Unde există bunăvoință, rezultatele apar
"Timpul trece repede, problemele se amplifică, iar șansele pentru a rezolva problema refugiaților din Mangudo, regiunea Forole, sunt din ce în ce mai mici" - cu aceste cuvinte începeau misionarii noștri din Kenya unul dintre numeroasele mesaje e-mail pe care le primim de la Crăciun încoace la Centrul Misionar Diecezan Iași, după ce un conflict violent în această regiune a făcut ca mai bine de 300 de familii să fugă din fața războiului, lăsând totul în urmă.
Deși au fost trimise fonduri, iar preoții i-au ajutat pe oamenii refugiați cu apă și alimente, la ultima vizită în Mangudo, înainte de scrierea acestui articol, au constatat că apa pe care au trimis-o, aproximativ 84.000 de litri, era pe terminate, iar alimentele erau și ele puține. Cu toate acestea, bucuria lor era aceea că, prin ajutorul pe care l-au oferit, bătrânii satului s-au arătat mult mai deschiși la dialog și colaborare. Chiar liderii comunității refugiate au cerut educație pentru copiii lor și prezența preoților în discuțiile din cadrul tribului. Pentru a înțelege ce înseamnă acest dialog, cred că ar fi oportună mărturia unui reporter italian după o vizită în tribul Rendile, Kenya.
"Călătoria mea în tribul Rendile, pentru o emisiune televizată, a fost posibilă datorită unui preot italian, Redento Tignonsini, care de cinci ani trăiește în mijlocul acestor oameni. Timp de opt luni preotul a străbătut pe jos întreg teritoriul tribului, trăind ca un rendile, dormind în satele lor, hrănindu-se cu puținul care îi era oferit: făină, lapte și sânge de cămilă. În schimbul bunătății și simplității sale, oamenii tribului i-au răspuns prin prietenia lor. Apropiindu-se mai mult, preotul a început să-i ajute în îngrijirea și vindecarea celor bolnavi, a instituit o școală și a oferit sfaturi de viitor ori de câte ori i-a fost cerut ajutorul. În cele din urmă, bătrânii tribului i-au spus:
- Nu știm de unde ești, nu știm cine este tatăl tău, nici cine este mama ta, nu știm de unde vii și, dacă am vrea să mergem în satul tău, nu știm calea. Dar, pentru că ai venit în pace, ai împărțit cu noi hrana de fiecare zi și suferințele noastre, acum te considerăm ca pe unul de-ai noștri.
Redento, "preotul rendile" - așa cum îmi place mie să-i spun -, a instaurat un nou dialog. Orice inițiativă era discutată cu sfatul bătrânilor: ajutorarea săracilor, distribuirea apei, educația copiilor erau analizate, discutate și aprobate în întâlnirile tribului la care participa și Redento, având îmbrăcămintea sa specifică de consilier.
Toate acestea au fost posibile datorită acestui preot care a știut să se apropie de oamenii tribului și, bineînțeles, datorită oamenilor care l-au susținut".
Nu există în lumea aceasta nicio schimbare fără ca mai întâi să existe un gând bun, un gest de bunăvoință care să-i stea la bază. La fel și în Kenya, nu știm care vor fi rezultatele, dacă vom reuși să-i ajutăm și pe mai departe cu apă și hrană, cu educația copiilor, construind cele două săli de clasă mult așteptate, însă le suntem aproape, suntem singura lor speranță, singura lor sursă de ajutor și se bucură că le suntem alături - este ceea ce ne-au transmis bătrânii satului.
Transmitem și noi gândurile preoților din Kenya: "Mulțumim tuturor binefăcătorilor și ne rugăm ca ei să fie din ce în ce mai mulți. Orice gest, cât de mic, este un mare ajutor pentru aceste persoane sărace și neajutorate".
Pr. Florin-Petru Sescu