Papa Francisc către tineri: El trăiește și te vrea viu!
La începutul anului 2017, papa Francisc se adresa tinerilor printr-o scrisoare prin care anunța că în luna octombrie a anului 2018 urma să se celebreze Sinodul Episcopilor cu tema "Tinerii, credința și discernământul vocațional". În această scrisoare, Sfântul Părinte îi încuraja pe tineri să vorbească despre căutările lor: "O lume mai bună se construiește și grație vouă, grație voinței voastre de schimbare și grație generozității voastre. Nu vă fie frică să-l ascultați pe Duhul care vă sugerează alegeri îndrăznețe, nu întârziați atunci când conștiința vă cere să riscați pentru a-l urma pe Învățătorul". Papa Francisc îi asigura pe tineri că "Biserica dorește să stea în ascultarea glasului vostru, a sensibilității voastre, a credinței voastre; chiar și a îndoielilor voastre și a criticilor voastre. Faceți să se audă strigătul vostru, lăsați-l să răsune în comunități și faceți să ajungă la păstori".
Între timp a avut loc Sinodul Episcopilor, bogat în reflecții și dialoguri despre realitatea tinerilor și despre modul în care Biserica este chemată să vină în întâmpinarea lor și să îi însoțească pe drumul credinței. Papa Francisc a analizat toate temele, propunerile și sugestiile și, pornind de la acestea, a încredințat Bisericii exortația apostolică postsinodală "Christus vivit" - "Cristos trăiește". Este vorba de un document redactat tot în formă de scrisoare către tineri.
"Cristos trăiește. El este speranța noastră și cea mai frumoasă tinerețe din această lume" - sunt primele cuvinte ale documentului. "Tot ceea ce atinge el devine tânăr, devine nou, se umple de viață. De aceea, primele cuvinte pe care vreau să le adresez fiecărui tânăr creștin sunt: el trăiește și te vrea viu!", continuă Sfântul Părinte.
Intenția papei Francisc este aceea de a-i ajuta pe tineri să îl descopere pe Cristos care îi însoțește pe drumul vieții, care pășește cu ei și îi susține în căutările lor, "pentru că riscăm să-l luăm pe Isus Cristos numai ca un bun exemplu din trecut, ca o amintire, ca pe cineva care ne-a mântuit în urmă cu două mii de ani". Convingerea că Isus Cristos nu este doar un personaj din trecut, ci o prezență vie și eliberatoare "este o garanție că binele poate să-și facă drum în viața noastră... Așadar, putem înceta să ne plângem, și să privim înainte, deoarece cu el se poate privi mereu înainte". Lăsându-i loc în propria viață, stând cu el și urmându-i inspirațiile, "putem bea din adevăratul izvor, care menține vii visele noastre, proiectele noastre, marile noastre idealuri, și care ne lansează în vestirea vieții care merită să fie trăită". Viața are sens dacă nu o trăim doar pentru noi, ci căutăm binele aproapelui, conștienți că "Domnul ne cheamă să aprindem stele în noaptea altor tineri".
Tinerii pot ajuta Biserica să rămână tânără dacă își păstrează convingerea că "trebuie să avem curajul de a fi diferiți, de a arăta alte vise pe care această lume nu le oferă, să mărturisim frumusețea generozității, a slujirii, a curăției, a tăriei, a iertării, a fidelității față de propria vocație, a rugăciunii, a luptei pentru dreptate și binele comun, a iubirii față de cei săraci, a prieteniei sociale".
Iată câteva scurte idei prezente în exortația apostolică "Christus vivit", care dorește să arate că Isus este viu în căutările și frământările tinerilor. În aceeași măsură, tinerii trăiesc cu adevărat dacă se lasă pătrunși de viața lui Cristos, iar Biserica rămâne tânără dacă fructifică elanul, intuițiile și credința tinerilor. Sunt cuvinte care fac să renască speranța și încrederea că prezentul poartă deja bogăția unui viitor prin prezența lui Cristos cel mereu viu.
Pr. Felix Roca