soți, că atunci eram tot roșu la față și că tot ceea ce i-am spus i s-a părut atât de "lingușitor", dar, pentru că eram primul care îi spuneam acest lucru, s-a gândit să-mi dea mai multă atenție. Și nu a regretat!

Pentru că mi-a plăcut atât de mult acea definiție, începând de atunci m-am hotărât să vreau binele tuturor. Părea o hotărâre naivă, dar am încercat să o respect.

Așa am continuat să o cuceresc pe viitoarea mea soție, am cerut-o în căsătorie, ne-am căsătorit și, cu ajutorul lui Dumnezeu, din bine în bine, dar și din greu în greu, iată-ne la patruzeci de ani de căsătorie!

De multe ori mă gândesc și discutăm și împreună cum la acea sfântă Liturghie, la acea predică, practic, am înțeles că vocația mea, și apoi a amândurora ca soți și apoi ca părinți, este aceea de a vrea și de a face binele.

Și, că tot suntem în preajma Crăciunului, tuturor, din partea noastră, a întregii familii, vă dorim tot binele din lume! Faceți bine binele, ca să găsiți fericirea! (Robert)

Pagină realizată de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat