Pelerinaj la Cacica
A rămas vie în inimile tuturor credincioșilor vizita pe care a făcut-o Sfântul Părinte papa Francisc în România, în perioada 31 mai - 2 iunie. Au fost pentru toți zile pline de har, care vor fi întipărite în sufletul și amintirea multor oameni de bunăvoință. Și creștinii din Moldova, din Dieceza de Iași și nu numai, au avut șansa să îl întâlnească pe papa la Iași, în ziua de 1 iunie.
Este cunoscută evlavia pe care Sfântul Părinte o are către Sfânta Fecioară Maria, astfel încât, în Dieceza noastră de Iași, nu se putea o surpriză mai minunată decât întâlnirea Sfântului Părinte cu Maica Domnului de la Cacica și cu toți credincioșii, sub mantia ei de mamă. Atunci, printr-o procesiune solemnă, icoana Maicii Domnului de la Cacica, icoană care a stat mai multe zile în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", a fost purtată spre scena din fața Palatului Culturii, însoțită de reprezentanți ai familiilor, în timp ce era rostită rugăciunea Rozariului, rugăciune așa de dragă sfintei Fecioare Maria.
Din toată inima, în numele tuturor celor prezenți, episcopul Petru Gherghel i-a oferit în dar papei Francisc o copie după icoana Maicii Domnului de la Cacica. "Primiți, vă rugăm, Sfinte Părinte, un act simbolic, icoana Maicii Domnului de la Cacica, spre sfântă aducere aminte și prinos de recunoștință!", a spus atunci păstorul diecezei.
Se apropie o nouă ocazie pentru noi de a o întâlni pe Măicuța Domnului, de această dată la ea acasă, la sanctuarul nostru de la Cacica. Aceeași emoție ne încearcă și acum când vă chemăm la Cacica să trăim momente de înălțare sufletească împreună cu Mons. Iosif Păuleț, noul episcop al Diecezei de Iași, cu episcopul emerit Petru Gherghel, care va veni la sanctuar să mulțumească Maicii Domnului pentru cei 41 de ani ca păstor în fruntea diecezei noastre, cu episcopul auxiliar Aurel Percă, împreună cu episcopii invitați, păstorii parohiilor noastre și părinții formatori din seminariile și casele de formare, cu tinerii și poporul credincios. Este o dorință din partea Bisericii Universale să rămânem uniți aproape cu păstorii diecezei.
Pr. Anton Mărăndescu, OFMConv.
* * *
Programul pelerinajului
Miercuri, 14 august
10.00 - Celebrare penitențială
12.00 - Sfânta Liturghie solemnă de deschidere a pelerinajului
12.30 - Pelerinajul tinerilor (se va porni de după calea ferată înainte de zona unde încep serpentinele din drumul spre Cacica)
13.30 - Sosirea tinerilor la sanctuar
16.00 - Calea sfintei cruci
17.00 - Adorație euharistică
18.00 - Sfânta Liturghie pentru tineri, seminariști și persoane consacrate
22.00 - Priveghere mariană, urmată de procesiunea cu lumânări în jurul sanctuarului
Joi, 15 august
06.00 - Sfânta Liturghie de dimineață
07.30 - Sfânta Liturghie greco-catolică
08.30 - Sfânta Liturghie în limba maghiară
09.15 - Sfânta Liturghie în limba polonă
09.15 - Sfânta Liturghie in limba germană
11.00 - Sfânta Liturghie solemnă pontificală a hramului, cu venerarea icoanei Maicii Domnului de la Cacica, încheiată cu procesiunea în jurul bazilicii.