Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Sfânta Scriptură

* În Evanghelia după Sfântul Ioan, Isus se roagă pentru unitatea ucenicilor săi. Care este rolul papei, episcopul Romei, în realizarea unității creștinilor?

Unitatea creștinilor este un principiu biblic. La Cina cea de Taină, Isus s-a rugat pentru ucenicii săi astfel: "Tată sfânt, păstrează-i în numele tău pe care mi l-ai dat, ca ei să fie una ca și noi!" (In 17,11). Orice creștin ar trebui să fie animat de gândul unității și implicat în realizarea ei. Un rol deosebit în acest sens îi revine urmașului sfântului apostol Petru. Din perspectiva Bisericii Catolice, papa, episcopul Romei și urmașul sfântului Petru, este "principiul și fundamentul perpetuu și vizibil al unității, atât a episcopilor cât și a mulțimii credincioșilor" (Catehismul Bisericii Catolice § 882). În Biserica Catolică, cei aproximativ 1.300.000.000 de catolici se simt uniți prin comuniunea directă cu Sfântul Părinte. Dacă privim la realitatea comunităților creștine care s-au desprins de Roma, vom constata că acestea au o evidentă tendință centrifugă, fiecare evoluând în direcția proprie. Da fapt, fără un cap vizibil recunoscut de toți, este foarte dificil să realizezi dezideratul unității.

De ce este necesară unitatea creștinilor? Răspunsul îl aflăm tot în rugăciunea lui Isus la Cina cea de Taină: "Nu mă rog numai pentru ei, ci și pentru cei care vor crede în mine, prin cuvântul lor, ca toți să fie una..., ca și ei să fie una în noi, pentru ca lumea să creadă că tu m-ai trimis" (In 17,20-21). Unitatea creștinilor este esențială pentru credibilitatea mesajului creștin. Este nevoie de o coerență a mărturiei. Când creștinii sunt divizați, când se atacă unii pe alții, când se lovesc pe la spate, ei dau o contramărturie despre Cristos. Ne aflăm în fața unor provocări extraordinare: secularismul, globalizarea, indiferentismul religios. Nu putem face față acestor provocări dacă vom cânta în continuare partitura divizării și a atacului. Este nevoie să construim poduri între creștinii divizați. Avem în spate secole de separare între creștini, de aversiune, de răceală, timp în care s-au format și s-au solidificat sentimente ostile și acuze nedrepte la adresa celorlalți. Este vremea să reflectăm serios asupra acestor lucruri și să redescoperim bucuria drumului împreună. Nu putem vedea acum cu toată claritatea în ce manieră se va înfăptui concret unitatea creștinilor, dar știm că Duhul Sfânt călăuzește Biserica prin veacurile istoriei și mai știm că Dumnezeu ne cheamă pe fiecare să construim unitatea. Mi se pare foarte sugestiv faptul că papa Francisc se împotrivește sistematic construirii de ziduri. Din contra, oriunde merge, se dovedește a fi un adevărat "făuritor de poduri" (pontifex), invitând oamenii la dialog și la unitate. Cu același spirit vine papa Francisc în România. Vine în numele lui Cristos și ne va încuraja pe noi toți, frații săi (cf. Lc 22,32), să redescoperim bucuria drumului împreună.

Pr. Iosif Antili



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat