Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Apropiata vizită a papei Francisc

Interviu cu pr. Daniel Iacobuț

Papa Francisc va face o călătorie apostolică în România în perioada 31 mai - 2 iunie, fiind prezent la București, Iași, Blaj și Șumuleu-Ciuc. La Iași va sosi în după-amiaza zilei de 1 iunie, întâlnind în special bolnavii, copiii, tinerii și familiile, în catedrală și în fața Palatului Culturii. Pentru a înțelege stadiul pregătirilor, pr. Daniel Iacobuț, în calitate de membru al comisiei de pregătire a evenimentului de la Iași, a avut bunăvoința de a răspunde la câteva întrebări.

- Cât de importantă este această vizită, care vine la 20 de ani după cea a papei Ioan Paul al II-lea?

Cel puțin la fel de importantă precum e nevoia noastră de a construi punți de dialog între noi și Dumnezeu, precum și între noi și semenii noștri. Spun asta pentru că papa Francisc a insistat deseori asupra necesității de a construi mereu mai multe punți între oameni, și nu ziduri. Apoi el însuși este numit în tradiția catolică "pontiful roman", nume care vine de la "pontifex", adică persoana care face punți. Or, urmașul sfântului Petru are îndeosebi două punți de construit: în primul rând, pe aceea care îi unește pe oameni și Dumnezeu prin credință, căci Cristos i-a încredințat această misiune sfântului Petru spunându-i să îi întărească pe frații săi în credință (cf. Lc 22,32); a doua punte este aceea care îi unește pe oamenii care cred în Dumnezeu, întrucât Cristos l-a numit pe sfântul Petru drept piatra pe care el își va construi Biserica (cf. Mt 16,18). Acum 20 de ani, Ioan Paul al II-lea a venit în România și ne-a deschis astfel porțile Europei, ne-a ajutat să construim acea punte dintre poporul nostru și Europa și valorile sale. În anul 2019, într-o societate care pare să uite de prezența vie a lui Dumnezeu, sper ca papa Francisc să ne ajute să redescoperim bucuria credinței și bucuria de a trăi reconciliați și în armonie unii cu ceilalți. Or, aceste două punți sunt de o importanță vitală pentru fiecare persoană și pentru societate în totalitatea sa. Nu ne putem însă aștepta ca ele să fie construite doar de papa printr-un eveniment de trei zile: Sfântul Părinte vine aducând mărturia sa și inspirându-ne să participăm fiecare dintre noi la zidirea acestor legături prin mărturia noastră personală.

- Care este semnificația acestei vizite?

Semnificația unei chemări la a merge împreună, la fraternitate. Cel puțin acest sens reiese din motoul ales pentru călătoria papei Francisc în România: "Să mergem împreună!" Când am aflat de el, mi-am adus imediat aminte de primele cuvinte ale Sfântului Părinte din seara alegerii sale: "Începem împreună acest drum, episcop și popor, un drum de fraternitate, de iubire și de încredere între noi". Deja de atunci Sfântul Părinte vedea propria sa misiune drept un drum străbătut împreună cu toți oamenii în iubire și fraternitate. De aceea ne îndeamnă și pe noi să descoperim sensul vieții noastre drept un drum străbătut nu de unii singuri, ci împreună cu ceilalți într-un spirit de frățietate. Cu siguranță că acest îndemn va fi aplicat într-o manieră specifică la diferitele tipuri de întâlniri din timpul vizitei: la întâlnirea cu lumea politică, academică și cu societatea civilă va deveni o invitație la o reconciliere socială autentică; când se va întâlni cu patriarhul Bisericii Ortodoxe și cu Sinodul său permanent, motoul se va traduce într-o deschidere la un dialog ecumenic mai rodnic și mai profund; iar la întâlnirile cu credincioșii catolici de diferite rituri și limbi cred că va deveni un îndemn părintesc la a da împreună propria mărturie de credință spre binele întregii societăți. Privind programul călătoriei Sfântului Părinte, putem spune că îndemnul său se va concretiza printr-un efort considerabil pentru un om de vârsta lui: acela de a vizita în aproape trei zile toate cele trei provincii istorice ale României, de a-i întâlni pe toți catolicii în locurile unde ei locuiesc și de a se ruga împreună cu ei respectându-le ritul și limba. Motoul său devine, așadar, exemplu clar și concret. Sperăm ca toți cei care îl vor întâlni să se lase inspirați de această mărturie și să o imite.

- Care va fi programul vizitei la Iași?

Vizita de la Iași a Sfântului Părinte poartă numele de "Întâlnire mariană cu tinerii și familiile". Toți sunt invitați să participe la acest eveniment, însă protagoniștii săi vor fi tinerii și familiile. De aceea și programul întâlnirii a fost astfel conceput încât realitatea tinerilor și a familiilor din Biserica și societatea noastră să poată ieși în evidență. Reprezentanți ai tinerilor și ai familiilor vor face parte din corul care va anima cântarea, vor da mărturie despre viața lor de credință, vor sta alături de Sfântul Părinte pe scena din fața Palatului Culturii. Papa Francisc are la inimă un text din Sfânta Scriptură al profetului Ioel, care este citat de sfântul Petru în primul său discurs din ziua de Rusalii: "Tinerii voștri vor avea viziuni, iar bătrânii voștri vor visa visuri" (Ioel 3,1; Fap 2,16). Plecând de la acest text, Sfântul Părinte vrea să transmită tinerilor că vor putea să își construiască viitorul doar inspirându-se din visurile bătrânilor, din înțelepciunea lor. Iar acest lucru se va evidenția la Iași și prin locurile de cinste ocupate de tineri și bătrâni în cele două momente ale vizitei. Vor fi, așadar, două momente: unul în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", unde papa îi va întâlni pe bătrâni și bolnavi, și celălalt în fața Palatului Culturii, unde în primele rânduri vor fi tinerii. De altfel sunt două locații foarte semnificative: înainte de toate, catedrala reprezintă inima Diecezei de Iași, este unul dintre simbolurile cele mai importante pentru identitatea catolicilor din Moldova. Pe de altă parte, Palatul Culturii este simbolul reprezentativ al orașului și, într-o anumită măsură, chiar al întregii Moldove. Dacă primul loc este esențial pentru comunitatea noastră de credință, cel de-al doilea este reprezentativ pentru comunitatea culturală și socială din care facem parte. În programul întâlnirii de la Iași, Sfântul Părinte va căuta, așadar, să îngemăneze ambele aspecte: să ne întărească în credință și să ne deschidă și mai mult la valorile unei societăți fraterne și reconciliate.

- Ce se va întâmpla în catedrala din Iași?

În catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", Sfântul Părinte va intra pentru un scurt moment de rugăciune înaintea relicvelor și a icoanei fericitului episcop martir Anton Durcovici. În catedrală, papa Francisc va fi așteptat în special de către bătrâni și bolnavi. Ei îl vor primi intonând un cântec de Înviere, se vor ruga împreună cu papa în tăcere și, mai ales, vor avea bucuria de a-i primi binecuvântarea.

- Dar în fața Palatului Culturii?

Partea cea mai importantă a vizitei va avea loc pe scena din fața Palatului Culturii. Acolo se va desfășura întâlnirea mariană cu tinerii și familiile. Nu trebuie să uităm că ea va avea loc în ziua de 1 iunie, Ziua Copilului. De aceea, la coborârea sa din papamobil, Sfântul Părinte va fi întâmpinat de un grup de copii, care îi vor ura bun venit și îl vor însoți pe scena întâlnirii. În rest, programul respectă modelul unor astfel de evenimente papale: episcopul locului îi va adresa Sfântului Părinte un discurs de bun venit, vor fi mărturii ale reprezentanților tinerilor și familiilor, vor fi cântece de sărbătoare, vom asculta un text din cuvântul lui Dumnezeu, precum și mesajul urmașului sfântului Petru. Întâlnirea va culmina cu un moment de rugăciune către sfânta Fecioară Maria, care va fi reprezentată pe scenă prin icoana ei de la sanctuarul marian de la Cacica. Înaintea acestei icoane, atât de prețuită de poporul nostru, Sfântul Părinte va rosti o rugăciune de încredințare și consacrare. Este darul deosebit pe care papa vrea să ni-l ofere în cadrul acestei întâlniri. Apoi ne va oferi binecuvântarea sa.

- Cum se fac pregătirile?

Pregătirea este foarte importantă pentru ca această întâlnire să rămână cu adevărat în inimile noastre. Ea are mai multe dimensiuni, dintre care amintim: rugăciunile după intenția Sfântului Părinte (dimensiunea spirituală), predicile și catehezele cu tematici din învățătura papei Francisc (dimensiunea catehetică), pregătirea tuturor elementelor necesare pentru buna desfășurare a evenimentului (dimensiunea tehnică și organizatorică).

A consemnat pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat