- În apararea sanatatii - |
Osteoartrita șoldului
Articulația șoldului mai este denumită coxofemurală, deoarece îmbină femurul (osul coapsei) cu coxalul (unul dintre oasele bazinului). Un strat neted de cartilaj căptușește suprafețele osoase, având dublu rol: protejează oasele de fricțiune în cursul mobilizării articulației și amortizează șocurile. Această îmbinare este înconjurată de capsula articulară, la rândul ei întărită de ligamentele articulare. Articulația șoldului este una dintre principalele articulații de susținere a corpului, care oferă, în același timp, forță și mobilitate. Prin tipul particular de îmbinare - capul sferic al femurului în cavitatea coxalului -, această articulație oferă o posibilitate largă de executare a mișcărilor, membrul inferior putând fi mobilizat în numeroase direcții, însă cu o amplitudine mai redusă comparativ cu articulația umărului.
Osteoartrita este o boală care afectează osul (osteo-) și cartilajul articular (-artr-) prin inflamație (-ita), apariția la nivelul articulației șoldului căpătând denumirea de coxartroză. Aceasta survine pe măsură ce cartilajul care căptușește articulația se distruge, cele două oase venind în contact direct în cursul mobilizării membrului inferior. Odată cu inflamația apare și iritarea nervilor de la acest nivel, pacientul simțind dureri ascuțite, cu caracter de arsură, care se accentuează pe măsură ce se continuă activitatea.
La nivelul articulațiilor se produc permanent o distrugere și o reînnoire a cartilajului cu ajutorul celulelor acestuia (numite condrocite), care la persoana sănătoasă mențin în echilibru balanța dintre producere și degradare. Însă o serie de factori de risc influențează înclinarea balanței spre distrugerea cartilajului: vârsta înaintată, procesele inflamatorii, traumatismele locale, obezitatea (pune presiune pe articulație și are efect proinflamator), diabetul zaharat, activitatea fizică intensă cu forțarea articulației sau, dimpotrivă, sedentarismul, unele boli genetice articulare (ex.: displazia congenitală de șold).
Ca răspuns la acțiunea acestor factori de risc, într-o primă etapă, celulele cartilajului încearcă să reechilibreze balanța, producând cartilaj nou. Însă, cu timpul, nu vor mai reuși să "țină pasul", vor obosi și se vor distruge, iar cartilajul se va înmuia, va slăbi și își va pierde elasticitatea, fragmente mici din acesta desprinzându-se în cavitatea articulară. Prezența acestor mici fragmente va determina răspunsul organismului prin inflamație. De asemenea, suprafața anterior netedă a cartilajului se va fisura, cartilajul continuând să se erodeze până când va fi expusă suprafața osoasă de dedesubt. În continuare, cele două suprafețe osoase vor veni în contact direct, se vor netezi și vor deveni lucioase, cu aspect de fildeș lustruit (suprafața normală este aspră, rugoasă). O altă posibilitate de evoluție în urma contactului direct între suprafețele osoase este necroza acestora, cu apariția unor chisturi. În timp poate surveni și neoformarea osoasă, adică producția patologică de os nou, sub forma osteofitelor, pe marginea suprafețelor articulare. De asemenea, va apărea și senzația de "înțepenire" a articulațiilor, pe timpul dimineții și seara, înțepenire care poate dura până la o oră.
Pentru a proteja articulația afectată și pentru a ameliora durerile, pacientul va limita mișcările, existând riscul deformării, cu poziționarea vicioasă, în rotație externă, instabilitate în picioare și risc de cădere. De asemenea, în lipsa mișcărilor, mușchii din regiune se vor atrofia, cu slăbirea forței musculare. Toate aceste modificări vor face ca pacientului să-i fie greu să efectueze activități zilnice obișnuite, precum încălțarea sau urcarea scărilor.
Tratamentul presupune administrarea de medicamente (în special pentru ameliorarea durerii) și intervenția chirurgicală (înlocuirea artificială a articulației). Însă rolul cel mai important îl are educația pacientului în vederea protejării articulației: exerciții fizice (ex.: mers pe bicicletă, gimnastică, înot), controale regulate la medic, scăderea în greutate, masajul, băile termale sau în apă de mare - toate acestea numai la recomandarea medicului specialist.
Dr. Bianca Hanganu