Papa Francisc în Thailanda și Japonia
Suveranul Pontif a întreprins o vizită apostolică în două țări asiatice, în două perioade succesive: 19-23 noiembrie, în Thailanda; 23-26 noiembrie, în Japonia. A fost a 32-a vizită din pontificatul papei Francisc.
Vizita papală în Thailanda are loc la 350 de ani de la înființarea Vicariatului Apostolic de Siam (1669), nume pe care îl avea în trecut regiunea asiatică în care se situează acum Thailanda. "Discipoli ai lui Cristos, discipoli misionari" a fost motoul sub care s-a desfășurat întâlnirea papei Francisc cu poporul thailandez, în special cu membrii Bisericii Catolice, în capitala Bangkok. Joi, 21 noiembrie, Sfântul Părinte a celebrat o Liturghie solemnă pe Stadionul Național Bangkok, la care au participat aproximativ 60 de mii de credincioși. Amintind de cei 350 de ani de la crearea primului Vicariat, papa a spus: "Această aniversare nu înseamnă nostalgia trecutului, ci focul speranței pentru ca și noi, în prezent, să putem răspunde cu aceeași determinare, forță și încredere". Nu au lipsit din program întâlnirile cu episcopii, preoții și persoanele consacrate, precum și cu reprezentanții celorlalte religii. La întâlnirea cu reprezentantul religiei budiste, papa a vorbit despre "deschiderea și dialogul respectuos" care trebuie să caracterizeze raportul dintre creștini și budiști. În catedrala Adormirea Maicii Domnului din Bangkok i-a avut prezenți și pe tineri, cărora le-a adresat mesajul de a fi ucenici veritabili și angajați ai lui Isus Cristos.
În Japonia, programul vizitei a început la 24 noiembrie. Această țară este cunoscută ca o putere economică mondială, iar locuitorii ei sunt apreciați ca având un grad înalt de educație, ospitalitate și civilizație. Timp de 200 de ani (secolele XVII și XVIII), credința creștină a fost trăită în ascuns din cauza persecuțiilor și transmisă prin intermediul laicilor. Motoul vizitei papale în ?ara Soarelui Răsare a fost sintetizat în cuvintele "A proteja viața". El face referire vădită la evenimentul tragic din 6 august 1945, când Hiroshima și Nagasaki, două orașe japoneze, au fost lovite de bombe atomice care au cauzat moartea a peste 400 de mii de oameni.
În amintirea acestui moment, papa a ținut un discurs despre armele nucleare la "Atomic Bomb Hypocenter Park", la Nagasaki, și a celebrat sfânta Liturghie pe stadionul de baseball din acest oraș. De asemenea, la Hiroshima a avut loc o întâlnire la Memorialul Păcii. Totodată, papa s-a întâlnit la Tokyo cu victimele "întreitului dezastru", după cum este numită în Japonia explozia centralei de la Fukushima. Momentul de vârf al vizitei în statul nipon a fost sfânta Liturghie celebrată luni, 25 noiembrie, la Tokyo, pe stadionul "Tokyo Dome", după ce, în aceeași zi, Sanctitatea Sa i-a întâlnit în catedrala "Sfânta Maria" pe tinerii japonezi creștini.
Promovarea și afirmarea fermă a păcii, deschiderea spre dialog interreligios în contextul unor diverse tradiții religioase, încurajarea credinței creștine minoritare în aceste țări au fost toate finalități importante ale vizite papei Francisc în cele două țări.
* * *
Thailanda
Locuitori: 60 de milioane
Religii: budiști 90%; musulmani 4,3%; creștini 1,02%
Catolici: 300 de mii
Organizare eclezială: 9 dieceze; 2 arhidieceze
Japonia
Locuitori: 128 de milioane
Religii: budism, șintoism, sincretism, creștinism
Creștini: 2 milioane (0,9%)
Catolici: 1 milion
Organizare eclezială: 13 dieceze; 3 arhidieceze
Pr. Cristian Diac