Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Tu ești fericirea mea!

Câtă responsabilitate înflorește în inimă atunci când cineva îți spune: "Tu ești fericirea mea!" În acea clipă se degajă o energie pe care trebuie să o gestionezi cu atâta naturalețe - adică sinceritate! - încât să poți alimenta inima celuilalt pentru toată viața. Altfel, dacă îl dezamăgești pe cel care își găsește fericirea în tine, energia devine venin care rănește, ba chiar ucide!

Fericirea! Ce este? Oare trebuie să fii fericit pentru a scrie despre ea? Și dacă da, cam cât de fericit ar trebui să fii? Oare scriem și citim despre fericire pentru că ne lipsește sau pentru că vrem să o împărtășim? Fericirea este ca lumina pascală care împărțită nu se micșorează, ci se intensifică: deși flacăra este împărțită la atâția ea nu-și pierde nimic din strălucirea ei.

Și totuși, de ce uneori fericirea se evaporă atât de ușor de parcă ar fi cel mai ieftin parfum? Oare nu este ea cea mai de preț mireasmă pentru viața noastră? Nu tânjim toți spre fericire, ba chiar spre fericirea veșnică? Vrem să fim veșnic fericiți! Ca la o sărbătoare, ca la nunta din Cana Galileii, unde a răsunat vocea celei mai sfinte dintre femei: "Nu mai au vin" (In 2,3). Cineva a observat că sunt în pericol să piardă esențialul: fericirea. Gingașa mamă a intervenit pentru ca omul să nu rămână fără darul lui Dumnezeu care înveselește inima omului (cf. Ps 104,15).

Dumnezeu - izvorul fericiri! - a dat omului capacitatea să devină izvor de fericire. Prin iubire, izvorul fericirii are un chip și un nume pentru fiecare persoană!

Ce chip are fericirea ta? Ce anume te face fericit? Cine din jurul tău te observă când ești "sfârșit", epuizat? Ce fel de oameni te înconjoară? Pe cine chemi la "sărbătorile" sufletului tău?

În "goana" după fericire este esențial atât să ne înconjurăm de oameni care știu să ne citească semnele vieții, să ne observe sufletul și setea lui de fericire, cât și să facem distincție între esențial și superfluu în viața noastră. Fericirea trebuie să ne fie tulburată doar atunci când sunt în pericol realitățile care dau stabilitate vieții: vocația (consacrați Domnului sau dedicați familiei), iubirea (lui Dumnezeu și a oamenilor) și sănătatea (sufletului și a trupului). Merită să ne îngrijorăm doar pentru ceea ce ne ajută să fim (veșnic!) fericiți și izvor de fericire!

Pr. Laurențiu Dăncuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat