Mesageri ai bucuriei
Auzim uneori, mai cu seamă între tineri, salutul de origine latină: "Salve!" ("Bucură-te, fii sănătos, voios!").
Am putea considera ca fiind un nou început al epopeii adevăratei bucurii trimiterea de către Dumnezeu a îngerului Gabriel la fecioara din Nazaret, Maria, cu salutul: "Bucură-te, o, plină de har, Domnul este cu tine!" (Lc 1,28b). Acest salut dumnezeiesc este Buna-Vestire, mult așteptată de oameni, când Dumnezeu (Fiul din Treimea cea de o ființă și nedespărțită) ia fire omenească, "pentru noi, oamenii, și pentru a noastră mântuire". Epopeea prinde contur cu nașterea lui Isus la Betleem: îngerul (trimisul) Domnului spune păstorilor: "Vă vestesc o mare bucurie care va fi pentru tot poporul" (Lc 2,10b). Ea se desfășoară pe tot parcursul vieții lui Isus, în activitatea sa evanghelizatoare și a semnelor care o însoțesc, culminând cu jertfa supremă a crucii și învierea glorioasă de a treia zi.
"Bucurați-vă!" (Mt 28,9a), le spune Isus cel înviat femeilor care merg la mormântul lui, după datină. "Nu vă temeți! Mergeți și dați de știre fraților mei să meargă în Galileea și acolo mă vor vedea" (Mt 28,10). În aceeași zi, prima a săptămânii, seara, Isus le apare discipolilor, salutându-i de două ori prin cuvintele: "Pace vouă!", ceea ce vrea să însemne bucurie sporită. După cel de-al doilea salut, Isus suflă asupra discipolilor, spunând: "Primiți pe Duhul Sfânt! Cărora le veți ierta păcatele, vor fi iertate; cărora le veți ține, vor fi ținute" (In 20,22b-23).
După înălțarea la cer a lui Isus și coborârea Duhului Sfânt, epopeea bucuriei este preluată în cadrul tainei mântuirii (Biserica), în mod practic, în viața liturgică de zi cu zi, fiecare creștin participând cu talanții săi.
"Bucurați-vă mereu în Domnul! Iarăși vă spun: bucurați-vă! Bunăvoința voastră să fie cunoscută tuturor oamenilor! ... Iar pacea lui Dumnezeu, care întrece orice închipuire, va păzi inimile și gândurile voastre în Cristos Isus" (Fil 4,4-5a.7).
Pr. Anton Despinescu