Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Vizita Sfântului Părinte la Iași

Având motoul "Să mergem împreună!", papa Francisc a venit pelerin în România în perioada 31 mai - 2 iunie, vizitând câteva orașe: București, Șumuleu-Ciuc, Iași, Blaj.

Înfruntând ploaia și grindina, sâmbătă, 1 iunie, au venit la Iași și l-au primit cu emoție pe Sfântul Părinte papa Francisc între 100.000 și 150.000 de persoane. Oamenii, cei mai mulți cu eșarfe de diferite culori și cu șepci, au sosit din toate localitățile catolice din dieceză, dar și din Republica Moldova, Polonia, Italia, Ucraina etc. Papa s-a rugat, a întâlnit bolnavi, copii, tineri și familii, a dat mâna cu mulți dintre ei, a ascultat două mărturii și i-a binecuvântat pe toți.

Peste 800 de voluntari, alături de forțele de ordine, au ajutat la centrele de informare, la parcarea mașinilor și dirijarea oamenilor spre porțile de acces. Au oferit materiale informative și pelerine de ploaie.

La ora 14.00, când zeci de mii de pelerini se adunaseră deja în fața Palatului Culturii, a început o ploaie cu grindină. Vremea rea a continuat până la anunțul venirii Sfântului Părinte, când s-a înseninat.

Până la venirea papei, pelerinii au avut parte de un program religios. Pe ecranele instalate din loc în loc au fost difuzate documentare cu papa Francisc, fiind evocată și vizita sfântului papă Ioan Paul al II-lea.

Printr-o procesiune solemnă, icoana Maicii Domnului de la Cacica, icoană ce a stat mai multe zile în catedrală, a fost purtată spre scena din fața Palatului Culturii. Peste 200 de persoane din șase coruri au animat cântarea. Imnul întâlnirii Să mergem împreună și Cristos a înviat au răsunat în toată piața.

La aeroportul din Iași, papa a fost întâmpinat de PS Petru Gherghel și de oficialități.

În catedrala din Iași, peste 800 de persoane în vârstă și bolnavi îl așteptau. Suveranul pontif a dat jos cordonul separator, i-a îmbrățișat și a dat mâna cu ei. După ce a primit o lumânare aprinsă de la cel mai în vârstă preot din Dieceza de Iași, Anton Bișoc, de 98 de ani, și de la un tânăr ce urmează să devină preot, a depus-o la icoana fericitului Anton Durcovici, s-a rugat Bucură-te, Marie cu cei din biserică și i-a binecuvântat pe bolnavi. "Vreau să vă dau tuturor binecuvântarea mea cu mulțumirea că sunteți aici. Vă mulțumesc că ați venit, că sunteți cu bolnavii și vă mulțumesc vouă, care purtați înainte boala oferind-o Domnului... Vă rog frumos să nu uitați să vă rugați și pentru mine", le-a spus el bolnavilor. În fața catedralei a binecuvântat o statuie a lui Isus, din marmură, care va fi amplasată într-un loc public, în orașul Iași, în amintirea vizitei sale. Lângă ea era o bornă care vorbește despre sanctuarul din Santiago de Compostella, indicând începutul celor 4.500 km de la Iași până la acest sanctuar.

A plecat apoi spre Palatul Culturii, salutându-i pe oameni. A fost întâmpinat de patru copii îmbrăcați în costume naționale, din patru dintre cele opt centre de plasament ale Diecezei de Iași. Papa i-a luat de mână și a străbătut o bucată de drum împreună cu ei.

În drumul spre Palatul Culturii a văzut o bunică. Aceasta avea un copil de două luni care a întins brațele spre el pentru a primi binecuvântarea. Această bunică avea să fie pomenită mai târziu în discurs: "Bunica ținea în brațe pe nepotul său de cam două luni, când am trecut prin dreptul lor râdea, avea un surâs de complicitate. Se uita la mine de parcă mi-ar fi zis: "Uite, acum și eu pot să visez". Pe moment m-am emoționat și nu am avut curajul să o chem aici în față, de aceea v-am povestit. Bunicii visează când nepoții merg înainte și nepoții pot să viseze atunci când au rădăcini".

Înainte de a urca pe scenă, în timp ce zece bărbați în costume naționale cântau din bucium, Sfântul Părinte a salutat oficialitățile și pe ÎPS Teofan, mitropolit ortodox al Moldovei și Bucovinei.

Pe scena din fața Palatului Culturii, după ce papa s-a rugat în fața icoanei de la Cacica, a vorbit întâi PS Petru Gherghel, urându-i bun venit și mulțumindu-i pentru prezență. Episcopul a oferit papei o copie a icoanei de la Cacica și a primit un potir.

Alexandra și Gabriel Măriuț, o tânără familie, i-a urat bun venit și a moderat întâlnirea cu papa. Un tânăr de 22 de ani, Eduard, din Iași, care studiază la Facultatea de Informatică și lucrează în domeniul IT, a vorbit Sfântului Părinte despre experiența lui de credință și despre dificultățile pe care le întâmpină. Apoi a vorbit Elisabeta, alături de soțul ei, Ioan, care au venit la Iași alături de cei 11 copii, șase care și-au format la rândul lor alte familii, patru care s-au consacrat lui Dumnezeu (doi preoți și două surori) și unul care se va căsători anul acesta.

Papa s-a rugat și a ascultat împreună cu mulțimea de pelerini, din Faptele Apostolilor, primul discurs al apostolului Petru după Rusalii. Sfântul Părinte le-a mulțumit celor prezenți și i-a încurajat: "Aici, împreună cu voi, se simte căldura de a fi în familie, înconjurați de cei mici și de cei mari. Este ușor, văzându-vă și auzindu-vă, să te simți acasă. Papa se simte acasă între voi. Vă mulțumesc pentru călduroasa voastră primire și pentru mărturiile pe care mi le-ați dăruit".

În cuvântul său a vorbit despre păstrarea rădăcinilor, a unității familiei, a respectului pentru bătrâni și despre tineri. L-a citat pe Eminescu și i-a încurajat pe credincioși să nu renunțe să lupte pentru unitatea familiei.

Pilda despre sfârșitul lumii a fost grăitoare: "Părinte Galaction, știi când va fi sfârșitul lumii? Când nu va mai fi cărare de la vecin la vecin! Adică, atunci când nu va mai fi dragoste și înțelegere creștinească între frați, între rude, între creștini și între popoare! Atunci când nu se vor mai iubi oamenii deloc, cu adevărat va fi sfârșitul lumii. Căci fără iubire și fără Dumnezeu nu pot să mai trăiască oamenii pe pământ!", a spus Sfântul Părinte, citându-l pe călugărul român Galaction Ilie de la Mănăstirea Sihăstria.

Pentru a duce mai departe credința sunt necesare faptele, a subliniat papa: "Voi știți ce sfătuia sfântul Francisc din Assisi fraților săi pentru a transmite credința? Spunea așa: Mergeți, predicați evanghelia și, dacă ar fi necesar, și prin cuvinte".

La final, Sfântul Părinte s-a rugat împreună cu cei prezenți și i-a consacrat sfintei Fecioare Maria. A plecat apoi spre aeroport, salutându-i pe toți.

Pelerinii au plecat spre casele lor bucuroși că l-au văzut pe papa, s-au rugat, au cântat, fiind încurajați și întăriți în credință. Rămâne să se decanteze emoțiile, sentimentele și mesajele pe care le-au adunat în această întâlnire istorică.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat