Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

Nu vă preocupați, veți vedea că se umple!

Cu cincisprezece ani în urmă, într-o duminică, parohul de Săveni (jud. Iași) m-a rugat să-i țin locul. Pe atunci eram formator la Seminarul Mare din Iași. Nu m-a avizat deloc cu privire la condițiile de drum și nici nu mi-a spus că parohia are și o filială.

După ce am celebrat sfânta Liturghie în parohie, dascălul mi-a spus că mă așteaptă căruța să merg și în filială. Era vorba de Iazu Vechi, o comunitate cu doar șaptesprezece familii.

După un drum destul de anevoios, bineînțeles cu aceeași căruță, am intrat în biserică și, cel puțin la început, mărturisesc că am rămas puțin dezamăgit. Erau doar câțiva credincioși! "Nu vă preocupați, m-a încurajat un fecior de biserică, veți vedea că se umple!" Nici bine nu a terminat să-mi ridice moralul că a și intrat în biserică o femeie urmată de un bărbat, după care mai mulți copii de diferite vârste. "E familia Balan, a continuat el, e baza aici la noi! Cu ei se umple biserica!"

Aveam să înțeleg mai târziu că era sora unui preot din Dieceza de Iași și că avea o soră în Congregația "Surorile Slujitoarele Săracilor". Pe lângă aceasta era mama a doisprezece copii, unul din ei decedând imediat după naștere.

Vorbim de mama părintelui paroh de Chișinău, a părintelui vicar de la Bacău "Fericitul Ieremia", a sorei Rodica de la "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", a sorei Dorina de la "Surorile Slujitoarele Săracilor", a celor șase copii căsătoriți și care au copii la rândul lor, dar și a unui tânăr pretendent la mâna unei tinere care la sfârșitul lunii iunie au pronunțat "da"-ul lor definitiv în fața altarului, devenind soți.

Așadar, au fost doisprezece copii, tot atâtea sarcini, cu tot atâtea dureri ale nașterii, dar și cu mai multe dureri pricinuite de autoritățile comuniste și uneori și postcomuniste, care nu încetau să apostrofeze deschiderea spre viață și respectarea cu fidelitate a legământului conjugal promis în fața altarului. Douăsprezece guri și cu ale părinților paisprezece, cu trei mese la zi, uneori din lipsuri doar două, toate acestea au presupus din partea tatălui, la rândul său grijuliu și deschis spre viață, multe bătături în palme, dureri în șale, sudoare și multe umilințe la locul de muncă.

De unde deschiderea spre viață, grija ca nimănui să nu-i lipsească cele necesare, dorința ca toți copiii să fie educați și școliți, de unde generozitatea în a-i oferi Bisericii pe cei patru copii, doi preoți și două surori, și, mai ales, de unde grija ca toată familia, duminică de duminică, prin noroi, frig sau căldură, să umple bisericuța din comunitatea natală? Din simplitatea a doi oameni, a unui bărbat și a unei femei, din frumusețea credinței pe care au primit-o și pe care au înțeles că trebuie să o dea mai departe, din înțelegerea misiunii familiei ca loc al vieții, al comuniunii și al iubirii.

Sâmbătă, la Iași, în momentul în care mama Elisabeta s-a aplecat să sărute mâna Sfântului Părinte, a rămas înmărmurită când și papa a făcut același gest. Plin de respect și umilință, și papa i-a sărutat mâna! S-au întâlnit acolo două mâini, două mâini care aveau fiecare pe deget un inel, două lumi, cerul cu pământul, urmașul lui Petru și urmașa miresei de la nunta din Cana, două inele care simbolizau aceeași realitate, a fidelității. Cu tatăl s-a întâmplat la fel...

Vorbim de un gest care a dat sens unei vieți întregi: emoțiilor începutului, nopților nedormite din cauza grijilor, lunilor îndelungate de sarcină, durerilor nașterii, bătăturilor din palme, durerilor de spate, frigului sau căldurii excesive, noroiului de pe ulițe, eșecurilor de moment, ca și multor bucurii aduse treptat de către copii.

Pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat