Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Interviu cu Mons. Iosif Păuleț

Rugați-vă pentru mine!

- Sunteți numit al șaptelea episcop al Diecezei de Iași. Cum ați primit vestea acestei numiri?

A fost o mare surpriză, nu doar pentru mine, ci și pentru mulți alții. Înainte de a da răspuns chemării venite de la Sfântul Părinte papa Francisc, prin nunțiul apostolic Miguel Maury Buendía, am intrat în capela Nunțiaturii Apostolice din București și m-am rugat în fața preasfântului sacrament, cerând lumină de sus. Înțelegând că aceasta e voința lui Dumnezeu, am răspuns afirmativ la chemare.

- Ce înseamnă a fi episcop în această dieceză?

A fi episcop în Dieceza de Iași înseamnă o slujire care cere multă rugăciune, multă jertfă și un abandon total în mâinile lui Dumnezeu. Dacă Domnul m-a chemat, sigur el mă va ajuta să-mi pot îndeplini această misiune. Vreau să fiu un instrument docil în mâinile sale.

- Cum vedeți misiunea de episcop? În Sfânta Scriptură sunt mai mute imagini: de tată, de administrator, slujitor, vestitor, martor...

Cea mai frumoasă imagine, pe care o îndrăgesc și vreau să mi-o însușesc cât voi putea mai bine, este aceea de tată. Modelul desăvârșit este Tatăl ceresc: un Tată bun, milostiv și iubitor de oameni.

- Ce modele de sfințenie v-au influențat viața?

Alături de preasfânta Fecioară Maria și sfântul Iosif, patronul meu ceresc, sfinți față de care eu am o evlavie deosebită, am ales ca modele secundare de viață sfântă, încă din primii ani de seminar, pe sfântul Ioan Maria Vianney și pe sfânta Tereza a Pruncului Isus. Îi rog să mă susțină, cu mijlocirea și ocrotirea lor, în toată slujirea mea de păstor al Diecezei de Iași.

- Cum se îmbină rugăciunea cu misiunea de episcop?

Rugăciunea este esențială în viața unui episcop. Rugăciunea îl aduce pe Dumnezeu în viața mea, mi-o luminează și mi-o face rodnică. Voi pune un accent primordial pe rugăciune și voi îndemna insistent atât pe clerici, persoanele consacrate, cât și pe credincioși să fie oameni ai rugăciunii. Nu pot să-mi închipui o persoană care să spună "da" chemării lui Dumnezeu și să spună "nu" rugăciunii. Alesul Domnului care încetează să se roage, mai degrabă sau mai târziu, își va pierde chemarea și se va face vinovat.

- Există vreun verset pe care să-l păstrați în suflet?

Da, sunt cuvinte din psalmi pe care sfântul Ioan Maria Vianney le recita zilnic; eu le-am scris pe o foiță de hârtie și le-am recitat încă din seminar până le-am învățat pe de rost. Iată-le: "În lumina feței tale voi umbla, Doamne. Cuvântul tău va fi făclie înaintea pașilor mei pe calea pe care voi merge. Tu să fii, o Isuse, unica iubire a inimii mele!" Le rostesc cu drag, le păstrez în suflet și mă las influențat de ele în viață.

- Fiecare episcop, după o tradiție veche, are o stemă personală care exprimă identitatea propriei vieți. În ce constă stema dv.?

Stema aleasă de mine ca episcop de Iași are următoarele componente: scutul (în două culori, galben auriu și roșu; pe culoarea galbenă e pusă o floare de nard, simbolizându-l pe sfântul Iosif, patronul meu ceresc, iar pe culoarea roșie se află o stea de argint cu șapte colțuri, simbolizând-o pe Maica Domnului, steaua mării. Culoarea aurie este simbolul credinței, iar culoarea roșie este simbolul iubirii și al sângelui, amintind de iubirea lui Dumnezeu Tatăl, care l-a trimis în lume pe Fiul său, cel ce și-a vărsat sângele pentru mântuirea noastră. Cele două culori reiau și culorile de pe stema Moldovei, locul meu de origine și al slujirii mele preoțești); crucea de aur (în spatele scutului, cu cinci pietre scumpe de culoare roșie simbolizând cele cinci răni ale lui Isus); pălăria (cu două cordoane având 12 canafuri, șase de o parte și șase de cealaltă parte, toate de culoare verde); fâșia de hârtie cu motoul Tu solus Dominus = Tu singur Domn (cuvinte luate din imnul "Gloria" de la sfânta Liturghie, voind să subliniez că numai Dumnezeu e mare, noi suntem mici, indiferent ce rang ocupăm în Biserică sau în societate, și trebuie să recunoaștem supremația lui Dumnezeu).

- Un mesaj pentru cititori...

Mesajul meu pentru cititorii revistei "Lumina creștinului" este acesta: rugați-vă pentru mine ca Dumnezeu să-mi dea sănătate, lumină, putere și tot ajutorul de care am nevoie, ca să fiu un păstor bun în fruntea Diecezei de Iași. Toate spre slava lui Dumnezeu, gloria Bisericii și mântuirea veșnică. Binecuvântat să fie Dumnezeu în veci!

A consemnat pr. Cornel Cadar

* * *

Monseniorul Iosif Păuleț s-a născut la 17 octombrie 1954 în localitatea Tămășeni, județul Neamț, Dieceza de Iași. A absolvit Școala Generală de 8 clase în anul 1969 la Tămășeni, Școala de Cantori în anul 1973 la Iași și Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași în anul 1979, cu echivalentul bacalaureatului în teologie pastorală. A fost hirotonit preot la 29 iunie 1979, în catedrala din Iași, de către Mons. Iakob Antal, episcop auxiliar de Alba Iulia.

Activitatea pastorală și-a desfășurat-o în Dieceza de Iași. A început-o ca preot vicar la Oțeleni (1 august 1979 - 1 octombrie 1980), Pildești (1 octombrie 1980 - 6 decembrie 1982), Iugani (6 decembrie 1982 - 13 decembrie 1982), Roman (13 decembrie 1982 - 1 august 1983). Apoi a împlinit misiunea de paroh la Schineni (1 august 1983 - 1 martie 1987), Cireșoaia (1 martie 1987 - 1 septembrie 1991), director spiritual la Seminarul Mare din Iași (1 septembrie 1991 - 1 septembrie 1994), director spiritual la Seminarul Mic din Bacău (1 septembrie 1994 - 1 martie 1996), paroh la Onești (1 martie 1996 - 31 august 2010) și decan al Decanatului de Trotuș (28 martie 1996 - 31 august 2010).

De la 1 septembrie 2010 este paroh de Suceava, iar de la 1 octombrie același an a fost numit decan al Decanatului de Bucovina, care cuprinde 14 parohii, din care una este în municipiul Botoșani, iar celelalte 13 sunt în județul Suceava. În cadrul Curiei Diecezei de Iași este membru al Consiliului Prezbiteral și al Colegiului Consultanților.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat