Cruciulița din buzunar
Să fi avut vreo nouă ani. Eram la școală, în clasa a III-a, într-o dimineață de toamnă. Abia începusem școala.
În primele zile, conform unui obicei nescris, nici nu prea se făcea școală. Și cadrele didactice, dar și noi, mai povesteau de prin vacanță, ba o întâmplare, ba alta. Și uite așa trecea timpul!
Cum ne alergam într-o zi prin curte, așa cum făceau cândva elevii în pauze, la un moment dat mi-a căzut din buzunar o cruciuliță. În realitate, îmi căzuse de la gât cu vreo câteva zile înainte, dar am tot amânat să o pun înapoi. Să fiu sincer, eu nici nu am observat când am pierdut-o, dar un coleg care privea de pe margine scena, văzând, m-a atenționat că mi-a căzut "crucea". Pun în ghilimele crucea, pentru că și el, dacă ar fi fost posibil, ar fi purtat o cruciuliță.
Eu nu știam că nu e voie să porți o cruce la gât, nimeni nu-mi spusese!
Un alt coleg care a văzut scena a dorit să vadă îndeaproape despre ce este vorba. "Vreau să văd, vreau să văd", a spus el curios. A văzut și apoi m-a pârât învățătorului!
"Are o cruce, am văzut eu, i-a căzut afară, am văzut eu!", a spus colegul învățătorului. Iar acesta, mânat parcă de o ură diabolică, a venit direct la mine și mi-a spus să predau crucea. A luat-o, a deschis fereastra și a aruncat-o. "Acestea nu sunt pentru voi, a continuat el, sunt pentru bătrâni, pentru cei care nu au ce face".
Întâmplarea face că a ajuns exact în mijlocul drumului. La nici câteva minute a trecut pe acolo mama mea, care se întorcea de la o soră de-a ei. A văzut crucea, a luat-o. După ce am ajuns acasă, i-am povestit ceea ce se întâmplase. La un moment dat, a scos-o din buzunar și mi-a pus-o la gât. "E a ta, mi-a spus, păstreaz-o cu demnitate!" (Florin)
Prelucrare de pr. Felician Tiba