Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Baclaran

În anul 1866, fericitul papă Pius al IX-lea a încredințat călugărilor redemptoriști (congregație fondată de sfântul Alfons Maria de Liguori în anul 1732) icoana sfintei Fecioare Maria, Maica Ajutorului Perpetuu. Papa le-a propus călugărilor să o răspândească în toată lumea.

Misionarii redemptoriști ajung în Filipine în anul 1906, ducând cu ei o copie a acestei icoane (originalul se poate vedea în biserica "Sfântul Alfons" din Roma). Pentru început au așezat icoana în biserica mică de lemn a unui sat de pescari, Opon.

În anul 1929, comunitatea se transferă la Baclaran, în sudul capitalei, Manila.

Biserica de aici era dedicată sfintei Tereza de Lisieux, însă o familie din Baclaran, Ynchaustí, a susținut financiar construirea unui altar dedicat acestei icoane a Mariei. Redemptoriștii au realizat o versiune mai mare a icoanei, pentru a fi mai vizibilă. Când lucrările au fost terminate, biserica a devenit foarte cunoscută și asaltată de pelerini.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, invadatorii japonezi au distrus multe lăcașuri de cult, printre care și biserica, iar congregația a fost dispersată. Icoana însă a fost încredințată unei familii și așa a fost salvată.

În anul 1953 s-a pus piatra fundamentală a bisericii de azi, după proiectul arhitectului César Homero R. Concio, iar consacrarea a avut loc la 1 decembrie 1958.

Biserica, declarată sanctuar național, este una dintre cele mai mari din Filipine (110 m lungime, 36 m lățime) și are o capacitate de 9.000 de locuri în picioare și 2.000 în bănci. În interior totul pare simplu, însă toată frumusețea se concentrează în prezbiter, unde este amplasată icoana, deasupra altarului. Icoana are ca fundal un medalion mare, albastru, din mozaic, iar dedesubt, ca suport, un mănunchi de spice stilizate. Deasupra domină un ciboriu imens, ornat cu mozaic.

Fațada sanctuarului are forma unei harpe, ce ar vrea să cânte mereu preamărire Mariei.

În anul 2015 s-a adăugat un turn, la o oarecare distanță de biserică, lângă bulevard, și au fost instalate 24 de clopote care bat timp de 15 minute înaintea oricărei sfinte Liturghii sau novene. Pe părțile laterale ale turnului sunt patru mozaicuri cu icoana Maicii Ajutorului Perpetuu.

La Manila, ziua de miercuri se mai numește și "Ziua Baclaran", deoarece străzile sunt pline de pelerini ce merg spre sanctuar. Se estimează că în fiecare miercuri ar fi 100.000 de pelerini și 80.000 duminica.

Specifică icoanei Maicii Ajutorului Perpetuu este Novena, o devoțiune ce conține nouă invocații și care se recită miercurea (repetându-se de 13 ori, la diferite ore) și duminica. A fost compusă în anul 1946, dar nu la Baclaran, ci într-o altă biserică redemptoristă, Iloilo.

Sanctuarul își celebrează sărbătoarea anuală la 27 iunie, ziua liturgică a icoanei.

Despre filipinezi se spune că sunt "poporul îndrăgostit de Maria". Rectorul sanctuarului spunea că, "dacă filipinezii sunt azi trimiși în misiune în lumea întreagă, ei poartă în dar iubirea față de Fecioara Maria. Devoțiunea față de Maica Domnului este adânc înrădăcinată în cultura filipineză".

La începutul anului 1970, cardinalul-arhiepiscop de Cracovia, Karol Wojtyla, făcând o escală la Manila, a celebrat o Liturghie la Baclaran, dar a revenit ca papă, în anul 1981, în cadrul vizitei apostolice în Filipine. Aici, întâlnind persoanele consacrate, spunea: "Știu că țara voastră e una în care înfloresc vocații la viața consacrată... și mă bucur că această întâlnire are loc în acest sanctuar dedicat Mariei, Maica Ajutorului Perpetuu, un titlu care ne amintește că permanent avem nevoie de ocrotirea sa".

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat