Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Episcopul Anton Durcovici. Vizitele pastorale (VII)

La 12 ianuarie 1949, impus de regimul comunist, arhiepiscopul de București Alexandru Th. Cisar și-a dat demisia, fiind înlocuit de episcopul de Iași Anton Durcovici în calitate de administrator apostolic. Având acum în grija sa și comunitățile din Muntenia, viitorul martir a început și vizitarea acestora.

Prima parohie vizitată a fost cea de la Turnu Severin, la 12 iunie 1949. Aici a predicat "despre evanghelia acelei zile, expunând atotputernicia lui Cristos în cer și pe pământ". Conștient de opoziția regimului comunist față de orice manifestare a puterii credinței, episcopul a menționat că "această putere, departe de a știrbi câtuși de puțin puterea părinților în familie sau a autorităților în stat, dimpotrivă, o întemeiază, o sprijinește și o garantează".

La 13 iunie 1949, a fost vizitată Parohia Craiova. Fiind ziua comemorării sfântului Anton de Padova, despre acesta a fost și predica, arătându-l "model de viață creștină în ce privește faptele bune, atât de lăudate în Sfânta Scriptură, anume pomana, postul și rugăciunea", îndemnându-i pe credincioși "să iubească rugăciunea și să nu o lase niciodată".

La 14 iunie, episcopul Durcovici a vizitat comunitatea din Târgu Jiu, unde a predicat "despre sfințenia casei lui Dumnezeu", credincioșii fiind sfătuiți "să se facă deseori părtași de harurile cerești care se primesc acolo". La 16 iunie a fost la Râmnicu Vâlcea, unde le-a vorbit credincioșilor despre Euharistie, "în chip deosebit despre valoarea jertfei Liturghiei și puterea ei pentru ispășirea păcatelor noastre și satisfacerea dreptății divine". I-a îndemnat pe credincioși "să asiste regulat la sfânta Liturghie, măcar în zilele de Duminică și în sărbătorile de poruncă". Administrând Mirul, s-a adresat și copiilor, pe care i-a sfătuit "să păstreze harurile Sfântului Duh".

La 17 iunie, episcopul Durcovici a vizitat Parohia Slatina, unde a predicat "despre obligația omului de a-și mântui sufletul", îndemnându-i pe enoriași "să se gândească din timp la această îndatorire, cea mai importantă din viața lor, și să nu alunge gândul la moarte", pentru ca, "atunci când vine moartea, în ceasul pe care noi nu-l cunoaștem, să-i afle cu sufletul curat de păcate și înzestrat cu fapte bune, vrednice de răsplată veșnică".

La Pitești, următoarea parohie vizitată de păstorul Diecezei de Iași și al Arhidiecezei de București, la 18 iunie, a predicat despre patronii cerești ai bisericii catolice din localitate, sfinții apostoli Petru și Paul, "arătând îndeosebi milostivirea nemărginită a lui Dumnezeu, când a chemat și călăuzit pe cei doi apostoli din stare de păcat la înălțată sfințenie". Adresându-se credincioșilor cu un îndemn, le-a spus "să aibă nestrămutată încredere în milostivirea fără de margini a lui Dumnezeu... și în voința lui sinceră de a ierta pe orice om de orice păcat", pentru că "a nu crede în milostivirea lui Dumnezeu și iertarea păcatelor ar fi cea mai mare nenorocire pentru om și cea mai mare insultă adusă inimii părintești a lui Dumnezeu".

Ultima parohie vizitată de episcopul Durcovici a fost Câmpulung-Muscel, la 19 iunie 1949, unde a predicat despre sfânta Euharistie. I-a îndemnat pe credincioși "să frecventeze cât mai mult casa Domnului, să viziteze cu încredere pe oaspetele divin în tabernacol, să-l adore cu credință și umilință profundă".

Următoarea vizită în parohiile din Arhidieceza de București trebuia să aibă loc în ziua de 26 iunie 1949, la Popești-Leordeni, însă nu i-a fost dat să ajungă până în localitatea respectivă, unde era așteptat de aproximativ 650 de copii, cărora trebuia să le administreze Mirul, căci a fost arestat și târât apoi prin beciurile Securității din București, pe la Jilava, pentru ca apoi să fie transferat la Sighet, unde și-a încheiat călătoria pământească în noaptea de 10-11 decembrie 1951.

Pr. Petru Ciobanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat