Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Frumusețea Rozariului

Rugăciunea Rozariului face parte din patrimoniul spiritual al Bisericii de aproape o mie de ani, evoluând spre forma pe care o cunoaștem astăzi pe parcursul a cinci secole. Mai întâi, în secolul al XI-lea, rugăciunea însemna rostirea de 150 de ori a salutului îngeresc "Ave Maria", după numărul celor 150 de psalmi (psaltirea mariană), de către cei care nu puteau citi psalmii. Ulterior, s-a conturat structura celor 50 de "Bucură-te, Marie", cu intercalarea rugăciunii "Tatăl nostru" înainte și a doxologiei "Slavă Tatălui" după fiecare 10 "Ave Maria", enunțându-se de fiecare dată câte un alt mister din viața lui Isus. Rugăciunea "Bucură-te, Marie" ajunge la forma actuală la începutul secolului al XVI-lea, fiind fixată pentru întreaga Biserică de sfântul papă Pius al V-lea. Conform unei tradiții, sfântul Dominic a primit Rozariul, într-o viziune, chiar din mâinile sfintei Fecioare, cu recomandarea de a-l răspândi în rândul călugărilor și al credincioșilor ca armă puternică împotriva Celui Rău.

Astăzi se roagă Rozariul milioane de creștini în lumea întreagă. Rugăciunea Rozariului o recomandă diferiți papi. Mai mult decât ei, o recomandă însăși sfânta Fecioară Maria, care este invocată ca Regina sfântului Rozariu. Ca obiect, rozariul nu trebuie neapărat să fie făcut dintr-un material aparte, scump, costisitor, pentru că valoarea lui se arată abia atunci când degetele îl parcurg cu finețe, iar buzele rostesc cu evlavie aceleași cuvinte pe care îngerul Gabriel le-a pronunțat în fața Fecioarei de la Nazaret, iar Elisabeta le-a completat în felul ei, la întâlnirea cu Maria.

Simplitatea Rozariului, mai ales caracterul repetitiv al rugăciunilor, poate fi pentru mulți plictisitoare. Pentru alții, antrenați în recitarea lui, este, în schimb, atrăgătoare. E porția de rugăciune rezervată fiecărei zile, fără excepție. În unele apariții, Maria poartă rozariul în mâinile ei. Gândul că acela care se roagă poartă împreună cu Maria același obiect transmite o stare de încântare. Luând în seamă mărturiile papilor și cuvintele Mariei, e extraordinar ce putere are Rozariul! El este extraordinar tocmai pentru că nu are nimic senzațional. Parcurgerea lui solicită răbdarea. Aceasta antrenează sufletul în menținerea aspirațiilor lui în sfera simplității. Cuvintele care curg împreună cu bobițele sunt departe de orice abstracție. Prin rostirea lor, pătrunde fiecare în felul simplu de viață al Fecioarei Maria. Și de ce ar trebui să căutăm ce e complicat? Repetarea acelorași cuvinte ne învață că viața e alcătuită din atâtea repetiții, că organele cu funcții vitale desfășoară o activitate repetitivă: bătăile inimii, respirația plămânilor, clipirea ochilor, pulsul...

Maria ne iubește pe toți și vrea să ne cuprindă în iubirea ei cu tot spectrul de stări sufletești pe care le avem. Cu noi vrea să fie în momentele de bucurie, de durere, de lumină, de slavă, oricum ar fi ele distribuite pe firul vieții noastre.

Ne bucurăm cu Maria când ne-o imaginăm în toată uimirea înaintea arhanghelului; ne bucurăm să o contemplăm când îl naște pe Isus, când merge la templu etc. Ne doare s-o vedem suferind lângă Fiul ei și ne mângâie să o știm alături de noi în suferințele noastre. Ne luminăm sufletele când ne-o imaginăm la nunta din Cana și ne place s-o auzim spunându-ne la urechea sufletului: "Faceți tot ce vă va spune el!" Iradiem lăuntric ori de câte ori vin asupra noastră razele transfigurării și ale Euharistiei. Prin Rozariu, prin acest universal cunoscut "lanț de roze", Maria ne poartă prin viața ei și prin cea a lui Isus și ne ajută să mergem cum trebuie prin lume spre Dumnezeu.

Pr. Cristian Diac



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat