Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Șumuleu Ciuc

În cadrul vizitei papei Francisc în România, un important popas va fi la sanctuarul marian de la Șumuleu Ciuc. Aflat în partea nordică a orașului Miercurea Ciuc, la poalele muntelui Șumuleul Mic, sanctuarul poate fi considerat ca fiind cel mai frecventat din sud-estul Europei.

Prezența călugărilor franciscani la Șumuleu este consemnată în anul 1352. Au construit aici o primă biserică gotică, însă abia în anul 1400, papa Bonifaciu al IX-lea permite franciscanului Alvernoi Bertalan fondarea a patru mănăstiri pe teritoriul Episcopiei Romano-Catolice de Alba Iulia. O altă mărturie despre prezența franciscanilor se găsește în bula papei Eugen al IV-lea, din anul 1440. Biserica, în stil gotic, a fost renovată în perioada 1442-1448, din donația lui Iancu de Hunedoara făcută pentru comemorarea victoriei asupra turcilor în bătălia de la Sântimbru de Mureș (1442), și a fost sfințită în 1448, dedicată fiind Maicii Domnului. Deși biserica a fost mărită de mai multe ori (1530 și 1649), pe la începutul anilor 1800 s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulțimea de pelerini care vizitau Șumuleul. Așa se face că biserica veche a fost demolată în 1802, în locul acesteia fiind construită biserica actuală.

Pelerinajele se intensifică începând cu anul 1567, când principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să impună credincioșilor catolici din scaunele secuiești Ciuc, Gheorgheni și Cașin religia unitariană. Credincioșii adunați la Șumuleu, sub conducerea preotului István din Joseni, au pornit spre a înfrunta armata principelui. În acest timp, cei rămași la biserică (bătrânii, femeile, copiii) s-au rugat sfintei Fecioare Maria să-i ajute în apărarea credinței. Catolicii au respins atacul unitarian, iar această victorie a fost considerată ca un miracol al Mariei. Bărbații, împodobindu-și steagurile cu crengi de mesteacăn, s-au întors la Șumuleu și, împreună cu ceilalți, au mulțumit sfintei Fecioare pentru obținerea victoriei.

Biserica veche a fost incendiată de tătari în 1661, dar, ca prin minune, au rămas neatinse statuia Fecioarei și altarul sfântului Anton. Încet-încet, statuia este considerată miraculoasă și tot mai multe persoane vin la Șumuleu pentru a-i cere ajutorul.

Statuia Maicii Domnului făcătoare de minuni este așezată deasupra altarului principal al sanctuarului, iar pelerinii pot ajunge chiar să atingă statuia, urcând scările din apropierea altarului. Statuia, o capodoperă a sculpturii în lemn, cu înălțimea totală de 227 cm, datând din secolul al XVI-lea, este sculptată dintr-un trunchi de tei.

Fecioara Maria este reprezentată conform descrierii din Cartea Apocalipsului ca "Femeia îmbrăcată în soare", având sub picioare luna și pe cap o coroană din 12 stele. Pe mâna stângă îl ține pe pruncul Isus, iar în mâna dreaptă are un sceptru, semn al victoriei și al regalității. Veșmintele Mariei și ale pruncului, coroanele și decorul dimprejur sunt aurite. Pe fațada exterioară, între cele două turnuri, este amplasată o statuie de cupru a Fecioarei Maria, care a fost creată de meșterul brașovean Rothenbacher în anul 1837. Pe inscripția de sub sculptură se poate citi: "O, sfântă Fecioară Marie, gloria noastră, din ruine renaște sanctuarul tău".

Pe lângă altarul principal, în biserică mai sunt șase altare secundare. Consacrarea sanctuarului s-a celebrat la 20 august 1876. Datorită importanței pe care a căpătat-o în decursul timpului, la 3 ianuarie 1948, acest loc de pelerinaj a fost ridicat la rangul de basilica minor de către papa Pius al XII-lea.

Marele pelerinaj de la Șumuleu Ciuc are loc, în fiecare an, în ajunul sărbătorii Rusaliilor, iar Liturghia se celebrează la altarul special amenajat pe muntele Șumuleul Mic.

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat