Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Papa Francisc la București

Papa Francisc și-a început vineri, 31 mai, vizita de trei zile în România, la 20 de ani după cea a sfântului Ioan Paul al II-lea. Așa cum obișnuiește, cu o seară înainte, a mers la bazilica "Santa Maria Maggiore", unde s-a rugat în fața icoanei "Salus Populi Romani", încredințând ocrotirii Maicii Domnului călătoria în România. Peste 150.000 de pelerini au participat la evenimentele publice organizate în această zi, de la aterizarea papei în România și până la retragerea la reședința oficială.

Vineri, după ora 11.00, la Aeroportul Otopeni, papa Francisc a călcat pentru prima dată pe pământ românesc, în prezența a sute de persoane, între care copii îmbrăcați în costume populare, fiind întâmpinat, printre alții, de ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București și președintele Conferinței Episcopilor Catolici din România, și de președintele Klaus Iohannis. Papa Francisc, călătorind într-un Logan albastru, a fost condus la Palatul Cotroceni. Pe sensul opus al străzii, oamenii opreau mașinile și coborau pentru a face poze și pentru a aplauda.

La Cotroceni, suveranul pontif a salutat garda de onoare în limba română: "Bună ziua!", iar apoi pe președinte, pe premier și pe toți cei prezenți, patriarhului Daniel spunându-i: "Cu mare iubire, îl salut pe Preafericitul meu frate Daniel". Papa a amintit despre fenomenul migrației, cu un mesaj pentru românii din diaspora, aducând "un omagiu jertfelor fiilor și fiicelor României care, prin cultura lor, prin patrimoniul de valori și prin munca lor, îmbogățesc țările în care au emigrat, iar prin roadele efortului lor își ajută familiile rămase în patrie".

La Palatul Patriarhal, papa l-a întâlnit pe patriarhul Daniel, apoi s-a întâlnit cu Sinodul Permanent al BOR, transmițând un apel la unitate, după care a mers spre noua catedrală ortodoxă. Aici a fost rostită rugăciunea "Tatăl nostru" în latină și în română, urmată de intonarea de cântări pascale. Patriarhul Daniel a mulțumit pentru ajutorul financiar simbolic oferit pentru noua catedrală și, totodată, "pentru sprijinul pe care îl acordați constant credincioșilor ortodocși români din Italia și din alte țări, unde Biserica Romano-Catolică a pus la dispoziția comunităților ortodoxe românești 426 de lăcașuri de cult, 306 în Italia și 120 în alte țări din Europa Occidentală".

În cuvântul său, punând accentul pe fraternitatea și comuniunea dintre toți cei care se roagă aceluiași Părinte ceresc, papa Francisc a subliniat că rugăciunea "Tatăl nostru" "nu este o rugăciune care relaxează, ci este strigătul față de foamea de iubire a timpului nostru, față de individualismul și indiferența care profanează numele tău, Tată". Papa și-a exprimat speranța ca "România să poată fi mereu o casă a tuturor, un loc al întâlnirii, o grădină în care înflorește împăcarea și comuniunea".

La ieșirea din catedrală, cei doi înalți ierarhi au salutat credincioșii prezenți cu salutul pascal "Cristos a înviat!".

Sosind cu papamobilul la catedrala "Sfântul Iosif", în aplauzele miilor de oameni cu steaguri și flori, papa a celebrat sfânta Liturghie, după ora 18.00. La predică, a amintit că, deseori, "problema credinței este lipsa bucuriei. Credința se clatină atunci când ne lăsăm duși de valul tristeții și al descurajării". Sfânta Fecioară a fost dată ca exemplu al trăirii bucuriei, pentru "a merge împreună" și pentru ca "să simțim mai profund și să lărgim spațiul speranței, care dă naștere viitorului".

După sfânta Liturghie, papa a salutat pelerinii adunați în număr mare, în ciuda ploii. Copii mici pe umerii părinților, oameni cu pelerine colorate sau cu umbrele au așteptat să întâlnească privirea papei Francisc. A fost prima zi dintre cele trei în care fața României arăta mult mai luminoasă și unită.

Pagină realizată de pr. Adrian Blăjuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat